Ziua Logo
  Nr. 3361 de miercuri, 29 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Regele Mihai I, despagubit
Fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I, va primi 30 de milioane de euro in schimbul castelelor Peles, Pelisor si Foisor, precum si pentru colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile aflate in inventarul acestora. Deputatii au adoptat ieri, pe articole, proiectul de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut Regelui Mihai I. Cele 30 de milioane de euro vor fi platite esalonat, in transe egale, pe o perioada de doi ani, plata primei transe urmand sa fie facuta in termen de 30 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a legii. Potrivit proiectului de lege, Regelui ii va fi restituita in natura Vila Cavalerilor din orasul Sinaia si va putea folosi gratuit, pe durata vietii, Palatul Elisabeta. De dreptul de folosinta asupra acestui imobil vor beneficia, pe durata vietii, si Principesa Margareta si Principele Radu. (R.G.)
Ciontu a infiintat PP
Coordonatorul grupului independent popular din Camera Deputatilor, Corneliu Ciontu, a anuntat ieri, intr-un comunicat remis redactiei, infiintarea Partidului Popular, formatiune politica de centru care promoveaza doctrina populara romaneasca si economia sociala de piata. "Convinsi ca viitorul Romaniei este unul al prosperitatii si demnitatii, convinsi ca oamenii simpli si decenti sunt singurii capabili sa edifice acest viitor, convinsi ca marile realizari nationale sunt infaptuite prin si pentru cetatenii romani, convinsi ca adevarul, binele si dreptatea pot triumfa prin efortul comun al fiecaruia dintre noi, convinsi ca resemnarea nu poate fi o solutie civica, noi, popularii din Romania, ne asumam misiunea de a pune bazele unui noi identitati politice", se arata in comunicatul remis redactiei. (R.G.)
PD si PC in PPE, la toamna
Biroul Politic al PPE a acceptat, ieri, sa analizeze solicitarile PD si Partidului Conservator de a deveni membri asociati ai PPE, o decizie finala urmand sa fie luata la sedinta acestui for din perioada 22 - 23 septembrie. Conform unui comunicat publicat pe site-ul PPE, cele doua solicitari au fost prezentate de catre Daniela Popa, vicepresedinte al Partidului Conservator si de catre Sorin Frunzaverde, vicepresedinte al Partidului Democrat. Frunzaverde a precizat ca PD a decis in unanimitate sa se retraga din Partidul Socialist European si din Internationala Socialista pentru a se alatura PPE. "In acest sens, presedintele Wilfried Martens a subliniat ca este pentru prima data cand un partid decide sa paraseasca familia socialista pentru a deveni unul dintre membrii nostri", precizeaza comunicatul. De asemenea, liderul democrat a propus formarea unei coalitii cu celelalte formatiuni din Romania membre PPE - PNTCD si UDMR - cu scopul de a crea "o puternica coalitie de centru-dreapta". Contactat de ZIUA, Frunzaverde a respins categoric orice alianta cu partidul condus de Voiculescu, mentionand doar ca democratii vor colabora punctual cu conservatorii. (R.A.)
Funar cere demisia lui Olteanu
Liderul grupului parlamentar al Partidului Romania Mare (PRM) din Senat, Gheorghe Funar, solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru, demiterea ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, argumentand ca acesta a avut o "pozitie anticonstitutionala" la discutarea legii privind Statutul minoritatilor nationale in Comisia pentru administratie publica. Potrivit senatorului PRM, la dezbaterile de ieri, din comisie, ministrul Olteanu a cerut respingerea mai multor amendamente din cele peste 170 aduse proiectului de lege, care erau conforme cu legea fundamentala, ignorand astfel principiile constitutionale. (R.A.)
Scut PSD
PSD respinge intentiile reprezentantilor Aliantei PD-PNL de a forta, in mod nelegal si nedemocratic, schimbarea presedintilor celor doua Camere, se afirma intr-un comunicat al PSD remis, ieri, redactiei. "Obsesia puterii definitive, lansata de liderul popular, mai nou, Emil Boc, este, in realitate, un atac agresiv si primitiv la adresa ordinii constitutionale si a statului de drept", au apreciat liderii PSD. Pesedistii au sustinut ca prevederile Constitutiei stipuleaza ca "presedintii celor doua camere sunt alesi pentru un mandat de patru ani", in spiritul aceluiasi principiu de drept referitor si la mandatul presedintelui Romaniei. Grupurile parlamentare ale PSD vor adresa scrisori grupurilor parlamentare ale Parlamentului European, pentru a atrage atentia asupra acestor "grave incalcari ale normelor constitutionale si legale, precum si ale standardelor democratice europene". Liberalii si democratii vor sa convoace o sesiune extraordinara a Parlamentului, in aceasta vara, pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, au declarat surse din Alianta. (R.A.)
Reactoare rusesti in Iran
Rusia doreste sa construiasca pana la sase noi reactoare nucleare pentru Iran, in pofida criticilor formulate de SUA cu privire la sprijinul acordat Republicii Islamice, a declarat marti directorul Agentiei pentru Energie Atomica a Rusiei, Aleksandr Rumiantev, informeaza Reuters. Rusia a continuat lucrarile de constructie a primei centrale nucleare iraniene de la Bushehr, desi Washingtonul considera ca Teheranul ar putea utiliza tehnologia ruseasca know-how pentru a fabrica bomba atomica. "Cand Iranul va face cunoscute noile oferte privind constructia unor reactoare nucleare, Rusia va participa la acestea", a declarat Rumiantev pentru Itar -Tass. Afirmatia oficialului rus intervine la doar cateva zile dupa declaratiile facute de presedintele Vladimir Putin la Moscova, potrivit carora Rusia va continua sa dezvolte legaturile in domeniu cu Iranul dupa alegerea ultraconservatorului Mahmud Ahmadinejad in functia de presedinte al Republicii Islamice. (D.E.)
SUA pentru Germania
Cancelarul german, Gerhard Schroder, a solicitat, luni, sprijinul presedintelui american, George W. Bush, in acordarea statutului de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU Germaniei, transmite Reuters. "Speram ca, la un moment dat, sa beneficiem de dreptul de a fi reprezentati in cadrul Consiliului de Securitate, in cazul in care ar exista aceasta posibilitate," a fost sugestia oficialului german, Schroder invocand in sprijinul acestei idei contributia Germaniei in Afganistan si la instruirea trupelor militare irakiene. "Nu ne opunem candidaturii nici unui stat pentru Consiliul de Securitate," a declarat Bush, in replica. (D.E.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
500.000 de franci elvetieni - mita comunistilor pentru Rege   de RaduDuda
Regii blestemati   de RaduDuda
Regele Mihai I, despagubit   de RaduDuda
A r h i v a
  Scheele il pune pe Mazare la fiert    4 comentarii
  D.A. - 55%, PSD - 23%    7 comentarii
  Sefii SRR si TVR, retinuti in declaratii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Caragiale, go home! (271 afisari)
 Poveste cu tineri artisti (105 afisari)
 Scolasticizarea invatamantului teologic (90 afisari)
 Bac' la mana dascalilor (77 afisari)
 A inviat Goma! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01170 sec.