Ziua Logo
  Nr. 3342 de marti, 7 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Ziua Reginei
Marea Britanie a aniversat, ieri, la Bucuresti, ziua oficiala de nastere a Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a. Cu ocazia evenimentului, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a organizat, ieri, o receptie. Ceremonia ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, s-a bucureat de prezenta a circa o mie de personalitati ale Romaniei. ZIUA ii ureaza MS Regina La Multi Ani! si Dumnezeu sa-i ocroteasca domnia si tara! (D.E.)
Unguri fara presedinte
Parlamentul ungar nu a reusit, ieri, sa desemneze un nou presedinte al Republicii, deoarece nici unul dintre cei doi candidati nu a obtinut majoritatea de doua treimi necesara in primul tur de scrutin, a anuntat vicepresedintele Legislativului, Laszlo Mandur, citat de Mediafax. Presedintele Parlamentului, Katalin Szili, in varsta de 49 de ani, candidatul propus de Partidul Socialist, aflat la guvernare, a obtinut 183 de sufragii dintr-un total de 386. Petru a fi aleasa, ea trebuia sa obtina votul a 257 dintre deputati. Contracandidatul lui Szili, Laszlo Solyom, in varsta de 63 de ani, un fost presedinte al Curtii Constitutionale, sustinut de opozitia de dreapta, nu a obtinut decat 13 voturi. Un numar total de 199 de deputati au luat parte la vot, dupa ce Fidesz, principalul partid de opozitie, care detine 169 de mandate parlamentare, s-a abtinut de la scrutin. Trei voturi au fost declarate nule. (D.E.)
Atac anti-romanesc in Timoc
Sediului principalei organizatii non-guvernamentale care militeaza pentru drepturile romanilor din Timoc, "Ariadnae Filum," din localitatea sarba Bor, a fost vandalizat, ieri, transmite RGN. Atacul, in urma caruia geamurile cladirii au fost sparte in intregime, intervine in ciuda unei vizite recente in regiune a ministrului sarb al Cultelor, Milan Radulovic. Incidentul de ieri nu este primul de acest gen, sediul organizatiei "Ariadnae Filum" din Bor fiind inscriptionat, anul trecut, cu insemne jignitoare, printre care "Mars afara din Serbia." Numeroasele incalcari ale drepturilor minoritatilor care se manifesta in Serbia de Nord Est vor fi denuntate, maine, in cadrul unei conferinte de presa, organizata la Belgrad, la initiativa unei delegatii a romanilor din Timoc, transmite RGN. (D.E.)
Preot pentru Serbia
La initiativa credinciosilor ortodocsi romani din Valea Timocului, ipodiaconul Boian Alexandrovici din Negotin a fost hirotonit, duminica, intru preot, la Schitul "Schimbarea la fata" din Muntii Retezat, transmite Romanian Global News. Totodata, Sfintia Sa Boian Alexandrovici a fost hirotonit intru duhovnic, primind si distinctia de iconom stavrofor si numirea de Protoiereu ortodox roman de "Dacia Ripensis" in cadrul Patriarhiei Romane. Evenimentul s-a bucurat de participarea Prea Sfintiei Sale Episcopul-loctiitor de Varset, Dr. Danil Stoenescu, precum si de cea a reprezentantilor "Federatiei Romanilor din Serbia," Dusan Parluvovici si Sasa Ionanovici. (D.E.)
"Alergiile" Rusiei la Nistru
Rusia "examineaza foarte atent planul de solutionare a conflictului transnistrean, propus de Ucraina," avand in vedere "reactiile partilor implicate in conflict si ale celor interesate de solutionarea lui, inclusiv ale SUA si UE," a declarat, recent, ambasadorul insarcinat cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Federatiei Ruse, Igor Sovolski, preluat de RGN. In contextul in care "implicarea Ucrainei in calitate de stat-garant (...) a stimulat partile implicate sa reia negocierile," medierea conflictului transnistrean admite "oricat de multi mediatori," a precizat Solvoski, facand aluzie la implicarea SUA si UE in rezolvarea situatiei din regiune. "Acest fapt nu ne provoaca alergie. Dar este vorba de un conflict intre doua parti si ele trebuie sa decida daca va fi largit formatul de negocieri," a conchis Savolski. (D.E.)
Voronin pe la NATO si UE
Presedintele de la Chisinau, Vladimir Voronin, va efectua, in perioada 7-8 iunie, o vizita oficiala la Bruxelles si Strasbourg, unde se va intalni cu liderii institutiilor europene si nord-atlantice, relateaza agentia BASA-press si Mediafax. Informatia a fost publicata prima data in Romania de ZIUA, prin intermediul analistului Radu Tudor. Voronin va vizita Cartierul General al NATO, unde va avea o intrevedere cu Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap De Hoop Scheffer. Presedintele moldovean va rosti un discurs in fata Consiliului Nord-Atlantic, urmand sa aiba mai multe intrevederi cu membrii acestuia. Vladimir Voronin se va intalni, la Bruxelles, cu Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa. Presedintele moldovean va mai avea intrevederi si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Belgiei si cu prim-ministrul acestei tari, Guy Verhofstadt. Delegatia oficiala a Republicii Moldova se va deplasa apoi la Strasbourg, pentru intalniri cu seful Parlamentului European, Josep Borrell si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. (D.E.)
Putin face ordine in Osetia
Decizia presedintelui Osetiei de Nord, Alexander Dzasokov, de a demisiona din functie a fost infuentata de Kremlin, se arata intr-o analiza a Fundatiei Jamestown. In pofida protestelor populare la adresa Administratiei Dzasokov in urma atacului terorist de la Beslan, "numai Kremlinul ar fi putut influenta decizia presedintelui Osetiei de Nord" de a-si depune demisia pe 31 mai, mandatul acestuia expirand la sfarsitul anului acesta. Pe fondul unui sprijin popular de numai 7%, "Kremlinul si-a dat seama ca trebuia sa il inlocuiasca pe Dzasokov (...) in asa fel incat nimeni sa nu poata spune ca Rusia a dat curs solicitarilor populare sau gruparilor din Opozitie din Osetia de Nord." In urma demisiei lui Dzasokov, "Moscova deja a aprobat candidatura" la presedintie a presedintelui parlamentului local, Taymuraz Masurov, restul candidatilor, respectiv prim-ministrul Osetiei de Nord, Alexander Merkulov, si primarul localitatii Vladikavkaz, Kazbek Pagiev, "participand in cadrul alegerilor numai pentru ca sa faca procesul sa para democratic," conchide analiza Fundatiei Jamestown publicata in Eurasia Daily Monitor. (A.M.L.)
CNN rusesc
Autoritatile de la Moscova intentioneaza sa creeze o televiziune de stiri in limba engleza care sa emita in strainatate, pentru a-si imbunatati imaginea in lume, transmite Mediafax. Postul de televiziune se va numi Russia Today si va fi creat la initiativa fostului ministru al Informatiei, consilierul prezidential Mihail Lessin, si a sefului serviciului de presa al Kremlinului, Alexei Gromov. Potrivit cotidianului economic Vedomosti, obiectivul Russia Today este sa schimbe imaginea negativa pe care o are Rusia in strainatate, postul de televiziune urmand sa emita din toamna in Europa, Statele Unite, mai multe tari asiatice si Comunitatea Statelor Independente. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Preot pentru Serbia. F BINE . SA NE AJUTAM RUDELE.   de basarab
A r h i v a
  Ucraina incalca masiv drepturile omului    3 comentarii
  Ianukovici a fugit la Putin    
  Soljenitan: In Rusia nu exista democratie    1 comentariu
  Romania cu Bulgaria in 2007    
  Aderarea la UE, prezentata de Ungureanu la Haga    1 comentariu
  Referendumul britanic, amanat    
 Top afisari / comentarii 
 I.C. Dragan refuza testul ADN in procesul de paternitate (343 afisari)
 Mana criminala la Activele Statului (102 afisari)
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Partidul crestinului e Biserica (89 afisari)
 Stiri pe scurt (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.