Ziua Logo
  Nr. 3361 de miercuri, 29 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bac' la mana dascalilor
-- Ministerul Educatiei n-a reusit sa-i convinga pe reprezentantii profesorilor sa renunte la pretentiile financiare privind prestatia la testele nationale si bacalaureat * Sindicalistii nu indeamna la boicotarea examenului, dar nici nu garanteaza ca profesorii nu vor decide pe cont propriu sa blocheze desfasurarea examenelor
In timp ce elevii tremura in banci de emotie in asteptarea sustinerii probelor orale la bacalaureat, profesorii dezbat cu foc problema banilor pe care ar trebui sa-i primeasca pentru participarea la testele nationale si la bacalaureat. Ieri, sindicatele din invatamant s-au intalnit cu reprezentantii Ministerului Educatiei, dar au iesit nemultumite de la discutii. Dascalii acuza conducerea MEdC deoarece a schimbat sistemul de plata pentru profesorii implicati in examenele nationale in timpul desfasurarii acestora.
Liderii sindicali au declarat ca sunt impotriva ordinului ministrului si cer revenirea la sistemul de plata din 2004. Prin ordonanta de urgenta, presedintele, vicepresedintele si secretarul comisiei de examen sunt considerati personal nedidactic si, din acest motiv, indemnizatia primita pe ora a scazut fata de anul trecut cu circa 50%. Singurii la care indemnizatia ramane identica cu cea de anul trecut, sau chiar creste cu 25%, sunt profesorii corectori si evaluatori considerati, potrivit aceluiasi document, personal didactic. Profesorii evaluatori si corectori ar putea primi o indemnizatie cu pana la 30% mai mare decat in 2004, in timp ce supraveghetorii, considerati personal care desfasoara activitate nedidactica, vor primi 70% din sumele pe care le primeau anul trecut. In 2004, plata cu ora era de 1/72 din salariul de baza, iar acum este de 1/172. Pe ansamblu, suma este cu 25% mai mica decat in 2004.
"Dialog al surzilor"
Sindicalistii au anuntat ca vor comunica in teritoriu concluziile intalnirii pe care au avut-o cu ministrul Educatiei si-i vor lasa pe dascali sa decida ce vor sa faca mai departe. Presedintele Federatiei Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat, la terminarea sedintei, ca este foarte nemultumit de ordinul ministrului privind plata cadrelor didactice universitare participante la bacalaureat: "A fost un dialog al surzilor. Daca in 2004 un cadru didactic universitar, presedinte de comisie de bacalaureat, primea 8 milioane de lei, acum el va primi doar 4,9 milioane de lei. Nu cred ca vom bloca desfasurarea examenului national dar mi se pare nedrept ceea ce s-a intamplat si, de aceea, voi transmite in teritoriu decizia ministrului".
La randul sau, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a declarat si el ca respinge ordinul ministrului. "Acuz conducerea ministerului pentru ca a schimbat regula in timpul jocului. Profesorii trebuia sa stie de la inceput cati bani vor primi pentru participarea la aceste examene", a mai spus Croitoru. El a precizat ca vicepresedintele si secretarul comisiei de examen primesc doar 40% din sumele alocate anul trecut. Corectorii si evaluatorii sunt intr-adevar singurii avantajati.
Buget 2005 fara indemnizatii
Mircea Muresean, director in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, a declarat dupa intalnirea cu sindicatele ca in bugetul pe anul 2005 nu a fost prevazut nici un leu pentru plata cadrelor didactice participante la examenele nationale. El a precizat ca ministrul a fost obligat sa gaseasca resurse suplimentare pentru plata indemnizatiei si ca intarzierea cu care a fost semnat ordinul privind alocarea acestor fonduri a fost cauzata tocmai de lipsa din bugetul de stat a banilor pentru aceste actiuni. El spera ca, in pofida acestei intarzieri, examenele se vor desfasura in conditii normale. Acesta a facut chiar un apel la profesori sa se gandeasca in primul rand la emotiile candidatilor.
Directorul Muresean a precizat ca, pe toata durata examenelor, profesorii primesc salariul, iar banii pentru participarea la aceste teste nationale reprezinta o indemnizatie in plus. MEdC va aloca 630 de miliarde de lei pentru plata cadrelor didactice prezente la examenele nationale.
Bobulescu s-a aratat neincrezator fata de afirmatia lui Muresean privind necuprinderea in bugetul pe 2005 a sumelor necesare pentru plata indemnizatiei cadrelor didactice participante la examenele nationale.
Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei Sindicatelor "Spiru Haret", a sustinut si el ca schimbarea sistemului de plata in timpul examenelor este de neacceptat. "Ministerul Educatiei si Cercetarii a tergiversat premeditat semnarea acestui ordin ca sa fim pusi in fata unui fapt implinit, adica in plina desfasurare a sesiunii de examene. Poate ca nu diminuarea sumelor ne deranjeaza asa de mult, cat faptul ca nu am fost anuntati de la inceput si ca schimbarile s-au produs dupa ce testele nationale s-au incheiat, iar examenul de bacalaureat a inceput. Izvoranu a precizat ca nu va lua singur o decizie, ci va transmite colegilor deciziile ministrului Educatiei.
Mariana Becic, secretarul general Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a spus ca toti liderii federatiilor prezenti la intalnirea cu ministrul au cerut revenirea la ordinul de anul trecut. "Trebuia sa fim informati ca in bugetul pe 2005 nu exista sume prevazute pentru plata indemnizatiei profesorilor participanti la examenele nationale. Comisiile de invatamant ale Parlamentului aveau obligatia sa protesteze si sa informeze in acelasi timp in legatura cu aceasta situatie. Pentru ca acestea sunt examene nationale si nu simple lucrari de control", a mai spus Becic.
Secretarul general al federatiei a adaugat ca ministerul a tergiversat premeditat aceasta actiune dar atentioneaza ca exista deja amenintari privind retragerea din examen, primite din partea profesorilor din trei judete si cateva licee din Capitala, daca nu pot primi banii pentru activitatile desfasurate.
Mihaela JITEAC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bac   de costache_raluca
Bac la mana profesorilor   de Nor Negru
A r h i v a
  Compensate si gratuite in farmacii    
  Recurs privind legalitatea grevei CFR    
  Se vantura recolta de grau    2 comentarii
  Ontanu demoleaza ce a mai ramas din explozie    
  Protectia persoanelor cu handicap in atentia autoritatilor    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Caragiale, go home! (271 afisari)
 Poveste cu tineri artisti (105 afisari)
 Scolasticizarea invatamantului teologic (90 afisari)
 Bac' la mana dascalilor (77 afisari)
 A inviat Goma! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01160 sec.