Ziua Logo
  Nr. 3365 de luni, 4 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Cronica unui divort anuntat de Valeriu Stoica
Red Apple 
-- Ce a fost saptamana trecuta * Leul nou, in sfarsit la lumina * Dusmanii se pupa, prietenii se scuipa * Lauzele si comunitatea de informatii * PSD, tot in stadiul linsului de rani * Presedintia U.E., la britanici
Inundatiile, alegerile anticipate, remanierea, SRR, SRTV, Dinu Patriciu, Comunitatea de Informatii sunt temele majore care despart PNL de PD, respectiv guvernul de presedintie. Daca motivatia presedintelui pentru pozitiile sale in aceste teme este concentrarea puterii si eficientizarea actului de conducere si coordonare, pentru premier motivatia tine mai degraba de supravietuirea politica. Ratarea sanselor de dezvoltare politica a PNL sub actuala conducere duce inevitabil la criza interna in fostul principal partid de guvernare. Aceasta criza nu a ramas doar in PNL ci este exportata in Alianta si in coalitie, PNL transferand o criza interna de identitate intr-o lupta surda de prezervare a status-quo-ului.
Mizand pe autoizolarea PD datorata refuzului de a se alia politic cu PSD si PRM, PNL forteaza impreuna cu opozitia, decizii ce intra in conflict cu propriile promisiuni electorale.
De ce
l Leul nou a scos capul la lumina saptamana trecuta, dupa aproape cinci ani de dezbateri asupra momentului si oportunitatii introducerii lui. La inceputul anului 2001, cu ocazia unei mega-sedinte cu toate fortele politice ale zilei, se decisese ca nasterea leului greu este o decizie politica, iar lansarea lui trebuie sa se faca in mandatul unui guvern viitor, aflat pe val. Decizia politica a fost luata pe ultima suta de metri a guvernarii Nastase, iar leul care usureaza portofelele romanilor s-a azvarlit pe piata in guvernarea Tariceanu.
Mai multe intrebari raman totusi fara raspuns. De ce noul leu - despre care toti specialistii sustin ca ne va insanatosi in ritm accelerat economia si va fi un antidot-forte pentru inflatie - nu a fost pus in circulatie inca din 2001? S-au temut oare atunci puternicii zilei ca noua moneda va genera rotunjiri de preturi care sa-i infurie pe romani?
* Pentru ca orice casatorie presupune o serie de cedari din partea ambilor parteneri, asa s-a intamplat si in cazul Alintei DA. Mariajul suprapunandu-se cu o perioada istorica zbuciumata, bineinteles ca toata acesta degringolada le-a intrat si in casa. Despre toata agitatia la care asistam acum, pentru ca la orice casatorie celebra scandalurile sunt publice, Valeriu Stoica ne spune ca sunt pregatirile pentru divort. Interesant in toata aceasta situatie este faptul ca, o data cu intrarea PD in PPE si lasarea PNL undeva pe margine, devine inevitabila apropierea de PPCD a noului partid convertit la populari. Altadata dusmani, taranistii si fostii democrati se gandesc acum la o fratie profitabila pentru ambele parti, sub marea umbrela a Partidului Popular European (PPE). Faptul ca PD a reusit sa ingroape PNTCD nu numai la alegerile din 2000, ci si in constiinta electoratului roman care (cu exceptia timisorenilor) i-a uitat pe taranisti, nu se constituie acum intr-un impediment pentru o relatie buna intre cele doua partide. Vom fi atenti la Gheorghe Ciuhandu daca va avea in continuare aceeasi tenacitate in a sustine legea lustratiei, stiut fiind ca in aceasta situatie foarte multi dintre cei care ii vor deveni parteneri vor fi loviti direct in plex.
In timp ce fostii dusmani mai au un pic si se pupa, animati de interese comune, populare, fostii prieteni din Alianta DA au ajuns aproape sa se scuipe. Timp de aproape cinci zile, Alianta a semanat cu o corabie in deriva, parca blestemata de adversarii politici si incarcata cu persoane al caror comportament poate fi catalogat de-a dreptul dezamagitor pentru romanii care au avut incredere in trioul Stolojan-Basescu-Tariceanu.
* In afara faptului ca s-au bucurat si s-au simtit satisfacuti de galagia din sferele puterii, social-democratii par sa nu-si fi revenit dupa usturatoarea pierdere a alegerilor de anul trecut. PSD este intr-o vacanta prelungita, iar liderii acestui partid au interventii slabe si lipsite de consistenta. Nici macar nou-infiintata �forta de reactie rapida� a partidului, care ar fi trebuit sa sanctioneze posibilele derapaje ale puterii, nu da semne de viata. Ipoteza ca PSD ar fi sadit germenii urii intre PNL si PD pare de-a dreptul fantezista, in conditiile in care partidul domnilor Geoana si Nastase inca doarme, iar singurele sale activitati sunt infiintarea unei cumintele reviste interne, diseminarea numerelor de mobile ale sefilor PSD in randurile ziaristilor, organizarea unei intalniri sterse cu alesii locali si ceva aparitii televizate ale unora dintre lideri, pentru "umanizare".
* Preluarea presedintiei U.E. de catre britanici a fost salutata la Bucuresti. Clasa politica romaneasca spera ca premierul Tony Blair, un sustinator al extinderii, ne va sprijini pe drumul integrarii.
Ce va fi
* Curtea Constitutionala analizeaza, in aceasta saptamana, sesizarile privind pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei.
* Este saptamana in care se va face evaluarea principalelor servicii secrete.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce sa faca PSD-ul? Sa stea si sa vada cum DA-ul isi da cu stangul in dreptul!   de GeorgeM
A r h i v a
  Administrarea riscurilor pentru saraci    4 comentarii
  La umbra infailibilului Basescu    12 comentarii
  Samurul lui Bratianu    1 comentariu
  Ce-si face iranianul cu mana lui    10 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Eternul Gica-contra    6 comentarii
  De la Republica Socialista inapoi la Republica Populara    2005-06-06
  Tacerea spune mai multe decat o mie de cuvinte    2005-05-30
  Sanatatea in coma    2005-05-16
  Spalarea apei    2005-05-09
  Sisu si Puya social-democrati    2005-04-25
 Top afisari / comentarii 
 Romania intre doua ape (48 afisari)
 Stiri pe scurt (42 afisari)
 Gabi Dobre este inmormantat azi (36 afisari)
 Integrarea europeana, o necesitate (28 afisari)
 La umbra infailibilului Basescu (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33345 sec.