Ziua Logo
  Nr. 3344 de joi, 9 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sansele Romaniei cresc in cazul flexibilizarii Constitutiei Europene
Serban ORESCU 
Desi votul negativ al francezilor, iar apoi al olandezilor fata de Constitutia Europeana nu au relevanta juridica directa pentru admiterea Romaniei si Bulgariei - din punct de vedere politic si psihologic, acest vot constituie un obstacol important in calea cresterii Uniunii Europene. Ca urmare, Romania urmareste cu atentie procesul care a inceput deja, de flexibilizare a proiectului de Constitutie. Acest proiect este determinat bineinteles nu atat de ramanerea posibila pe dinafara a Romaniei sau a Bulgariei, cat de obiectiile Frantei.
Dupa cum rezulta dintr-un comentariu aparut in Neue Zürcher Zeitung din 8 iunie, o serie de prevederi ale proiectului de constitutie europeana care au ridicat obiectiuni "serioase" ar putea deveni "optative", adica neobligatorii pentru unele state care o doresc iar altele ar putea fi chiar scoase din text pentru a se veni de pilda in intampinarea statelor bogate care se tem de cresterea somajului sau a poverii financiare.
Printr-o asemenea flexibilizare gradul de integrare al viitoarei uniuni scade. Nu degeaba s-a spus ca adancirea integrarii si extinderea Uniunii se ciocnesc cap in cap...
Printr-o croire a Constitutiei dupa gustul clientului care se teme de concurenta manoperii ieftine sau ca va trebui sa finanteze mai multe state sarace decat pana in prezent, motivele care au dus la respingerea Constitutiei in Franta, Olanda - si care altminteri ar continua sa genereze respingeri vor scadea; in acelasi timp, se vor dilua probabil si unele avantaje scontate de optimistii din tarile candidate, de pe urma integrarii.
Alta varianta pentru a scoate Constitutia Europeana din impas prevede un dublu vot: un referendum la nivelul intregii Uniuni si un vot al majoritatii statelor membre. In felul acesta o minoritate - fie ea a cetatenilor Uniunii sau a statelor - nu mai poate boicota pe toti ceilalti, cum s-a intamplat acum.
Un progres este indiscutabil insa; daca, pana nu demult, existenta unei opinii publice europene a fost pusa la indoiala - respingerea proiectului de constitutie europeana si discutiile care continua au dovedit ca ea exista. Pentru romani, important este insa ceva.
Discutiile privind flexibilizarea Constitutiei Europene vor nivela drumul pentru admiterea Romaniei si Bulgariei facilitand procesul general de integrare europeana. Flexibilizarea deschide insa posibilitati si pentru admiterea in viitor a unor tari din vestul Peninsulei Balcanice, care altminteri raman pe veci izolate si pentru evitarea stornarii tratativelor deja convenite cu Turcia...
Nu este total exclusa aparitia unei Europe integrate cu mai multe viteze; criza economica nu exclude un asemenea compromis inevitabil.
Alt neajuns ar putea fi prelungirea procesului de aderare... Dar prin flexibilizare, aderarea in sine are sanse mai mari decat avea dupa votul negativ din Franta si Olanda cu zece zile in urma.
Or, asta este esential...
Reuniunea la nivel inalt a UE de la jumatatea lunii iunie va fi de aceea importanta...
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ce e EU...mai ales pt. ingineru de piei de closca..   de neamtu tiganu
Statele Unite ale Europei...   de adrianbmw
Esentialul....   de Roxana
mama, mama   de Phil
sansele Romaniei de a intra in UE   de GGane
Asa e , mos Craciun....   de traktorist
A r h i v a
  Fiul ratacitor in cautarea lui Iosif Constantin Dragan    4 comentarii
  Disputa presedintelui Basescu cu ziaristii    14 comentarii
  Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu    2 comentarii
  Sistemul bancar si dreapta masura    
  Un portret: Sergiu Cunescu    2 comentarii
  La judecata zilei    
  Devin "Democratii" partid "popular"?    2005-06-04
  Romania dupa respingerea Constitutiei Europene    2005-06-02
  Argumentele crestin democratilor germani impotriva aderarii Romaniei    2005-05-28
  Dezintegrarea PSD - prilej unic pentru PD    2005-05-25
  Criza din sanatatea publica    2005-05-21
 Top afisari / comentarii 
 Fiul ratacitor in cautarea lui Iosif Constantin Dragan (2076 afisari)
 Un portret: Sergiu Cunescu (306 afisari)
 Carol Dichiu: "M-am retras pentru ca sunt scarbit!" (156 afisari)
 Wandering son is looking for Iosif Constantin Dragan (155 afisari)
 Disputa presedintelui Basescu cu ziaristii (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32837 sec.