Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Tudor Giurgiu, presedinte-director general al SRTV
"Iau toata tevatura asta politica foarte soft"
ZIUA Foto
Regizor de film la varsta debutului, director si initiator al Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu a devenit de curand cel mai tanar presedinte al Televiziunii Nationale - si, probabil, primul care nu vine la serviciu in costum. Deocamdata, in ciuda temerilor prietenilor, n-are "patru secretare si opt telefoane", dar nu se stie niciodata. Desi predecesorul lui declara ca functia ii ocupa tot timpul, chiar si pe cel de dramaturg, actualul presedinte SRTV va filma, incepand din august, la lung-metrajul lui de debut, ecranizarea romanului Ceciliei Stefanescu, "Legaturi bolnavicioase". In paralel, mai apare in caseta redactionala a unei reviste "cool" (e co-editor al "Re:Publik"), are o companie de productie de film si televiziune si ramane sa conduca TIFF-ul. N-a apucat sa faca prea multe, inca, in TVR, dar avem tot timpul sa vedem ce poate, inclusiv (sau mai ales) in campania electorala a anticipatelor.
Pana la urma, n-ai patru secretare, sunt numai doua.
Trei, de fapt.
Si cate telefoane?
Sunt pe cale sa-l capat pe-al doilea.
Stiu ca-n vara asta o sa lucrezi la filmul tau de debut ("Legaturi bolnavicioase"), si-am inteles c-o sa continui sa lucrezi si la TIFF. Vosganian are o scuza pentru ca face atat de multe deodata - e armean, a ta care e?
A fi ardelean, care nu rimeaza cu a fi armean, nu e totusi o scuza. Lucrurile sunt simple, vreau foarte mult sa fac filmul si asta a fost una din discutiile pe care le-am avut cand am acceptat job-ul asta. Ar fi fost cu totul altceva daca TVR n-ar fi fost intr-o situatie financiara buna si n-ar fi avut mecanisme de functionare eficiente, iar oamenii nu si-ar fi dat seama ca am ganduri bune. In conditiile de acum, nu exista riscul unui vid de putere. Am filmul asta in cap de doi ani si jumatate, mi-ar fi fost imposibil sa primesc conducerea TVR si sa nu mai fac "Legaturile...". Ca un amanunt amuzant, pana recent, ministrul Culturii din Coreea de Sud a fost un regizor, cel care-a facut "Old Boy", si care-a filmat foarte mult in timpul ministeriatului. Asta nu inseamna ca eu o sa vreau sa fac film dupa film, totusi.
Festivalul va merge mai departe, Mihai Chirilov va prelua probabil greul TIFF-ului. Am avut de curand o intalnire la munte, un soi de "team-building" unde ne-am vazut in sfarsit cu totii, si cei de la Bucuresti, si cei de la Cluj, si a fost minunat. Lucrurile continua pe culoarul lor, doar ca aportul meu va fi mai mic.
Am aflat ca scenografia la filmul tau o va face Adriana Grand. Ai gasit intre timp si actritele pentru rolurile principale?
Inca nu. Sunt actrite foarte bune, care ar putea juca foarte bine ca individualitati; insa in film ele trebuie sa relationeze cu fratele uneia, si atunci trebuie totul luat ca un triunghi. Nici fratele nu stiu cine-l va juca, sunt actori foarte buni, si dintre cei care-au facut film inainte, si generatia care-a terminat anul acesta e foarte buna. Eu ma hotarasc foarte greu, mai ales ca e un film de actori. N-am nici un nume acum, singurul "sigur"e Adriana (Grand), pentru care sunt foarte mandru. E si prima ei colaborare la un film.
Si aici e o poveste: inainte de '89, mergeam, la Cluj, la spectacolele Adrianei si ale lui Victor Ioan Frunza, iar cand m-am hotarat sa dau la regie, in Bucuresti, l-am rugat pe Victor sa ma ia in teatru, sa vad, sa-nteleg putin cum lucreaza. Am o admiratie pentru ei, am urmarit de atunci ce-au facut si mi se pare ca au o mare energie creatoare. De aceea ma simt cumva ciudat sa lucrez cu ea, eu o vedeam din cu totul alt unghi, dar cred ca e o alegere foarte buna. E un om meticulos, care lucreaza cu seriozitate la ceea ce face.
Dar in Televiziunea Nationala exista o astfel de seriozitate?
Sunt multi oameni seriosi, problema e ca trebuie sa faci multa psihoterapie. Glumeam cu cineva ca una din primele masuri in TVR ar fi sa deschidem un cabinet de consiliere psihologica. Oamenii simt presiunea foarte multor lucruri nespuse, foarte multor tensiuni, a politelor care trebuiesc platite, ceea ce a generat o stare neplacuta. Altfel, daca iei in considerare numarul mare de persoane angajate in televiziune, sunt si unii care-si baga picioarele, care nu vin, care nu vor sa faca niste lucruri pentru ca li se par neinteresante, si nu poti sa le faci nimic. Nici macar sa-i acuzi direct, fiindca e mai mult vina sistemului decat a lor.
Si crezi ca externalizarea productiilor TVR ar fi o solutie?
N-am venit cu ideea asta, nu e unul din principiile care sa ma motiveze. Ce vreau sa evaluez (si probabil in toamna vom avea niste rezultate) e in ce masura anumite productii care-au fost externalizate, si, deci, facute de producatori independenti, s-au dovedit viabile, si-au meritat investitia, si cati bani s-au alocat. E eficient sa lucram asa? Daca da, pe ce baza o facem? Pentru ca exista niste regulamente conform carora se fac licitatii de doua ori pe an, la care au acces independentii. Evident ca regulamentul nu s-a respectat, licitatiile s-au facut pe niste cai oculte si lucrurile n-au fost publice. Ce-mi propun eu e sa vedem cum stabilim niste bugete (TVR are bugete mai ales pe partea de stiri, film, teatru, si pe partea editoriala), cum le putem administra in asa fel incat sa facem aici un numar de productii bune, si cum putem co-finanta productii ale altora. E in Televiziune o perceptie, proasta, cum ca trebuie sa producem neaparat noi, chestii de amploare, cum au fost cele, mult-discutate, cu Dracula, si altele. Eu nu vad Televiziunea ca un soi de mare producator, misiunea ei e de a co-finanta si co-produce. In Cehia, de exemplu, Televiziunea publica e cel mai mare co-producator local de film.
Cred ca ar trebui sa ne stabilim o serie de prioritati, sa stim de la un an la altul ce ne propunem: vrem un sitcom care sa fie cel mai tare, il facem pe ala, atat. Sau - am vazut o gramada de filme despre largirea UE - facem un film despre pozitionarea celor 10 noi membre dupa integrare si vedem cum individualitatea lor s-a pierdut sau nu, ce-au avut de castigat si ce de pierdut prin admiterea in Uniune. Sau mai stiu eu ce altceva. Dar trebuie sa-ti asumi o directie. Acum totul e putin confuz, mai venea un prieten cu o propunere, se faceau si multe lucruri bune, dar lipsea coerenta.
Marele avantaj e ca in TVR sunt profesionisti foarte buni, directorii de canale sunt foarte competenti, ai oameni cu care sa discuti, cu totii privim cam in aceeasi directie.
Ai o firma de productie, Libra Film. Crezi ca va putea cineva sa te acuze de conflict de interese, in cazul externalizarii?
Nu cred. Personal, am castigat un concurs acum doi ani, a fost o idee foarte generoasa a conducerii TVR de a deschide piata catre producatorii independenti. Mi-au trimis o hartie in care se spunea ca documentarul despre care era vorba a primit finantare, nimeni nu mi-a mai spus nimic, am dat eu telefoane la departamentul care trebuia sa se ocupe de asta, si care se desfiintase intre timp, si nu s-a mai intamplat nimic.
Eu m-as bucura sa pot deschide TVR catre independenti, intr-o forma controlata care sa nu nasca tensiuni. sa nu dea impresia ca vreau sa mut tot bugetul in alta parte. Mi-ar placea sa creez un precedent, iar dupa un timp sa ma pot intoarce de unde-am venit, sa-mi continuu proiectele si sa fiu atunci unul din cei care, poate, sa beneficieze de precedentul creat. E unul din motivele pentru care am acceptat provocarea asta, ma gandeam ca am niste proiecte, de continut si de strategie, pe care le pot lansa in timpul unui mandat, atata cat o fi el.
Algoritmul politic dupa care e alcatuit Consiliul de Administratie va avea o influenta asupra hotararilor pe care le vei lua?
N-am de unde sa stiu. Eu sper ca nu, dar mi-e greu sa spun acum. Am avut o intalnire cu ei, relatiile sunt ok, pare a fi o armonie si o dorinta de a lua decizii bune. Nici viata politica nu e atat de in fierbere (intre timp, interviul fiind luat joi, viata politica a devenit tumultuoasa, n.red.). Nu ma uit la Alifantis simtind ca vorbesc cu PSD-ul, chiar cu George Pruteanu, discut cu omul, cu profesionistul, nu pun in paranteze PRM. Iau toata tevatura asta politica foarte soft si nu ma intereseaza foarte mult.
Care crezi ca sunt principalele avantaje si principalele puncte slabe ale Televiziunii Nationale?
Nu poti sa nu legi avantajul principal de faptul ca e singurul post care ajunge in orice casa, si e primul ca arie de acoperire. Asta te obliga, TVR are o misiune importanta, de care noi, de aici, din Capitala, nu ne dam seama. Printr-o strategie desteapta, poti sa schimbi, sa influentezi, fara sa-ti dai seama, capacitatea si modul de perceptie al oamenilor. La fel cum inainte stateai sa apara o carte noua, buna, acum sunt oameni care asteapta ca seara sa se uite la "Jurnal", la un film bun.
Dar trebuie sa stii cum jonglezi cu acest mare avantaj. Ma amuza cand vad sloganul asta cu "Televiziunea timpului tau". Care timp? Daca te uiti la multe din emisiunile difuzate, e un timp al bunicilor. As vrea sa vad si ceva din "timpul meu" in ceea ce se face la TVR.
Care sunt primele lucruri pe care le-ai facut cand ai ajuns in TVR?
Am semnat o tona de hartii. In fiecare zi sunt o gramada de lucruri de semnat. Un alt lucru la care nu ma asteptam e sa am atatea intalniri. O mare parte din timp mi-l mananca asta. Nu-mi prea place si cred ca sunt alte lucruri pe care le pot face mai bine, intre timp, insa locul asta are o aura protocolara de care n-ai cum scapa.
Interviu realizat de Iulia POPOVICI 
A r h i v a
  Claude Simon, "mostenitorul lui Proust", decedat la 91 de ani    
  Piata de carte    2 comentarii
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Arta Coca-Cola, Fanta etc.    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01377 sec.