Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Detractorii lui Basescu pusi la punct
-- Un reputat profesor american a conferentiat la Ambasada SUA despre virusii din presa romaneasca: manipulatorii de opinie si dezinformatorii
Reputatul profesor american de jurnalism Peter Gross, care a conferentiat ieri la Bucuresti pe tema profesionalizarii mass-media, s-a referit la recenta vizita in Statele Unite a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Gross s-a aratat ultragiat de prezenta in mass media romanesti a unor vectori de opinie, adevarati detractori ai noii aliante Romania - Statele Unite. Comentariile aparute intr-o parte din presa romaneasca despre vizita presedintelui Romaniei "nu au avut nici o legatura cu realitatea", a declarat profesorul american, care este in Statele Unite una din cele mai respectate voci in ceea ce priveste teoria jurnalistica. Vizita lui Traian Basescu la Washington a fost un mare succes, iar in realitate presedintele Romaniei a produs o imagine exceptionala in SUA, a continuat Peter Gross. Profesorul american s-a declarat uimit de faptul ca mai multi pretinsi analisti politici romani au pretins in presa centrala din Romania ca Traian Basescu ar fi oferit prea multe lucruri SUA si nu ar fi ridicat nici un fel de pretentii Washingtonului. Peter Gross s-a aratat contrariat si de faptul ca analistii care l-au atacat pe Traian Basescu pentru vizita sa la Washington au ridicat aceste critici de la Bucuresti, fara sa se deplaseze in SUA impreuna cu presedintele Romaniei. Sau, dintre cei care s-au deplasat, a existat si cazul in care mentalitatea de "Scanteia" a triumfat, dupa cum afirma Traian Basescu intr-o emisiune sustinuta in direct la Europa FM in chiar ziua sosirii din Statele Unite.
Trambitasii lui "Nu ne vindem tara!"
Referindu-se la criticii romani ai vizitei lui Basescu la Washington, profesorul american a amintit, nemultumit, de mentalitatea cunoscuta sub numele de "Nu ne vindem tara!". In anii '90 mentalitatea acestui slogan, a asa-zisului Front al Salvarii Nationale condus de Ion Iliescu, era intretinuta de catre TVR si fosta tribuna a Partidului Comunist "Scanteia", rebotezata "Adevarul", publicatie care, in acel timp, a aplaudat interventia minerilor asupra studentilor anti-comunisti din Piata Universitatii. In schimb, structurile FSN-PSD care sustineau aceasta aberatie au reusit in 15 ani sa intre in posesia bogatiilor Romaniei sau, dupa caz, sa distruga averea nationala. De altfel, Peter Gross a facut o asociere intre atacurile din presa romana fata de presedintele Romaniei si cei care au vandut cu adevarat Romania in ultimii 15 ani, "in special prin dezvoltarea coruptiei". Comentariile negative la adresa vizitei presedintelui Romaniei in SUA nu sunt decat o dovada a neprofesionalismului unora dintre analistii politici din Romania, a mai declarat Peter Gross, citat de Rompres. Cele mai acide comentarii indreptate impotriva noii politici externe prezidentiale a Romaniei - de democratizare a spatiului post-sovietic european, de apropiere a Basarabiei de Romania si Europa, de constructie a unei stabilitati regionale in zona Marii Negre impreuna cu Statele Unite - au fost: Bogdan Chireac, "Adevarul" - "America nu a trecut de la vorbe la fapte"; Valentin Stan, "Evenimentul Zilei" - "Basescu si bin Laden"; Ion Cristoiu, "Jurnalul National" - "Romania - prostituata care se ofera Americii pe gratis". Intelectualul american a mai afirmat ca aceste atacuri asupra lui Basescu sunt probabil o manie a anumitor jurnalisti romani de a nega fapte concrete si a specula in schimb pe marginea acestora, completeaza Rompres.
Peter Gross a elogiat in special expunerea si prestatia lui Traian Basescu la Council of Foreign Relations, discurs la care profesorul american a asistat. Peter Gross a lasat de inteles ca prestatia lui Traian Basescu a fost preceputa de intelectualii americani - oameni politici, ziarisi, analisti - prezenti la acel discurs drept incomparabil mai buna decat prezentele la Washington ale presedintilor anteriori ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu. "De la Andrei Plesu ca ministru al Afacerilor Externe si pana in prezent, conducerea politica a Romaniei nu a avut o imagine atat de buna in SUA", a afirmat Peter Gross despre prestatia lui Traian Basescu la Washington.
Peter Gross si "gigantii cu picioare de lut" din presa romaneasca
Profesorul american a explicat ca analistii care au criticat atitudinea aparent concesiva a lui Traian Basescu la Washington au uitat sa mentioneze rezultatele evidente obtinute de presedintele roman in ceea ce priveste chestiunea bazelor americane din Romania, vizele de calatorie ale cetatenilor romani in SUA sau fondurile suplimentare anuntate de Washington pentru fortele armate ale Romaniei.
Profesorul american Peter Gross este unul din cei mai importanti si prolifici teoreticieni americani specializati in jurnalistica. Profesor de Comunicare Internationala la Universitatea din Oklahoma, Peter Gross este nascut la Timisoara si a emigrat de copil in SUA, iar in acest context el este familiarizat cu mass-media romanesti si vorbeste perfect limba romana. Dovada stau si cele patru carti pe care le-a publicat in Romania, printre care "Giganti cu picioare de lut: Presa romaneasca post-comunista". Oricum, Peter Gross are o experienta editoriala de opt ani in presa din Statele Unite scriind de-a lungul timpului articole si pentru Los Angeles Times sau Christian Science Monitor. De-a lungul timpului, Peter Gross a tinut numeroase conferinte de profesionalizare a media in tarile din estul si centrul Europei, cum ar fi Romania, Slovenia, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, sau Belarus.
George COMAN Victor RONCEA 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Nu-i mai astept pe ami   de cetateanul turmentat
Cine e Peter Gross?   de Aelectrostivuitoritei
parere   de Nitu Rodica
Detractorii...   de IonGheorghe
Detractorii...   de IonGheorghe
Pretinsi analisti care au pretins....   de Alcor
sa va mai explic o data   de lucid
Treceti la invatatura, domnilor !   de daniel
Ce tradare o fi facut base de are laudator de peste ocean? ndc   de internautul
Demnitate   de negru voda
CE SA FACA SI LICHELELE DIN PRESA ROMANEASCA?   de GICA CONTRA
Presa Romana   de GiulestiWarrior
A r h i v a
  Rusia nu vrea Romania "supraputere in regiune"    11 comentarii
  Baza militara romano-americana la Fetesti    4 comentarii
  Parlamentarii europeni, optimism rezervat pentru Romania    
  Marea Caspica, esentiala pentru securitatea energetica europeana    
  Sustinere britanica in dosarul transnistrean    1 comentariu
  ZIUA, ambasadorii si replica    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02109 sec.