Ziua Logo
  Nr. 3342 de marti, 7 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mana criminala la Activele Statului
-- Conducerea AVAS a declansat o ancheta interna pentru a depista autorii unui fals grosolan care au incercat sa submineze interesele statului * Intr-un dosar civil, judecat vineri la Tribunalul Bucuresti, legat de patrimoniul societatii CI-CO SA, o jurista a depus o intampinare cu semnatura in fals, copiata la xerox, a vicepresedintei AVAS, Giliola Ciorteanu, in care se refuza readucerea in patrimoniul statului a actiunilor de la CI-CO, in valoare de 1000 de miliarde lei * Cu numai trei luni inainte, presedintele AVAS s-a constituit parte civila in dosarul penal "Afacerea CI-CO", cu contravaloarea actiunilor CI-CO instrainate fraudulos in 1999 de FPS, catre SIF Muntenia, cerand readucerea la situatia anterioara
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este penetrata de o retea infractionala organizata, care actioneaza prin orice mijloace impotriva intereselor statului, in cazuri care ar trebui elucidate imediat de PNA. In cazul de fata, exponenti ai unei grupari din Directia Juridica a AVAS, a actionat de o asa maniera incat sa boicoteze recuperarea de catre stat a patrimoniului CI-CO SA - in valoare de 1000 de miliarde - instrainat fraudulos in 1999 de FPS catre SIF Muntenia. Artizanii acestei tranzactii frauduloase cunoscuta in presa drept "Afacerea CI-CO" (Alin Giurgiu, fost director al FPS, Horia Teodor Mihaescu, fost presedinte al SIF Muntenia si altii) au fost trimisi in judecata, in iulie 2002, insa procurorul-anchetator Georgiana Hosu care lucreaza azi la DIICOT din Parchetul General, cea care a emis rechizitoriul, s-a facut ca "uita" sa mai ceara readucerea in patrimoniul statului a actiunilor instrainate ilegal, pentru ca infractorii din dosar trimisi in judecata tocmai pentru aceste fraude, sa poata scapa prin nedovedirea prejudiciului. Timp de doi ani, fostii sefi ai APAPS - AVAS, Ovidiu Musetescu si Mircea Ursache, au refuzat sa se constituie parte civila in procesul penal cu contravaloarea actiunilor si sa ceara readucerea lor in patrimoniul statului, desi administratorii CI-CO au cerut insistent statului sa vina sa-si recupereze banii din conturi si actiunile. S-a ajuns in situatia nemaiintalnita, ca administratorii CI-CO sa se roage ani in sir de stat sa vina sa-si ridice cele 65 de miliarde lei din conturi, dar sa fie refuzati.
Abia in urma cu trei luni, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, s-a constituit parte civila in dosarul nr. 4026/2002 al Tribunalului Bucuresti, Sectia a II-a penala, solicitand "desfiintarea totala a actului de cesiune nr. 2325 din 30.03.1999 dintre FPS si SIF Muntenia si repunerea partilor in situatia anterioara in sensul revenirii in proprietatea AVAS a celor 219.224 actiuni nominative ale SC CI-CO SA". Prin aceasta adresa, presedintele AVAS a facut ceea ce procuroarea Georgiana Hosu (care a fost implicata intr-un scandal de pomina legat de o mita de cateva sute de mii de dolari in acest caz) a refuzat sa faca la momentul emiterii rechizitoriului. Procuroarele din acest dosar, prietene cu Georgiana Hosu, cer in prezent instantei de judecata sa respinga cererea presedintelui AVAS, demonstrand ca actioneaza fatis contra intereselor statului si in favoarea inculpatilor din dosar, miza acestor actiuni fiind foarte mare.
Cine trage sforile in "Afacerea CI-CO"?
Revenind la cazul de fata, vicepresedintele AVAS, Giliola Ciorteanu a constatat vineri, in urma unei sesizari a reporterilor ZIUA, faptul ca i-a fost falsificata grosolan propria semnatura, prin copiere la xerox, pe o intampinare care a fost depusa de o jurista a Autoritatii, vineri 3 iunie 2005, in dosarul civil nr. 1807/2005 de la Sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti. In aceasta cauza, Asociatia PAS de la CI-CO SA a solicitat sa se recunoasca nulitatea absoluta a contractului de cesiune de actiuni din 30.03.1999 dintre fostul FPS si SIF Muntenia. Asociatia PAS a fost nevoita sa intenteze acest proces civil atat de tarziu, intrucat dosarul penal "Afacerea CI-CO", derulat la Tribunalul Bucuresti, este taraganat din 2002 incoace, iar procuroarele care apar la sedintele de judecata se opun admiterii cererii presedintelui AVAS Gabriel Zbarcea, fiind intr-o complicitate fatisa cu inculpatii din dosar.
In intampinarea AVAS, depusa de o jurista a Autoritatii de la Departamentul Juridic, act care nu are numar de iesire si care a fost depus in copie xerox si nu in original, apare semnatura vicepresedintei Giliola Ciorteanu. In intampinare se cere, culmea, "respingerea actiunii de constatare a nulitatii absolute a actului de cesiune a unui pachet de 219.224 actiuni, incheiat in data de 30.03.1999 intre FPS si SIF Muntenia". Adica exact opusul a ceea ce a cerut in urma cu trei luni presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea. Instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti a ramas in pronuntare, urmand sa dea verdictul in ziua de vineri, 10 iunie 2005. Administratorii CI-CO au sesizat insa promt tentativa de subminare a intereselor statului si anunta ca vor organiza maine o conferinta de presa in care vor oferi amanunte senzationale despre acest caz.
Comisie de ancheta interna
Reporterii ZIUA au solicitat oficial AVAS sa explice diferenta de atitudini dintre cele doua acte, cel al presedintelui Zbarcea in care s-a cerut recuperarea actiunilor instrainate fraudulos si cel al vicepresedintelui Ciorteanu, prin care s-a cerut contrariul. Vicepresedintele Giliola Ciorteanu ne-a declarat ieri ca nu-si recunoaste semnatura si ca intampinarea nu a trecut niciodata pe la cabinetul ei. Ciorteanu ne-a precizat ca a dispus o ancheta interna si toti juristii AVAS implicati au fost pusi sa dea note explicative: "In toata cariera mea nu m-am confruntat vreodata cu a asemenea situatie. Acel inscris nu provine de la conducerea AVAS. O jurista, o fata tanara, a recunoscut ca ea a depus acest document la instanta, in copie xerox, cu semnatura mea luata de pe un alt document. A sustinut ca a procedat asa intrucat era in criza de timp. Nu stiu inca cine i-a ordonat sa procedeze asa, dar s-a format o comisie de ancheta administrativa care va stabili imprejurarile si persoanele responsabile si se vor lua masuri. Trebuie sa aflu adevarul. Vom trimite la instanta imediat o cerere de repunere pe rol a cauzei, pentru ca AVAS sa fie in masura sa-si reprezinte corect interesele".
Vicepresedintele AVAS ne-a asigurat ca ne va comunica in cel mai scurt timp numele persoanelor vinovate de acest fals, precum si masurile care se vor lua, care pot merge pana la desfaceri de contracte de munca si sesizarea Parchetului.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
romania   de dumitru_m
mahmur AVAS   de Arhanghelul Tristetii 2
... si cum se face ca fatuca aia umbla libera, nestingherita.. dupa un fals cu valoare de milioane de dolari... ??   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Ioan Muresan judecat de Tribunalul Bucuresti    
  Priplata solicita gratierea    1 comentariu
  Partenerul lui Mihail Vacaroiu, cercetat de PNA    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 I.C. Dragan refuza testul ADN in procesul de paternitate (343 afisari)
 Mana criminala la Activele Statului (102 afisari)
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Partidul crestinului e Biserica (89 afisari)
 Stiri pe scurt (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01238 sec.