Ziua Logo
  Nr. 3341 de luni, 6 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De la Republica Socialista inapoi la Republica Populara
Red APPLE 
-- Ce a fost saptamana trecuta
* Ion Iliescu trage cortina PSD
* Francezii produc frisoane la Bucuresti
* Valeriu Stoica - "profet" in propria tara
* Circ la curtea tribunului
* Puterea se intareste
* Rapirea ziaristilor - esecul politicianist al PNL si PSD.
Daca am crede in teoria conspiratiei am putea spune ca Romania s-a transformat intr-un poligon de incercare pentru diferite strategii politice, urmand ca o entitate externa sa ne evalueze si directioneze in favoarea sa. Chiar daca aceasta presupusa entitate are suficiente informatii despre Romania, este clar ca intai va evalua reactiile, numai pentru ca la urma sa inceapa schimbarile si constructia.
Tentativa de retinere a unui cunoscut om de afaceri a scos la iveala nebanuite structuri de sustinere si reactii spectaculoase.
Rapirea jurnalistilor a relevat inconsistenta politica si demagogia PSD prin Mircea Geoana si a PNL prin purtatorul de cuvant. Ambii in situatii diferite s-au trezit cerand statului sa-si retraga trupele din Irak, demonstrandu-ne ca scepticismul comunitatii internationale pare a fi justificat. Nu credem ca reactia lui Eugen Nicolaescu este o expresie a tensiunilor din Alianta, ci mai degraba a inaptitudinilor politice si a unui joc politicianist.
Prezenta PPE in Romania a pacalit in mare masura clasa politica doritoare de "iesire la Europa". Multi dintre acestia au crezut ca PPE este "disperat" sa-si construiasca un partid frate care sa ii sustina interesele in Romania. Multi dintre politicienii nostrii au uitat ca accesul intr-o structura politica europeana nu se face numai pe bani sau interese de afaceri. De la socialist sau liberal la popular nu este o simpla schimbare de nume si o cotizatie anuala la un club elitist. Aceasta schimbare presupune si baza de mase, si doctrina si consecventa si noi oameni politici. Cum poate un politician liberalo-socialisto-umanist sa se transforme brusc in popular, sa-si schimbe brusc valorile si convingerile politice? Doar daca sunt subtiri sau inexistente. Dar ce garantie ar putea avea atunci PPE ca acestia nu vor face rapid pasul inapoi daca se vor schimba conditiile.
O singura concluzie se impune - jocul preferat al clasei politice romanesti este "inainte-inapoi si niciodata pana la capat".
De ce
* Fostul presedinte de partid si de stat, Ion Iliescu, a meditat la viitorul sau politic si a ajuns la concluzia ca se va retrage din functia de sef al grupului parlamentar al PSD din Senat. In plus, Iliescu a admis, in premiera, ca ia in calcul si posibilitatea de a parasi partidul pe care l-a creat, intrucat simte ca nu mai poate fi coleg cu niste oameni care au savarsit tot felul de "manevre" la congres.
Pozitia lui Ion Iliescu nu este surprinzatoare, avand in vedere cat de mare i-a fost acestuia dezamagirea dupa inscaunarea noii conduceri a PSD (dezamagire care, de altfel, l-a si condus in patul de spital). Interesant de urmarit vor fi alte doua aspecte: cine il va insoti pe Ion Iliescu, in cazul curajosului demers al infiintarii unui nou partid si cum vor reusi sa umple Nastase, Geoana et comp. golul de imagine lasat de parasirea scenei celor trei trandafiri de catre marele lider politic. In cazul in care Iliescu va decide infiintarea unei formatiuni de aceeasi sorginte cu PSD, ramane de vazut cum vor naviga cele doua partide pe o nisa social-democrata din care cel mai probabil se va retrage "trandafirul solitar" PD.
* Saptamana trecuta, francezii si apoi olandezii au produs frisoane la Bucuresti, prin respingerea noii Constitutii a Uniunii Europene. Desi toata lumea care se invarteste prin zona fina a Bruxelles-ului a tinut sa dea asigurari privind respectarea calendarului de aderare al Romaniei, Guvernul Tariceanu a admis ca am putea fi trasi de urechi mai sever ca inainte pentru orice derapaj de la reformele asumate.
Drept urmare, cu biciul european deasupra capului si sub amenintarea sanctiunii populare daca aderarea va esua, in numai cateva zile autoritatile au luat decizii uluitoare, din categoria celor taraganate timp de 15 ani: demararea in forta a reformei justitiei, prin "decapitarea" tuturor instantelor si parchetelor; retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti, respectarea legislatiei UE cu privire la ajutoarele de stat, incurajarea asocierii agricultorilor in ferme etc.
Primul mare hop european al Romaniei va fi insa in luna noiembrie, cand Comisia Europeana va publica raportul de tara. Mai cu jumatate de gura, oficialii romani au recunoscut ca documentul, daca va fi negativ, va amana mult-asteptata aderare din 2007. Premergatoare publicarii raportului de tara va fi o "scrisoare de avertizare" care ne va scoate in relief "bubele" pe care trebuie sa le corectam inainte de noiembrie, pentru a nu mai stationa la cozile "non-UE" din marile aeroporturi ale batranului continent.
* Valeriu Stoica, prezenta meteorica, dar stralucitoare pe scena politica din ultimii doi ani si jumatate, a reaparut la orizont, cu aceeasi propunere, de unificare a PNL cu PD, miscare urmata de adeziunea la curentul popular. Nu este intamplator nici momentul in care aceasta tema este readusa pe agenda publica - scaderea ponderii PNL in cadrul aliantei, conform sondajelor de opinie, prezenta reprezentantilor PPE la Bucuresti si tensionarea relatiei dintre Basescu si Tariceanu. Cu aceasta ocazie am aflat de la Valeriu Stoica o serie de adevaruri referitoare la PNL pe care nici dusmanii lor cei mai aprigi nu au fost in stare sa le enunte pana la acest moment.
Nu stim daca proiectul lui politic va avea sorti de izbanda, pentru ca realizarea lui nu presupune numai "sa ai vedere in spatiu", ci si o serie de renuntari din partea unor persoane care vazandu-se la putere nu mai au dispozitie pentru nimic. In toata aceasta poveste insa, un lucru este cert - Valeriu Stoica a reusit sa inventeze o categorie de om politic, omul politic cu viziune. Ceea ce este trist in toata situatia este faptul ca in istorie raman persoanele care au viziune si reusesc sa o puna in practica, indiferent de efort. Ramane de vazut daca isi va duce rolul pana la capat sau doar a deschis o cale pentru altcineva.
* Circul din ograda PPRM-PRM poate fi considerat, fara teama de a gresi, cel mai bun film comic al saptamanii trecute. A avut toate ingredientele necesare pentru asa ceva: declaratii suculente, multi muschi de bodyguarzi marca "tatuati in Romania", suflete ranite si eroi, invingatori si invinsi, amazoane mai tinere sau mai "coapte", masini tari si garduri inalte... Cu siguranta, un partid se va intari din toata aceasta brambureala petrecuta in ograda tribunului, daca va sti cum sa ademeneasca gruparea Ciontu-Stanciu, ramasa izolata in mijlocul coloidului parlamentar.
* Puterea se pregateste sa interzica migratia politicienilor de la un partid la altul, insa pana atunci coalitia guvernamentala nu ezita sa se intareasca cu noi si noi membri, atat din randurile autoproclamatilor independenti, dar si din barca opozitiei. Acum un an si ceva condamnau acest lucru si li se parea cea mai mare inselaciune la care sunt supusi alegatorii. Daca ar fi sa o analizam exclusiv ca o metoda prin care sa iti asiguri o majoritate ca sa poti guverna, se dovedesc extrem de putin creativi pentru ca si aceasta a fost inventata de PSD. Este interesant de observat ca tot ce era blamabil aflat fiind in opozitie, odata ajuns la putere devine extrem de acceptabil.
* Pe zi ce trece, cazul rapirii celor trei jurnalisti incepe sa miroasa din ce in ce mai urat si seamana tot mai mult cu o mare pacaleala. Informatiile sunt confuze si se spun cu jumatate de gura, iar adevarul nu este decat intr-o prea mica masura elucidat. Totul pluteste in ceata, incepand cu plecarea jurnalistilor (cine i-a trimis de fapt acolo si in ce scop?), continuand cu detentia lor (ce s-a intamplat in cele 55 de zile?) si cu momentul eliberarii. Opinia publica asteapta in continuare descurcarea itelor acestor povesti terifiante, preferabil de catre institutiile statului, si capetele mai multor vinovati. Cineva glumea si spunea ca din acest moment ca roman te poti duce oriunde ca nu te mai rapeste nimeni pentru ca nu ii va lua nimeni in serios pe rapitori, oricat de convingatori ar vrea sa para.
Ce va fi
* Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru legile proprietatii si cele ale justitiei.
* Comisia Europeana va adresa "scrisori de avertizare" Romaniei si Bulgariei. Potrivit comisarului pentru extindere, Ollie Rehn, aceste documente sunt "cartonase galbene" pentru cele doua tari.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
UN ARTICOL PROFETIC   de texanu
De ce se foloseste cuvantul "inapoi" ?   de ionion
Dar de ce sa ne "intoarcem" la RPR ? Nu - poate ca ar fi bine sa mergem   de ionion
Despre doctrine   de hardy
Titlul articolului e ciudat dar daca tot luam in discutie......   de Aladin
A r h i v a
  Uluitoarea disparitie a lui Iosif Constantin Dragan    5 comentarii
  Dislocarile politice si tripolaritatea    10 comentarii
  Ziua Nationala a boului    7 comentarii
  Libertatea pe drumul cel bun    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Tacerea spune mai multe decat o mie de cuvinte    2005-05-30
  Sanatatea in coma    2005-05-16
  Spalarea apei    2005-05-09
  Sisu si Puya social-democrati    2005-04-25
  Romanii nu se sperie decat de saracie    2005-02-14
 Top afisari / comentarii 
 Dragan, tot in geam (1121 afisari)
 MApN si Romtehnica ne mint cu Internetul (979 afisari)
 Uluitoarea disparitie a lui Iosif Constantin Dragan (583 afisari)
 Rezultate Divizia B (318 afisari)
 Procuroarea Cristescu inrudita cu traficantii (255 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34477 sec.