Ziua Logo
  Nr. 3343 de miercuri, 8 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Rapirea lui Basescu
Victor RONCEA 
Traian Basescu a alunecat intr-o zi de luni, cu reflectoarele televiziunilor in ochi si cu tara sorbindu-i, siderata, cuvintele. Aproape a cazut. Pe urmele predecesorilor sai, mai precis a unuia mai putin luminat. In anii '90, Ion Iliescu punea presa romana la zid cu "mai, animalule!" si o impartea in doua: cea cu stea rosie inca-n frunte si "o anumita parte", reactionara, "anti-revolutionara". Diferenta majora dintre cei doi este insa cea care ar fi trebuit sa-i si desparta, nu sa-i apropie, paradoxal. Daca Iliescu a fost cocotat in fruntea statului lui Ceausescu cu aportul masiv al serviciilor secrete, a Securitatii si a Armatei infestate de elementele fostului KGB si chiar cu ajutorul direct al trupele speciale ale acestui serviciu redudabil, Basescu, dimpotriva. N-ar strica, putintel-asa, ca presedintele sa ia la puricat informarile serviciilor pe care le patroneaza azi, facute ieri catre fostii, dar si actualii lor sefi, Iliescu & Nastase si fii. Surpriza a fost totala, pentru toate "partile", scurt-circuitand inclusiv si mai ales "serviciile". De ce? Pentru ca tinerii acestei tari impreuna cu acea "anumita parte" a presei care a ramas fidela principiilor democratiei, timp de 15 ani, nu au cedat serviciilor secrete ale Romaniei mafiote si le-au dat toate planurile peste cap. Sa fie aceleasi servicii laudate azi de presedintele considerat de americani "fata schimbata a noii Romanii"?
Traian Basescu - ca presedinte al tuturor romanilor, inclusiv al ziaristilor acestei tari -, a gresit. Nu "o anumita parte" a presei e vinovata de intoxicarea opiniei publice, fie ca are un patron securist sau mafiot, fie ca a participat sau nu la raspandirea de informatii false la ordin sau din prostie. Vinovat este sistemul cu care presedintele noii Romanii a promis ca o sa se razboiasca, in urma cu sase luni: sistemul ticalosit. Sistemul care guverneaza inca Romania, in ciuda prezentei unei noi fete la conducerea ei. Sistemul care se foloseste cu lejeritate de manipularea presei romanesti in aceeasi masura in care stapaneste politica si economia tarii, neagra sau spalata.
Intradevar, daca a demonstrat ceva profesionistilor informatiei aceasta "afacere a rapirii" a fost tocmai vulnerabilitatea mass media romanesti. Presa a fost victima principala, impreuna cu statul roman reprezentat in primul rand de Traian Basescu. Nu in mai putina masura decat propria persoana prezidentiala, criza a aratat gradul de captivitate a presei in fata serviciilor secrete. Nu este pentru nimeni o necunoscuta faptul ca ziaristii sunt folositi la maximum de serviciile de informatii desprinse din Securitate, atat "in orb", cat si ca informatori sau agenti de influenta. In cazul in care nu sunt recrutati si infiltrati de-a dreptul si raspund la ordin direct. Batalia "resurselor" media se duce intre toate serviciile principale ale statului, atat cele mentionate de Basescu, respectiv SRI, SIE, DIA cat si cel omis, fostul "Doi s'un sfert" , actualul "10 si 2 minute" (0962 al MAI). Ziaristii profesionisti, care nu au fost nici pesti, nici curve ale presei comuniste, nu au de ce sa nu recunoasca: cu totii am fost contactati intr-un fel sau altul pentru a "colabora". De fiecare a depins, evident, cum si ce a facut mai departe. Unii ziaristi si-au inchipuit naivi ca pot sa-si transforme ei recrutorii in surse. Fals. "Afacerea rapirii" - Quod Erat Demonstratum.
Si atunci, presedintele, in loc sa acuze niste biete instrumente, ar trebui sa mearga el la "sursa/surse". Acele "surse" care i-au dat dureri de cap si lui, si noua. Acele "surse" care sunt bine infiltrate inclusiv la Palatul Cotroceni (de Victoria nu mai vorbim!). Acele "surse" care azi paseaza pisica moarta Hayssam dintr-o curte-n alta, incercand sa scape de responsabilitate si gudurandu-se umil pe langa Comandantul suprem.
Ca un ziarist informat, din alte surse decat cele mentionate mai sus, pot sa afirm linistit, cu cea mai mare responsabilitate si fara teama de a "destabiliza" institutiile statului, pentru a cadea pe "lista lui Basescu": filiera in care Omar Hayssam reprezinta doar o simpla veriga ruginita s-a aflat in atentia a cel putin cinci servicii romanesti de informatii (implicate) si a trei structuri straine.
Presa isi va gasi mijloacele de devirusare, o data cu profesionalizarea ei. Ce se va intampla insa cu intreaga tara daca elementele anti-democratie care stapanesc serviciile isi vor instala puietii la toate nivelurile de decizie ale statului, cu preamarirea presedintelui noii Romanii cu tot?
Inainte de a vorbi studentilor despre intinerirea serviciilor in care ar fi ramas doar 15 la suta din vechiul personal al Securitatii, presedintele ar trebui sa se intrebe ce s-a intamplat cu restul, de 85. Inainte de a acuza presa, presedintele ar trebui poate sa urmareasca traseul "fostilor", "acoperitilor" de azi, pentru a descoperi cat sunt de actuali in societate. Inainte de a deveni presedintele tuturor serviciilor secrete, Basescu ar trebui sa-si aduca aminte ca e presedintele tuturor romanilor.
PS: Apropos de gluma cu cartelele care nu pot fi interceptate, oamenii din jurul presedintelui ar trebui sa se intrebe de ce personalul diplomatic al Ambasadei Statelor Unite (ca sa dau doar un exemplu) este obligat sa-si lase telefonul mobil la poarta, indiferent de cartele, go-go sau straine. Si sa-i spuna, apoi, si presedintelui.
 Afisari: 189  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
sa ridem cu stan si b.....   de geek-a-contra
A PRINS PRESA CURAJ ! DAR CAM TARZIU.   de voyager
In ziua de azi exista o lume deschisa, care trebuie sa spuna Liber ce are de spus,   de Atamild
Prestatia lui Basescu ...   de cicibebe
Margaritare pentru...   de PANTAGRUEL
Basescu ...   de cicibebe
Vrem o shuvitza!!!   de G.B.
Dinescu   de crassus
Rapirea...   de octavian
devirusare vs despaduchere   de crassus
Artistule, beleaua-i ca stimabilii isi ung de pe acum odraslele intr-u securisme si n-o sa scapam de ei asa curand!   de stefanalexandru
RAPIREA LUI BASESCU ! & DEPARTAMENTUL : ANCHETE   de BRANKOMIHAI
Roncea,nici ziaristii nu-s use de biserica !   de Marius Adrian Porojnicu
Da   de Axani Adrian
Misterul cartelelor SIM   de Katty
Ia cititi-o pe Tia Serbanescu ...   de Katty
Mai copilasi, cooperativa are doua aripi   de Ratacitul
Telefoanele mobile...   de Katty
Victoras , tu tot nu te-ai prins ca este o diversiune securista?   de underinfluence
A r h i v a
  Certificate prezidentiale de buna si de rea purtare    6 comentarii
  Romanii de pretutindeni    15 comentarii
  Cronica unei rapiri anuntate?    5 comentarii
  Amicul Soros, inamicul Rusiei    5 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Iliescu se intoarce. Seria a II-a    3 comentarii
  Pericolul ucrainean la Marea Neagra    2005-05-28
  Rapitorii Romaniei la momentul adevarului    2005-05-23
  Arborele mortii si semintele lui    2005-05-11
  Anticipatele sau nimic    2005-05-06
  Vinerea Mare a Romaniei    2005-05-03
 Top afisari / comentarii 
 Cai batuti la Tg. Mures (226 afisari)
 Rapirea lui Basescu (189 afisari)
 Cronica unei rapiri anuntate? (114 afisari)
 In numele tatalui (55 afisari)
 Romanii de pretutindeni (47 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.32034 sec.