Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Publicitatea de stat devine transparenta
Guvernul refuza controlul asupra presei
-- 65 de milioane impartite de Nastase
Premierul Romaniei Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri, intr-o declaratie politica in calitate de deputat, sustinuta la Camera Deputatilor, formarea unui grup de lucru care sa creeze un cadru transparent pentru utilizarea fondurilor publice destinate publicitatii de stat. "Vom crea un grup de lucru, format dintr-un reprezentant al Guvernului si reprezentantii societatii civile si ai organizatiilor de media, care sa construiasca rapid un sistem eficient de utilizare a banilor publici", a declarat Tariceanu. El a aratat ca o astfel de masura este necesara pentru a se corecta situatiile sesizate in rapoartele de monitorizare a presei privitoare la tendinta institutiilor statului de a controla mass-media utilizand banii publici. "Sper ca in cateva saptamani Parlamentul sa voteze proiectul de lege care va asigura gestiunea corecta a fondurilor pentru publicitate de stat", a afirmat presedintele PNL care a mentionat ca se bazeaza pe sprijinul Parlamentului. De asemenea, primul-ministru a spus ca, pana la constituirea noului sistem, Guvernul va prezenta public in mod regulat cum a utilizat fondurile pentru publicitatea de stat. "Am solicitat deja ministerelor datele pe primele luni ale anului in curs", a anuntat Tariceanu.
Pe de alta parte, premierul a precizat ca totalul fondurilor cheltuite in perioada 2000-2004 de catre ministere si institutiile din subordine pentru publicitate de stat depaseste suma de 65 de milioane de euro. "Sunt preocupat in mod real de modul in care sume atat de mari de bani pot fi utilizate de institutiile statului in relatia cu presa. Guvernul actual are vointa politica de a nu folosi banii publici pentru a controla presa!", a subliniat primul-ministru care a reliefat necesitatea unei reglementari clare a modului in care sunt utilizati banii publici in relatia cu mass-media. Premierul a precizat ca la baza deciziei luate sta o analiza a rapoartelor organizatiilor pentru protectia presei care semnalau o situatie critica a mass-mediei romanesti. Tariceanu a pus in discutie atat rapoartele lansate in 2004 de Agentia pentru Monitorizarea Presei, "Freedom House" si "Reporters sans frontieres" cat si pe cele trimise de Comisia Europeana si Departamentul de Stat al SUA. In toate aceste documente, a continuat premierul, se solicita stoparea controlului economic asupra presei care duce la autocenzura. "A da publicitate de stat pe criterii discretionare, inseamna sa folosesti banii publici impotriva cetatenilor. Eu nu pot accepta asa ceva!", a declarat el.
PSD considera ca declaratia politica sustinuta, ieri, de premierul Tariceanu in calitate de deputat al PNL este o "actiune de dezinformare" a opiniei publice, intreprinsa cu scopul de a recastiga capitalul politic pierdut in ultimele luni, se arata intr-un comunicat remis redactiei. (Razvan GHEORGHE)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ce publicatii   de dorel popescu
Publicitate   de Anticomie
A r h i v a
  PUR prins cu bani murdari    1 comentariu
  Atentate la imaginea Romaniei    1 comentariu
  Peter Gross da o lectie americana de etica jurnalistica    
  S-a inaugurat Muzeului Holocaustului din Ierusalim    3 comentarii
  Daciana si Ponta sunt cu un picior in PIN    1 comentariu
  Videanu, la Cotroceni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00893 sec.