Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- PSD cere audierea ministrilor
Deputatii PSD din Comisiile de aparare si de politica externa vor solicita audierea ministrilor Vasile Blaga si Mihai-Razvan Ungureanu in legatura cu situatia cetatenilor romani intorsi de la frontiera spaniola. Deputatul PSD Vasile Puscas a criticat ieri modul "greoi" in care autoritatile romane au reactionat in aceasta problema, dar a salutat decizia ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga de sanctionare a politistilor de frontiera care au permis trecerea autocarelor romanesti. "Doamne fereste, sa nu se rostogoleasca o alta amenintare pentru noi care ar priva cetatenii romani de libera circulatie in spatiul Schengen", a adaugat Puscas. Deputatul PSD a atras atentia asupra faptului ca doua dintre cele 11 masuri aflate sub monitorizare in ceea ce priveste clauza de salvgardare, se refera la planul de actiune Schengen. (C.E.)
Corina Cretu vrea vice la partid
Senatorul PSD Corina Cretu a declarat ieri ca se gandeste sa candideze pentru functia de vicepresedinte al partidului. "Chiar vreau sa ma implic (...) Nu am ambitii extraordinare, dar cred ca am o experienta", a spus Corina Cretu, citata de Mediafax, referindu-se la activitatea sa in partid si in institutii publice. Corina Cretu a apreciat totodata ca, dintre vicepresedintii care vor face parte din viitoarea structura de conducere a PSD, un procent important ar trebui sa fie femei, pentru realizarea unui echilibru. Ea a raspuns astfel unei intrebari referitoare la o declaratie facuta de Ion Iliescu, luni seara, intr-o emisiune televizata, potrivit careia este posibil ca pentru functia de secretar general al PSD sa candideze si o femeie, el aratand ca in partid sunt multe femei "bune, cu experienta". Pe de alta parte, senatorul PSD Rodica Stanoiu a declinat, ieri, eventualitatea candidaturii sale pentru functia de secretar general al PSD. "Nu candidez pentru nici o functie de conducere", a mai spus Rodica Stanoiu. "Eu, in momentul de fata, nu mi-am manifestat in nici un fel, sub nici o forma, dorinta de a candida si nu am avut nici un fel de discutie cu domnul presedinte pe aceasta tema", a continuat Stanoiu. (C.E.)
Reproducerea, in Senat
Comisia Juridica din Senat a fost de acord ieri cu propunerile din cererea de reexaminare a Legii privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical, facute de catre fostul presedinte Ion Iliescu. Comisia a avizat favorabil propunerea eliminarii obligativitatii ca barbatul si femeia care recurg la reproducerea umana asistata sa fie casatoriti sau in masura sa probeze o viata comuna de cel putin doi ani. Astfel, se considera ca beneficiarii reproducerii asistate medical nu trebuie sa fie doar cuplurile, ci poate fi si o singura persoana. In cererea de reexaminare se propune si renuntarea la obligativitatea mamei purtatore sau a mamei-surogat de a-si da consimtamantul la avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductiv si numai la indicatia medicala. De asemenea, se propune si eliminarea obligativitatii mamei purtatoare sau surogat de a-si asuma obligatia, prin contract incheiat in fata notarului, de a nu avorta in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat reproductiv, mentionandu-se ca aceasta conditionare ar trebui sa tina cont doar de vointa femeii in cauza si de avizul medical. (Mediafax)
Iliescu atacat de PSD si PPRM
Un grup de cinci deputati si senatori de Giurgiu, format din membri PSD si PPRM, au adresat ieri o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, in care i se cere primului-ministru sa se pronunte public cu privire la "abuzurile si ilegalitatile savarsite de Lucian Iliescu, presedintele PNL-judetul Giurgiu si primar al municipiului Giurgiu". Scrisoarea este semnata de senatorii Irina Loghin(PPRM), Ion Radoi(PSD) si de deputatii Nicolae Badalau(PSD), Dan Iosif(PSD) si Dan Liga(PPRM). Semnatarii documentului nu au facut multe precizari si clarificari dar au apreciat ca liberalul Lucian Iliescu, catalogat drept "baron", se face vinovat de "deturnari de fonduri". Ei au cerut premierului sa declare public daca, in urma scrisorii deschise, il mai sustine pe Lucian Iliescu sau isi retrage sprijinul politic. (R.G.)
Reprezentantul Ungariei, huiduit
Reprezentantul Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Zakony Botond, a fost huiduit ieri la Miercurea Ciuc de aproximativ cinci mii de maghiari prezenti la manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Diplomatul maghiar a fost intrerupt de cateva ori de fluieraturi si proteste verbale si si-a terminat cu greu mesajul pe care Guvernul de la Budapesta l-a transmis maghiarilor din Romania, conform Rompres. Acest gest este o premiera in ultimii 15, la Miercurea Ciuc, si exprima protestul maghiarilor din Romania fata de rezultatul referendumului din Ungaria privind acordarea dublei cetatenii. "Nu este nimic revoltator sau jignitor ca oamenii sa fluiere in timpul unui discurs, ci este un fapt care tine de cultura politica si de exprimarea libera a opiniilor populatiei. Nu doresc sa comentez aceste fluieraturi, pe care le-am asteptat si nu le-am asteptat. Acest gest tine de liberatea de exprimare si ne puteam astepta la asta pentru ca sunt discutii divergente legate de acordarea dublei cetatenii, a afirmat oficialul ungar, Zakony Botond. (B.P.)
A r h i v a
  PUR prins cu bani murdari    1 comentariu
  Guvernul refuza controlul asupra presei    2 comentarii
  Atentate la imaginea Romaniei    1 comentariu
  Peter Gross da o lectie americana de etica jurnalistica    
  S-a inaugurat Muzeului Holocaustului din Ierusalim    3 comentarii
  Daciana si Ponta sunt cu un picior in PIN    1 comentariu
  Videanu, la Cotroceni    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01014 sec.