Ziua Logo
  Nr. 3290 de miercuri, 6 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Termitele PNA au devorat bugetul
-- Bugetul pe anul 2004 al Parchetului Anticoruptie a fost de 549 de miliarde de lei la o schema de personal ce cuprinde 462 de posturi * Numai salariile au fost de 248 de miliarde de lei * In ciuda enormelor sume alocate pe minimul de eficienta, PNA vrea supliment bugetar in 2005
Pe masa Consiliului Superior al Magistraturii a poposit, recent, cel mai nou raport realizat de Parchetul National Anticoruptie. Unul stufos, plin de statistici si de explicatii la diverse cauze de asa-zisa coruptie, unde inaltul nivel al acestei lupte impotriva unor fapte atat de grave este, totusi, inexistent. Insa, raportul dezvaluie si aspectele financiare. Mai precis, cat a costat pe anul 2004 aceasta lupta anticoruptie marca PNA.
Spre exemplu, conform raportului inaintat CSM, se arata ca fondul bugetar alocat pe anul trecut a fost de 549.277 de miliarde de lei. Din care cam jumatate - 248.034 de miliarde - reprezinta salariile plus asigurarile, apoi 10.698 de miliarde de lei deplasarile si transferarile, iar norma de hrana a fost de 7.188 de miliarde de lei, in conditiile existentei unei structuri de 18 servicii si birouri teritoriale anticoruptie. Se mai arata in raport, dar fara a se evidentia vreo cifra (n.red.-si nu intelegem de ce atata secret), ca "o suma importanta a fost utilizata pentru consolidarea si amenajarea sediului central". Conform documentului transmis CSM, Parchetul condus de Ioan Amarie avea, la 31 decembrie 2004, o schema ocupata cu 462 de posturi din cele 510 existente. Oricine vrea sa afle ce suma din buget a revenit anul trecut pe un post ocupat in PNA, daca ar exista o egalitate salariala, ar observa ca aceasta trece de un miliard. Continuand impartirea, numai saracie nu iese din buzunarul unui procuror PNA sau al unui ofiter de politie judiciara. Credem ca bine ar fi daca expertii Curtii de Conturi ar lua la puricat modul in care a fost administrat si folosit bugetul. S-ar putea sa existe multe surprize.
"Succesele" PNA
Bineinteles ca din acest raport nu lipsesc dorintele de mai mult si de mai bine, astfel ca PNA avertizeaza ca vor mai solicita 84.000 de euro, la rectificarea bugetara din acest an, pentru dotarea structurii centrale a PNA si a serviciilor birourilor teritoriale cu mijloace tehnice specifice.
Trecem, insa, la oglinda asa-zisei eficiente, cu care Amarie s-a tot batut cu pumnul in piept prin toate rapoartele si comunicatele. Conform datelor statistice privitoare la activitatea de urmarire penala pe anul 2004, aflam ca serviciul teritorial PNA condus de facatorul de dosare si cauze ale obscurelor interese, Ioan Moldovan, au existat in 2004 un numar de 96 de cauze solutionate. Cate rechizitorii au fost "nascute"? Doar 12. Adica, putem sa spunem cam unul pe luna. Deci, 12 rechizitorii cu 17 trimisi in judecata, din care 7 in arest preventiv. Iata, asadar, eficienta demna de Cartea recordurilor a lui Ioan Moldovan. La Serviciul Militar Bucuresti nu apare pe 2004 nici o cifra. De parca n-ar fi existat. E-adevarat ca greseala ar putea consta in faptul ca acest serviciu a fost desfiintat in cursul anului 2004 si a ramas doar sectia militara a PNA, dar ne-am interesat cat s-a muncit acolo in 2003, cand exista: au fost 179 de cauze de solutionat, din care 172 au fost declinate, iar in cele 9 rechizitorii realizate au fost trimise in judecata 107 persoane. La structura centrala a PNA, in 2004 sunt trecute 129 de cauze de solutionat, 658 declinate (n.red.- adica pasate pe competenta la Parchetul Inaltei Curti sau cine stie pe la mai care parchete) si au fost realizate 66 de rechizitorii cu 265 de trimisi in judecata.
In raportul catre CSM, echipa manageriala a lui Amarie, cocosata de atata lupta anticoruptie pe banii sus-mentionati, se plang, de faptul ca "conditiile improprii de munca, cel putin pentru procurorii care participa la sedintele de judecata ce se desfasoara la instantele din Bucuresti creeaza probleme legate de asigurarea securitatii dosarelor, a fiselor de sedinta si documentatiei, precum si in legatura cu modul in care pot fi studiate dosarele, ceea ce se repercuteaza negativ asupra calitatii muncii". Calitate despre care nici nu mai are sens sa comentam, pentru ca actele si faptele din multe dosare controversate, sau cu probatorii care mai de care mai elucubrante mai ales pe ramura PNA Oradea, vorbesc de la sine.
Cat priveste preocuparile PNA central pentru modalitatea de a fabrica jurnalistilor dosare prin teritoriu, acestea sunt usor de remarcat la serviciul teritorial Iasi, unde mascarada anchetei asupra jurnalistilor de la Ziua de Iasi s-a transformat in santaj la presa incomoda.
Adina ANGHELESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
DEVORARA DAR NEMIC NU FACURA MAICA,IL DEVORARA DA POMANA,NU?   de popescu virginia
Daca au facut politie politica in favoarea PSD, nu puteau, concomitent, sa indeplineasca atributiile de aparare a legii!   de craciun florin
A r h i v a
  OMAR LEGAT    24 comentarii
  Slujba catolica si ortodoxa oficiata la inmormantarea Papei    6 comentarii
  "Ioan Paul al II-lea cel Mare" ar putea fi sanctificat    2 comentarii
  Taina Suveranului Pontif va fi aflata la zece zile dupa inmormantare    3 comentarii
  Data conclavului nu a fost stabilita    
  Ioan Paul al II-lea si rezistenta crestina anticomunista    1 comentariu
  Requiem la Bucuresti    
  Vineri, zi de doliu national in Romania    2 comentarii
  Basescu a semnat in cartea de condoleante    2 comentarii
  Deputatii s-au rugat "in memoriam"    
  Romanii il plang pe Papa in Piata Sfantul Petru    
  Ali Agca vrea sa participe la funeralii    2 comentarii
  Gregorian Bivolaru a fost capturat in Suedia    13 comentarii
  Hit antiromanesc in topurile spaniole    22 comentarii
  CNCD vrea sa interzica melodia in Romania    
  Apel catre UE pentru ziaristii rapiti    4 comentarii
  Portretele celor trei expuse la Paris si la Bucuresti    1 comentariu
  "Se fac presiuni pentru ca ziaristii sa fie eliberati fara rascumparare"    1 comentariu
  OTV a scapat de sanctiunea Audiovizualului    
  Un avion belgian s-a ratacit deasupra Romaniei    4 comentarii
  Prognozele ziarului ZIUA    
  Voiculescu arunca bomba    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 S. Damian: Aripile lui Icar (96 afisari)
 Ce fel de crestini suntem? (64 afisari)
 Romanii il plang pe Papa in Piata Sfantul Petru (59 afisari)
 Noi reglementari pentru asociatii si fundatii (44 afisari)
 Stiri pe scurt (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01517 sec.