Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Raportul SRI pe 2003 dezvaluie
Atentate la imaginea Romaniei
-- Contraspionaj in cifre
O serie de "entitati straine" au fost implicate, in 2003, in actiuni destinate afectarii imaginii externe a Romaniei, prin "prezentarea exacerbata a situatiei copiilor institutionalizati, coruptiei si birocratizarii excesive", se precizeaza in raportul Serviciului Roman de Informatii (SRI) pe 2003, dat publicitatii, ieri, la Camera Deputatilor. Discreditarile, impreuna cu cele referitoare la pozitia adoptata de Romania fata de CPI, la modul de solutionare a crizei irakiene, au fost utilizate ca argumente pentru erodarea credibilitatii ca viitor membru al UE, se arata in document. Rapoartele de activitate ale SRI pe anii 2002 si 2003 au fost facute publice, ieri, la Camera Deputatilor, impreuna cu rapoartele intocmite de Comisia parlamentara de control al SRI. In capitolul referitor la contraspionaj, raportul din 2003 este mai detaliat, cel din 2002 precizand doar cresterea semnificativa a volumului de informatii la 1513 documente de informare fata de anul 2001, cand au fost doar 1136. In 2003, raportul arata la contraspionaj angajarea unor demersuri de ordin preventiv in 231 de situatii. SRI precizeaza ca in 15 cazuri s-a actionat in urmatorele moduri: declararea ca persoana indezirabila, limitarea, intreruperea ori revocarea dreptului de sedere, nepermiterea intrarii in tara. Este prezentat chiar un exemplu, cel al destructurarii unei retele irakiene de spionaj, cand au fost declarati ca persona non grata sase diplomati ai acestui stat, care desfasurau activitati incompatibile cu statutul lor. Raportul SRI pe 2003 constata "continuarea trendului pozitiv al numarului de informatii referitoare la riscuri si amenintari la adresa spatiului euro-atlantic".
SRI precizeaza in raportul de activitate pe 2003 ca a obtinut cu 4,8% mai multe informatii primare fata de 2002 in domeniul riscurilor si surselor de risc de natura terorista pentru securitatea nationala.
Astfel, au fost adoptate 700 de masuri de prevenire, fiind aratat ca, in 51 de cazuri, fata de 32 in anul precedent, s-a decis intreruperea dreptului de sedere si includerea pe lista de persoane indezirabile, iar in alte 97 de actiuni s-au executat demersuri pentru determinarea unor persoane sa renunte la activitatile din care puteau rezulta amenintari la adresa sigurantei antionale.
Ambele rapoarte, din 2002 si 2003, afirma ca pe teritoriul national sunt prezenti membri si simpatizanti ai unor organizatii teroriste straine de diverse orientari, cum ar fi cele fundamentalist-islamice, militante palestiniene, religioase si laice, etnic separatiste, extremiste de stanga. Un alt capitol este cel destinat combaterii riscurilor si amenintarilor transfrontaliere, in 2003, pe primul loc fiind prezentat traficul de droguri si precursori, urmat de migratia ilegala si traficul de persoane, iar apoi de operatiunile de spalare de bani. (R.G.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Obsesii vechi   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  PUR prins cu bani murdari    1 comentariu
  Guvernul refuza controlul asupra presei    2 comentarii
  Peter Gross da o lectie americana de etica jurnalistica    
  S-a inaugurat Muzeului Holocaustului din Ierusalim    3 comentarii
  Daciana si Ponta sunt cu un picior in PIN    1 comentariu
  Videanu, la Cotroceni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00801 sec.