Ziua Logo
  Nr. 3361 de miercuri, 29 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Antidrog
Intre inchisoare si spital
-- In concordanta cu standardele europene
Consumatorii de droguri pot alege intre a petrece cativa ani in inchisoare ori a fi internati intr-un spital, daca accepta sa participe la un program de prevenire si combatere a acestui flagel, a anuntat intr-o conferinta de presa, Pavel Abraham (foto), presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA). Prin aceasta reglementare, Romania se aliniaza normativelor europene in vigoare, decizia ANA fiind salutata de forurile internationale de profil, a mai spus Abraham. Chestorul principal Pavel Abraham a explicat ca, la sfarsitul anului 2004, legislatia romana in privinta traficului si consumului de droguri a devenit aproape integral compatibila cu cea din Uniunea Europeana. In acest context, a fost stabilit un statut diferentiat pentru consumatorul dependent. Potrivit statutului, consumatorii dependenti de droguri sunt considerati bolnavi si, in consecinta, afectiunea lor trebuie tratata in spital, a adaugat presedintele ANA. Statutul de consumator dependent este atribuit numai in urma unei evaluari in plan complex (respectiv de catre instante, medici, reprezentanti ANA). In cazul in care consumatorul spune ca nu vrea sa stea in detentie, el este inscris in programul special de combatere a utilizarii halucinogenelor si este internat in spital. In cazul in care nu respecta angajamentul dat, consumatorul poate ajunge in puscarie, a mai spus chestorul principal Abraham.
Legislatia Romaniei in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri este in concordanta cu standardele europene, la fel si capacitatea administrativa si institutionala, fapt ce a determinat o realizare in proportie de 85 la suta a obiectivelor stabilite in urma cu doi ani. Din cele 47 de centre locale de prevenire, evaluare si consiliere antidrog, care vor deveni structuri teritoriale ale Agentiei, zece - sase in Bucuresti si cate unul in Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Constanta) au, deja, incadrat personalul de specialitate, urmand ca restul sa devina operationale pana la sfarsitul lui 2005, a spus presedintele ANA.
"In plan institutional am reusit sa cream prima retea de colectare a datelor la nivel national, instruirea politistilor din compartimentele teritoriale, realizarea unui punct de lucru interdisciplinar pe relatia Aeroportul Henri Coanda - Constanta - Giurgiu, impreuna cu Politia de Frontiera si Autoritatile Vamale", a precizat Abraham. Referindu-se la cooperarea internationala, presedintele ANA a spus ca Romania a devenit membru cu drepturi depline al Grupului de cooperare pentru controlul consumului si traficului ilicit de droguri (Grupul Pompidou) din cadrul Consiliului Europei.
A r h i v a
  Mars antidrog la Arad    
  Atelier de pictura pe strada, dedicat luptei antidrog    
  "Fii puternic!" - in Bucuresti    
  "Ramai tu insuti"    
  Statistici din Harghita    
  Agenda de comunicare in domeniul drogodependentei    
  3% din populatia globului consuma droguri    
  "Deschide Ochii!" la Oradea    
  Efectele problemelor din Est se vad in Vest    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Caragiale, go home! (271 afisari)
 Poveste cu tineri artisti (105 afisari)
 Scolasticizarea invatamantului teologic (90 afisari)
 Bac' la mana dascalilor (77 afisari)
 A inviat Goma! (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00938 sec.