Ziua Logo
  Nr. 3304 de vineri, 22 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ortacul sef rupe omerta din dosarul "13-15 iunie 1990"
-- Miron Cozma reia in fata anchetatorilor circuitul operational politic, care a declansat aducerea minerilor la Bucuresti * Supararea lui cea mare: declaratia lui data in urma cu patru ani in fata procurorului Mihai Popov a disparut din dosar * La acea vreme, fosta putere PSD il scosese pe gen. Dan Voinea pe tusa anchetei
Miron Cozma a fost adus, ieri, din nou, la sediul Parchetului Militar Teritorial Bucuresti pentru a fi audiat in dosarul mineriadei din 13-15 iunie '90. A fost cuminte, a raspuns tuturor intrebarilor anchetatorilor si a spus aceleasi lucruri pe care le-a sustinut si in fata anturajului pe care si l-a creat in penitenciarul Rahova. Pornind de la constientizarea in timp a faptului ca el si ortacii din Valea Jiului au fost "unelte folosite de fosta Putere" si pana la amintirea din 1994, cand Guvernul Vacaroiu avea postul liber de ministru de Interne si i s-a facut aceasta propunere, dar el a refuzat-o. De altfel, acest episod ne-a fost confirmat de surse confidentiale PSD (foste FSN). Conform avocatului lui Cozma, declaratia de ieri a privit partea de "preambul" a evenimentelor din iunie 1990, si anume miscarile din februarie si revendicarile minerilor din luna martie a acelui prim an postdecembrist. Ca sa existe imaginea evenimentelor sangeroase care au urmat, perioada aceasta o vom descrie, pe scurt, pentru a reaminti celor care au uitat sau celor care erau prea tineri pentru a-si mai aminti, toate elementele-cheie care au condus, pas cu pas, la ceea ce avea sa se numeasca "barbaria curatirii Pietii Universitatii".
Cum i-a transformat Iliescu pe mineri in "bate"
Sa incepem, asadar, cu acele negocieri, la care a participat si Miron Cozma, si a caror desfasurare a cunoscut-o indeaproape. In 8 martie 1990, la mina Vulcan s-au adunat aproape 35.000 de mineri care solicitau Guvernului Roman sa se aprobe cele 24 de revendicari pe care acestia le aveau si care priveau, in special, conditiile de subteran, sporuri, mai putine zile de munca pe saptamana si 6 ore in loc de 8 pe zi, cat lucrau minerii la acea vreme. Aflati intr-o stare sporita de tensiune, minerii au plecat apoi de la mina Vulcan, la mina Lonea. Trebuie sa amintim aici ca la mina Lonea era angajat Miron Cozma, pe postul de inginer sef de productie si, in acea luna, martie 1990, el a fost ales lider al Ligii Sindicatelor Miniere. La Lonea s-au ales reprezentantii Comisiei de negociere. Din partea Ministerului Minelor a participat la discutii adjunctul ministrului Minelor, Cornel Burlec. In urma acelor negocieri, s-a "nascut" Hotararea de Guvern nr.236 din 1990, semnata de prim-ministrul Petre Roman, in care o parte din revendicari au fost acceptate. Cateva zile mai tarziu, prim-ministrul Roman a mai semnat o Hotarare de guvern, numarul 267, in care Executivul era de acord si cu celelelate revendicari. Printre acestea se numara si reducerea saptamanii de lucru in minerit si gratuitate pentru curentul electric. Nu trebuie scapat din vedere, insa, ca inainte cu o luna de zile, in februarie 1990, la Bucuresti avusesera loc miscari sociale impotriva Guvernului Roman si fusese trimis, de catre Ion Iliescu, in Valea Jiului, Gelu Voican Voiculescu - pe atunci vice-prim ministru. Voican Voiculescu i-a indemnat pe mineri sa plece la Bucuresti pentru a sprijini Guvernul Roman si, din ordinul ministrului Transporturilor, li s-au pus la dispozitie trenuri. La discutiile de atunci au participat Ion Iliescu, Petre Roman, ministrul Apararii Victor Athanasie Stanculescu, ministrul de Interne Mihai Chitac si din partea Opozitiei Corneliu Coposu, Ion Diaconescu si altii.
Cert este ca acceptarea revendicarilor minerilor i-a creat lui Ion Iliescu o mare credibilitate in Valea Jiului. Pe asta s-a bazat fostul Presedinte. Iar atunci cand a avut nevoie de mineri, i-a folosit, trei luni mai tarziu, impotriva "derbedeilor", "legionarilor" si "golanilor" din Piata Universitatii care formasera un grup compact , anticomunist, sustinator al Punctului 8 de la Timisoara (prin care se solicita ca cei care au facut parte din structurile de conducere ale PCR sa nu mai detina vreodata vreo functie de conducere in noua structura democratica).
Aceste aspecte au fost, cu siguranta, disecate si in audierea de ieri a lui Miron Cozma.
Dosarul mineriadei din '90, ascuns din ordin politic
Practic, in dosarul "13-15 iunie '90", declaratiile lui Miron Cozma capata un contur mai curajos acum, cand acesta considera ca e singurul care sta de opt ani in puscarie si in capul caruia s-au spart toate "manevrele" ordonate si coordonate de fosta Putere iliesciana. Subliniem acest aspect, pentru ca Miron Cozma a mai fost audiat in acest dosar pe vremea cand patru procurori lucrau intens in aceasta cauza si, brusc, in 2000, echipei conduse de gen Dan Voinea i s-a luat acest dosar si, odata reinstalat PSD-ul lui Ion Iliescu la Cotroceni, slugi-magistrati din Parchetul General au dosit cat au putut cauza. La momentul acela, in dosar existau 35 de persoane puse sub invinuire. Incepand cu generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac, care fusesera deja trimisi in judecata doar pentru cauza referitoare la cei patru morti din data de 13 iunie 1990. Acest episod a fost tratat separat, intrucat represaliile asupra celor din Piata Universitatii incepusera inca din 13 iunie 1990, iar minerii au sosit in Bucuresti, pentru a sprijini Guvernul, in zorii zilei de 14 iunie 1990. De altfel, zarurile fusesera deja aruncate.
Declaratia lui Cozma din 2001 a disparut din dosar
In declaratiile anterioare din dosar, in 2000-2001, Miron Cozma si-a dat drumul la gura si a aratat cu degetul catre Ion Iliescu si camarila lui. Pentru prima data dupa atatia ani. Declaratia a fost data in fata procurorului militar sef Mihai Popov, dar ea a disparut de la dosar. Din cate cunoastem, aceasta este si acum marea suparare a lui Miron Cozma. Faptul ca s-au evaporat acele pagini. Anchetatorii care se ocupa astazi de acest caz au, insa, foarte mult de lucru, pentru ca volumele, in numar de 24, care fac obiectul cauzei mineriadei din 13-15 iunie '90 au fost facute talmes-balmes, si vor mai exista surprize de acest gen. Nu mare ar fi mirarea ca si segmentul de ancheta pe care acelasi procuror Mihai Popov l-a facut "scapat" printr-o solutie de neincepere a urmaririi penale, care privea implicarea in evenimentele din 13-15 iunie ale cumnatului fostul premier de atunci, Petre Roman, pe nume Dimitrie Borislavski, zis Kuki (fost colonel MApN, azi pensionat), sa aiba pagini-lipsa. Ca sa ne asiguram, insa, ca ele vor fi cautate si refacute in cazul in care au fost distruse, vom oferi amanuntele esentiale care existau in 2000 in acest dosar disjuns - adica rupt din "corpul" dosarului-mama, "Mineriada 13-15 iunie '90".
Cumnatul lui Petre Roman si "misiunea" lui
Impotriva lui Kuki Borislavski, colonel pe atunci in MApN si cumnat al lui Petre Roman, Asociatia Victimelor Mineriadelor depusese, inca din 1997, o plangere penala. El era invinuit de participare, alaturi de mineri, la evenimentele care au avut loc la Universitate, mai precis la Facultatea de Drept. Aceasta plangere penala nu a avut nici un deznodamant, iar ancheta nu s-a mai produs. Plangerea a fost inregistrata la procurorul sef al Curtii Militare de Apel, Mihai Popov. Viorel Ene, presedintele AMVR, declara pe atunci ca daca ar fi fost altcineva in locul lui Kuki Borislavski, ar fi fost trimis cu siguranta in judecata. Dar asa...
Dimitrie Borislavski a fost audiat, e adevarat, si gasise deja motivatia "participarii" la evenimente: misiunea data de gen. Mihai Chitac. In realitate, detaliata, misiunea cumnatului lui Petre Roman a fost aceea de a coordona minerii in acea zona necunoscuta lor, si ridicarea de bunuri. In declaratia de atunci a lui Miron Cozma, acesta dezvaluia faptul ca Kuki i-a soptit, "la ureche" cine este. O alta declaratie de la dosar, cea a profesorului universitar Ion Coja, de la Facultatea de Litere, confirma aparitia colonelului MApN printre minerii din incinta Universitatii. Conform profesorului Coja, Borislavski a incurajat ideea deschiderii casei de bani, a intrat in sediul Ligii Studentilor, a cercetat casa de bani si a ramas alaturi de mineri. Si alti martori au sustinut ca Borislavski a fost acolo, cu doi ofiteri de Politie, si i-a coordonat pe mineri in activitatile de scoatere si transportare a numeroase bunuri ce apartineau facultatii. Borislavski a gasit o motivatie si pentru aceste ridicari ilegale de bunuri: "au fost luate pentru a fi protejate". Fata de cine?
Acum, cand dosarul a fost reluat, reaudierea lui Petre Roman ar trebui sa priveasca si acest aspect in care si-a desfasurat ostilitatile cumnatul sau.
Ordinul verbal al lui Ion Iliescu
Si generalul Chitac si-a spus varianta in legatura cu aceste aspecte, in acest dosar al mineriadei din 13-15 iunie '90 (partea a doua, adica fara aspectele din 13 iunie), in care avea pe atunci calitatea de invinuit de savarsirea infractiunii de subminare a puterii de stat. El afirma ca atat generalul Corneliu Diamandescu, fost sef al Inspectoratului General de Politie, dar si alte persoane aflate in imediata apropiere au fost direct implicate in coordonarea "raidurilor" politiei si minerilor, avand ca rezultate distrugerea sediilor unor partide si ziare, maltratarea a sute de bucuresteni si retinerea a aproximativ 1500 de persoane. Cert este ca Doru Viorel Ursu, care a fost numit ministru de Intrene in locul lui Chitac, in 15 iunie 1990, a fost cel care s-a zbatut sa dea de urma celor retinuti si, din ordinul lui, acestia au fost eliberati din aresturi. Referitor la "misiunea" cumnatului lui Petre Roman, gen. Chitac declara ca acesta nu a avut nici un fel de ordin din partea lui, si ca declaratia colonelului de armata era mincinoasa. De altfel, Chitac fusese trimis sa raspunda, in fata instantei, de instigare la omor pentru cele patru victime impuscate cu sange rece, in spate, in 13 iunie '90: Valentin Mocanu, Gheorghe Drucan, Dragos Drumea si Marina Mitrita. Ei au cazut in zona Ministerului de Interne si fosta "Romarta Copiilor".
Un alt fapt deosebit de important, la care anchetatorii trebuie sa-si opreasca privirea din nou dupa acesti cinci ani de "stagnare" in dosar, este cel mentionat de acelasi general Mihai Chitac, referitor la documentul numit "Planul de evacuare a Pietii Universitatii". Document in care exista scris, negru pe alb: "Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei, Dl. Ion Iliescu, dat in sedinta din 11.06.90, ora 16,00. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministrul Guvernului Provizoriu - Dl. Petre Roman in sedinta din 12.06.90, ora 12,00".
Ultima ora: si fostul amiral Cico Dumitrescu a fost audiat, ieri, in dosarul 13-15 iunie '90". Era foarte suparat si se pare ca a spus tot ceea ce "lacatele" PSD i-au tinut memoria blocata atata amar de vreme.
Adina ANGHELESCU Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Oare cind va fi arestat Iliescu?   de Costescu
Dar TVR Libera ?   de george nemteanu
Discutat si aprobat verbal de Prim-ministrul Guvernului Provizoriu - Dl. Petre Roman in sedinta din 12.06.90, ora 12,00"   de Marin Marian Gheorghe
Sa ne aminitim de Golanii din 1990 care nu acceptau o revolutie furata   de Sarazin
A r h i v a
  Cozma ca si liber    19 comentarii
  "Dau cuvantul tovarasului Adrian Nastase"    8 comentarii
  Modificarile Statutului PSD    
  Nastase si-a luat ramas bun de la sefia PSD in doua ore    2 comentarii
  Geoana crede in schimbarea de jos in sus    3 comentarii
  Iliescu se da factorul "coagulant"    1 comentariu
  Cum au prognozat editorialistii si cititorii nostri evolutia PSD    
  PD vrea anticipate    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ortacul sef rupe omerta din dosarul "13-15 iunie 1990" (60 afisari)
 De la linte la sange (41 afisari)
 ArTei: Suzana Fantanariu (38 afisari)
 Strigoiul PCR (31 afisari)
 Stiri pe scurt (30 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01683 sec.