Ziua Logo
  Nr. 3371 de luni, 11 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Inscaunarea printului Albert de Monaco
Ceremonia de inscaunare a lui Albert al II-lea ca principe al Monaco-ului, programata pentru maine, va marca inceputul unei noi etape pentru micul stat, avand in vedere ca noul suveran este preocupat in special de probleme precum incalzirea globala, relateaza site-ul Timesonline, citat de Mediafax. Printul Albert de Monaco, devenit Albert al II-lea dupa moartea tatalui sau, printul Rainier al III-lea, in luna aprilie a acestui an, este cunoscut ca un sustinator al problemelor legate de mediu. Numit din acest motiv "printul verde", Albert nu a activat foarte mult in acest domeniu pentru a nu intra in conflict cu tatal sau, un cunoscut conservator.
O data cu inscaunarea pe tronul Monaco-ului, Albert va putea sa actioneze conform dorintelor sale, asteptandu-se ca noile interese ale tarii sa difere de cele din timpul domniei tatalui sau. Prima sa misiune oficiala ca lider al dinastiei Grimaldi este vizitarea insulei Spitsbergen, din zona Cercului Polar. Astfel, pe 25 iulie, printul va pleca intr-o expeditie pe urmele stramosului sau, printul Albert I, un cunoscut explorator. Scopul expedeitiei este acela de a masura efectele incalzirii globale.
O alta misiune a lui Albert este transformarea Principatului Monaco, care gazduieste Balul anual al Crucii Rosii, in sediul mondial al actelor umanitare. In urma cu cativa ani, printul a inceput sa investeasca constant in diferite astfel de proiecte. Albert s-a aratat interesat sa se implice in actiuni caritabile la nivel mondial, avand in vedere ca Monaco gazduieste deja mai multe petreceri de strangere de fonduri pentru lupta impotriva saraciei, conservarea padurilor si salvarea balenelor.
Alaturi de mai multe manechine celebre
Printul Rainier, un pasionat al pescuitului, si-a exprimat de mai multe ori dezaprobarea fata de interesul fiului sau fata de mediu, dar si fata de aventurile cu diferite femei. In urma unei astfel de aventuri, cu Nicole Coste, o fosta insotitoare de zbor a Air France, de origine congoleza, s-a nascut Alexandre, fiul ilegitim al lui Albert. Albert si-a recunoscut recent fiul in varsta de doi ani, dar a declarat ca nu ii va da numele de Grimaldi pentru a nu avea drepturi la tron. Vestea ca Albert are un fiu i-a multumit pe locuitorii Monaco-ului, ingrijorati de faptul ca printul in varsta de 47 de ani ar putea fi homosexual.
Printul Albert este fiul printului Rainier al III-lea si al printesei Grace si s-a nascut la 14 martie 1958. El a urmat liceul la Monaco, iar intre 1977 si 1981 a studiat la Amherst College, Massachusetts, Statele Unite, fiind licentiat in stiinte politice. Si-a satisfacut stagiul militar in marina franceza intre septembrie 1981 si aprilie 1982. Iubitor al sportului, vicepresedinte al comisiei de atletism din Comitetul International Olimpic, Albert de Monaco este si presedintele federatiilor de natatie, atletism si iahting din Monaco si presedinte de onoare al sectiunii de volei din Asociatia Sportiva a Principatului. In 1985, printul a participat la raliul Paris-Dakar. De asemenea, el a participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna la disciplina bob-sanie.
In ultimii ani, Albert a jucat un rol din ce in ce mai important in gestionarea problemelor Principatului, inlocuindu-l pe tatal sau in fruntea delegatiilor in vizitele oficiale in strainatate sau la ONU. In octombrie 2004, printul Albert a reprezentat Monaco la ceremonia de aderare a principatului la Consiliul Europei de la Strasbourg. La inceputul lunii martie 2005, el s-a deplasat in Sri Lanka pentru a vizita un centru de ajutorare a victimelor valurilor seismice, finantat de o organizatie din Monaco. (D.M.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
si pina acum cum s-a descurcat? am auzit ca cei care...   de geek-a-contra
Un parazit ca totzi ceilalti   de traktorist
A r h i v a
  Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru    1 comentariu
  Starurile i-au cantat lui Luther Vandross    
  Tinerii din Trabant, vedete la Sfantu Gheorghe    
  Astronautii de pe Discovery au sosit la Centrul Spatial Kennedy    2 comentarii
  "Annie Hall" la TVR Cultural    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalii Fenechiu si Vlasov - ventuze de fonduri europene (78 afisari)
 Reforma proprietatii demareaza cu frana trasa (74 afisari)
 Cele mai mari diamante la Muzeul Luvru (54 afisari)
 Coruptii lor si neputinta noastra (26 afisari)
 Basescu, ocupantii Romaniei si urmasii lor (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00828 sec.