Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
ZIUA, ambasadorii si replica
In temeiul dreptului la replica sper ca veti fi de acord sa publicati raspunsul subsemnatului cu privire la reflectiile, cugetarile si aprecierile d-lui Eugen Mihaescu, diplomat ad-hoc, astfel cum au aparut in articolul "Lista lui Mihaescu", in ziarul Ziua de vineri 11 martie 2005.
Venind din zona clientelei politice, dl Eugen Mihaescu, fost caricaturist (grafician) al unui ziar din New York, a batut, incercand-si norocul, la poarta diplomatiei, inca din prima parte a anilor '90, cand urmarea sa convinga pe cei dispusi sa-l asculte, ca face parte din "cercul initiatic al d-lui Ion Iliescu si ca, in aceasta postura, contempla rugamintea insistenta a acestuia de a intra in diplomatie".
Pierderea puterii de catre fostul PSDR, in perioada 1996-2000, a intrerupt la dl Mihaescu ceea ce s-ar numi "sfada cugetului cu trupul", care trebuie sa-i fi impovarat in acest timp viata, dl Mihaescu fiind sfasiat, mai mult ca sigur, intre fidelitatea fata de caricatura si pasiunea pentru diplomatie.
Cert este, ca dupa preluarea puterii de catre regimul dlui Iliescu, in anul 2000, domnia sa il "unge" pe caricaturist, diplomat. Si nu intr-un post oarecare, ci in acela de sef al Delegatiei permanente a Romaniei pe langa UNESCO si, in consecinta, dl Mihaescu se instaleaza temeinic si comod la nr. 1, Rue Miollis de la Paris.
Strain de diplomatie, o profesie care nu se dobandeste in furgoanele unui partid, oricare ar fi acela, dl. Mihaescu se straduieste in van sa joace rolul de iudex et legibus scribendis al diplomatiei romane, hazardandu-se in aprecieri asupra unor diplomati, intre care si subsemnatul, pe care nu a avut cand si unde sa-i cunoasca, pentru simplul motiv ca domnia sa a fost, din fericire, in diplomatie, en passant, si , pe cale de consecinta, aceasta profesie a ramas pentru domnia sa un fel de "terra incognita".
Asadar, "judecatile de valoare" ale d-lui Mihaescu, in ce priveste diplomatia si Ministerul Afacerilor Externe, ca institutie, vin din partea unui tert desavarsit. Domnia sa e suparat ca a fost rechemat definitiv de la Paris, dar nu spune nimic despre cauzele care au determinat aceasta masura si, anume, adoratia fata de Bachus si "prestatia" sa la instalarea unei tensiuni durabile la Paris intre Ambasada si institutia al carei conducator a fost.
In ce ma priveste, precizez ca nu am schimbat cu dl Mihaescu mai mult de cateva cuvinte pentru simplul motiv ca alaturi, din nefericire, de multi asemeni acestuia, l-am considerat pasager in diplomatie.
Iata de ce, dl Mihaescu, plutind in aburii nedistilati ai dezinformarii, pe care i-o ofera surse reformate, care nu mai sunt la curent cu situatia din teren, ma identifica, in ultimul sau articol din 11.03.2005, ca "profesor doctor inginer", 66 de ani, un om care are probleme nu cu varsta, ci cu inadaptabilitatea la schimbarile vremii.
Il informez pe dl. Mihaescu pe aceasta cale, ca nu am 66 de ani, desi nu m-ar deranja aceasta varsta, in contextul in care, distinsul grafician, (care nici dansul nu este un imberb) sunt sigur ca stie cate ceva despre cugetarile lui Sofocle, intre care si aceea ca "varsta e o stare de spirit si nu un criteriu de demarcare a inteligentei de prostie".
Totusi dl. Mihaescu are dreptate, cand afirma ca sunt un inadaptabil! Da, d-le Mihaescu, de aceasta data aveti dreptate, nu sunt "trendy" pentru ca nu ma pot "plia" la necinste si la linguseala fata de puternicii momentului; imi iubesc profesia de diplomat, iar ca dascal ma straduiesc sa explic studentilor ce au facut diplomatii si diplomatia tarii intre anii 1859 si 1945, pentru ca Romania sa fie un nume intre natiunile civilizate ale Europei si nu numai.
Daca acest scurt curriculum vitae nu-i place d-lui Mihaescu, nu este vina mea! Oricum eu nu ii port pica. Ii sugerez totusi sa aiba retineri la inserarea fotografiei domniei sale in cadrul articolelor publicate, pentru ca, Doamne fereste "vreun profesor doctor inginer" sa nu o confunde cu arta grafica in care domnia sa a excelat.
Nota: Ziarul "ZIUA", in care am publicat recent articolul referitor la inutilitatea incheierii unui Tratat politic de baza cu Republica Moldova, este si ramane pentru mine, care stiu "one thing or two" in diplomatie, un ziar de referinta.
Prof. Univ. Dr. (Drept International Public) Aurel Preda, Ambasador 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ceva-mi spune neicusorule.. ca ar trebui sa fii un "deschizator de drumuri.. " mai ales in Directia Comunitati Romanesti   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Detractorii lui Basescu pusi la punct    12 comentarii
  Rusia nu vrea Romania "supraputere in regiune"    11 comentarii
  Baza militara romano-americana la Fetesti    4 comentarii
  Parlamentarii europeni, optimism rezervat pentru Romania    
  Marea Caspica, esentiala pentru securitatea energetica europeana    
  Sustinere britanica in dosarul transnistrean    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.