Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Atentat la Rugova
Presedintele provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova, a supravietuit, ieri, unei aparente tentative de asasinat, dupa ce un dispozitiv exploziv, ascuns intr-o pubela, a fost detonat la trecerea convoiului prezidential prin centrul Pristinei, informeaza Rompres. In urma incidentului, masina in care se afla presedintele kosovar a fost avariata, Rugova parasind locul deflagratiei la bordul unui alt autovehicul. Potrivit declaratiilor unui ofiter de Politie aflat la fata locului, dispozitivul exploziv a fost detonat in momentul trecerii coloanei prezidentiale cu ajutorului unei telecomenzi. Cel putin o persoana a fost ranita de cioburi de sticla, insa se afla in afara oricarui pericol, a declarat un membru din anturajul presedintelui, precizand ca aceasta nu facea parte din escorta prezidentiala. "Multumesc lui Dumnezeu ca am supravietuit din nou," a declarat Rugova dupa incident. "Din pacate inca exista elemente care doresc destabilizarea Kosovo," a adaugat el. (D.E.)
Presa distrusa in Belarus
"Legislatia media restrictiva din Belarus, impreuna cu legile draconice referitoare la calomnie si injurii, precum si hartuirea presei independente atesta faptul ca situatia mijloacelor de informare publica din aceasta tara este "neagra"," se arata intr-un buletin de politica externa al Ambasadei SUA la Bucuresti, remis redactiei. "SUA sunt deranjate de modul in care sunt folosite legile pentru a arunca in inchisoare activistii democrati si de (...) suprimarea publicatiilor de presa," precum si de "neglijarea fatisa manifestata de Guvernul belarus fata de angajamentele luate in fata OSCE," afirma comunicatul, citand remarcele insarcinatului de afaceri al misiunii americane la OSCE, Paul Jones, la adresa raportului oficialului OSCE, Miklos Haraszti, referitor la situatia mass-media din Belarus. Totodata, oficialul american mentioneaza faptul ca "mijloacele mass-media independente din Transnistria se confrunta cu o situatie deosebit de dificila, datorata practicilor restricitive impuse de conducerea de la Tiraspol," precizeaza comunicatul. (D.E.)
Basarabia on-line
Piata mediatica a Republicii Moldova s-a imbogatit cu aparitia unui nou produs: Portalul Basarabia Online. La adresa: http://www.basarabia.md se pot afla cele mai relevante informatii si comentarii referitoare la Republica Moldova, Romania, Ucraina, Rusia, zona Marii Negre in context geopolitic regional si international. Portalul Basarabia Online este un proiect elaborat si lansat de saptamanalul "Gazeta Romaneasca" adresandu-se publicului larg, dar in special cetatenilor Republicii Moldova aflati in numar mare peste hotare si care au nevoie sa fie familiarizati cu situatia din tara lor. (D.E.)
Rosca la Saakasvili
Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova, a intreprins la inceputul acestei saptamani o vizita in capitala Georgiei, informeaza un comunicat sosit la redactie. Liderul crestin-democrat s-a intalnit luni cu presedintele georgian Mihail Saakasvili. In cadrul intrevederii cei doi politicieni au continuat dialogul sustinut recent la Chisinau asupra necesitatii dezvoltarii unui parteneriat strategic intre cele doua tari in vederea conjugarii eforturilor privind consolidarea independentei si restabilirea unitatii teritoriale, evacuarea trupelor straine, integrarea in structurile Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene. Rosca si Saakasvili au cazut de acord ca dupa "Revolutia Rozelor" de la Tbilisi si "Revolutia Orange" de la Kiev, care au determinat angajamentul ferm al Georgiei si Ucrainei pentru democratie si integrare euro-atlantica, este extrem de important ca in urma alegerilor parlamentare din Republica Moldova, optiunea Chisinaului pentru Europa sa devina una transanta si ireversibila. Cei doi lideri au convenit ca cooperarea in cadrul GUUAM reprezinta o oportunitate care trebuie valorificata cat mai amplu. (G.D.)
Bulgarii pleaca din Irak
Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a afirmat ieri ca trupele tarii sale din Irak ar putea fi retrase pana la sfarsitul acestui an, cand o vor permite angajamentele asumate de Sofia in cadrul coalitiei multinationale conduse de SUA, informeaza Rompres. Gheorghi Parvanov a facut aceste remarci la circa 10 zile dupa ce moartea unui soldat bulgar, ucis de un "tir amical" al fortelor americane din Irak, a relansat dezbaterea privind o posibila retragere a contingentului de 460 de infanteristi trimis de Bulgaria in cadrul coalitiei multinationale. Presedintele Bulgariei, care este si comandantul suprem al fortelor armate, a explicat ca durata prezentei bulgare in Irak depinde Rezolutia 1546 a Consiliului de Securitate al ONU, ca si de dezvoltarea procesului democratic din aceasta tara, adica organizarea de noi alegeri legislative si adoptarea noii Constitutii. "Toate acestea ne permit sa stabilim un orizont al prezentei contingentului bulgar din Irak pana la finalul lui 2005", a spus Parvanov. (G.D.)
A r h i v a
  Detractorii lui Basescu pusi la punct    12 comentarii
  Rusia nu vrea Romania "supraputere in regiune"    11 comentarii
  Baza militara romano-americana la Fetesti    4 comentarii
  Parlamentarii europeni, optimism rezervat pentru Romania    
  Marea Caspica, esentiala pentru securitatea energetica europeana    
  Sustinere britanica in dosarul transnistrean    1 comentariu
  ZIUA, ambasadorii si replica    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00932 sec.