Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cameleonii PSD reintra in MAE pe usa din dos
-- Romanii de pretutindeni se afla inca sub spectrul politiei politice reactivate
Tema stapanirii Romaniei diplomatice de catre structurile Partidului Social Democrat, in ciuda schimbarii votate de romani in decembrie anul trecut, a fost declansata de o victorie recenta a trupelor fostului partid-stat. Printr-o ordonanta de urgenta introdusa in ultima clipa in sedinta de guvern de miercuri, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni au fost trecute la Ministerul Afacerilor Externe, aflat de abia la inceputul unei operatiuni de depolitizare. In mod ciudat, presa centrala nu a remarcat aceasta operatiune controversata, in contextul in care oamenii plantati de PSD in acest Departament sunt transbordati acum la MAE. Mai mult, actualul conducator al DRP, Nicolae Vulpasin, facut subsecretar de stat de catre purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, este chiar un fost pensionar al MAE, acum reangajat, invinuit de apartenenta la fosta Directie de Informatii Externe a Securitatii (DIE). Mai tanara Isabela Udroiu, o adjuncta a acestuia - care, la ordinul sefului ei, a incercat sa intreprinda o actiune de politie politica chiar la ZIUA - a fost sefa de campanie a deputatului PSD, Titus Corlatean. Asa DA innoire in MAE!
In ianuarie anul acesta un numar de mai multe asociatii din tara si strainatate se adresau primului ministru al Romaniei cu un Memorandum in care recomandau noului Guvern crearea unui Departament autonom depolitizat sau ramanerea sa in subordinea premierului, informeaza Agentia Romanian Global News. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni ar fi devenit o institutie de sine statatoare, ceea ce implica si adoptarea legii pentru romanii de pretutindeni atat de necesara si aparent abandonata intr-un con de umbra inexplicabil, chiar de un Guvern care s-a batut pentru a-si promova propria lege in "oglinda" cu cea a PSD-ului. Lege care fusese deja dezbatuta in legislatura trecuta si, conform unor importanti senatori ai PNL, urma sa intre din nou in dezbatere parlamentara, propunea chiar crearea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni. Asa cum nu era de asteptat si in ciuda semnalelor trase si de mass-media si de numeroasele scrisori adresate Executivului, de a se incerca rezolvarea situatiei in termeni cat mai acceptabili pentru intreaga diaspora romana, satula de politia politica pe care functionarii MAE au dus-o si poate ca o mai duc in diferite colturi ale lumii in detrimentul interesului, nu s-a tinut cont de doleantele diasporei. Insa de data aceasta este vorba de catre Guvernul care a primit girul si votul emigratiei.
Lupte de culise si fonduri evaporate
Trecerea DRP la MAE survine dupa o lupta de culise de mai bine de doua luni, in care s-a solicitat public si un control strict al fondurilor derulate pe spatiul Republicii Moldova de catre PSD, asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi fost deturnate de catre agenti ai SIE catre agenti ai FSB de la Chisinau. Toata diaspora stie ca relatia cu romanii din strainatate inainte de '89 era gestionata de Directia de Informatii Externe a Departamentului Securitatii Statului - actualul SIE - printr-o politica draconica de supraveghere si anihilare a oricaror formatori de opinie sau personalitati ale diasporei, de multe ori compromise brutal pentru a fi reduse la tacere. Democratia instaurata dupa '89, sau cea care se chinuie de 15 ani de zile sa se instaleze, si le da bataie de cap celor care au ramas tributari unor comportamente adanc incrustate in cotidian, a adus cu ea si scaparea diasporei de sub ochiul vigilent al SIE, lucru de loc "gustat" de diplomatii asa zisi "de cariera", de multe ori ofiteri acoperiti ai acestui serviciu. ZIUA a semnalat aceste cazuri flagrante inclusiv printr-un material semnat de senatorul Eugen Mihaescu, membru al Comisiei de Politica Externa a Senatului si fost ambasador la UNESCO. Surse din MAE care au dorit sa-si pastreze anonimatul au motivat trecerea DRP in structura MAE tocmai datorita faptului ca diferite grupari nu au conceput atat timp pierderea controlului iar subordonarea actuala a DRP, cu toata baza de date despre romanii din jurul granitelor si cei din diaspora, ar insemna revenirea controlului SIE-DIE asupra comunitatilor romanesti.
Implicatii ale trecerii DRP la MAE
Trecerea bagajului informational despre asociatiile romanesti din afara granitelor si bugetul alocat catre un minister care nu si-a facut curat, inca, in ograda proprie, paraziteaza grav relatia cu aceste asociatii ale emigratiei. Inainte de '89 prin acest minister si in cadrul misiunilor diplomatice se facea politie politica de catre angajatii Directiei de Informatii Externe, unde erau incadrati anumiti diplomati, trimisi la unele posturi cu sarcini clare de a urmari diaspora. Asa au fost supravegheate si anihilate personalitati care ar fi putut avea opinii impotriva regimului ceausist. Reflexul acestor angajati, neretrasi de la posturi, sau plimbati in alte zone, a ramas si dupa '89, diaspora, in mod special, evitand sa angajeze orice fel de activitati culturale, care sa implice participarea corpului diplomatic romanesc acreditat in tarile respective. Se cunoaste de asemenea faptul ca multe din reprezentantele diplomatice au fost criticate de o parte a intelectualitatii din exil ca au fost ineficiente dupa '89 in razboiul imagologic in care a fost "tarata" Romania. Asociatiile romanesti in care mai sunt persoane ce au avut de suferit de pe urma politiei politice nu vor fi de acord in veci sa dea mana cu informatorii lor! Se va vedea insa cati agenti de influenta vor iesi la iveala pentru a sustine acest demers, cocotati in functii de presedinti de asociatii!
Asociatiile romanesti din jurul granitelor au avut si au grave probleme cu reprezentantii ambasadelor romanesti acreditate in Serbia, Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Albania, Macedonia, Moldova, care de cele mai multe ori nu le-au fost alaturi in lupta de redobandire a identitatii etnice si aparare a drepturilor omului. Ba mai mult, se pare ca in notele transmise la Bucuresti persoanele care militau pentru romanism erau catalogate extremiste si ca "strica relatiile de buna vecinatate". In fond, si asta ramane sa descopere timpul, grupuri de interese aciuate in cadrul misiunilor diplomatice, angajau relatii bilaterale cu serviciile statelor unde lucrau pentru a detine monopolul unor afaceri de unde ieseau si se pare ca ies in continuare bani foarte multi (date concrete stau la dispozitia eventualelor organe de ancheta).
Castigatoare: mentalitatea PSD - "ciocu' mic"
In cadrul asociatiilor romanesti formate din tineri, "subordonarea" fata de serviciile secrete nu exista, asa cum sunt suspectate anumite asociatii romanesti din strainatate, create si intretinute de grupari pe structura mafiota din MAE. Fondurile DRP pe anul trecut s-au dus preferential catre unele din aceste asociatii, eficienta si cheltuirea banilor neputand fi controlata de organismele abilitate ale statului roman. De fapt aceasta este si miza trecerii DRP la MAE. Fondurile propuse spre alocare in guvernarea trecuta si impartite de fostul diplomat Nicolae Vulpasin si mai tanarul sau coleg Micu Gabriel, catre Basarabia si catre alte zone, sunt supuse unor grave suspiciuni de a nu fi ajuns la destinatie, intrand in buzunarele largi ale unor ofiteri SIE acoperiti, ale PSD - pentru campania electorala - si catre agentii FSB sau ai Blocului Moldova Democrata (BMD) de la Chisinau.
MAE nu se va putea implica in construirea de biserici, scoli, recuperarea cladirilor ce au apartinut statului roman, sau achizitionarea unora noi, pentru ca se stie faptul ca un diplomat nu poate interveni direct in apararea unui preot sau a unui profesor, romani dar cu cetatenie straina.
MAE nu a reusit sa obtina o scutire de introducere a vizelor pentru etnicii romani din jurul granitelor. Romanii din Serbia, Ucraina, Albania, Macedonia vin cu vize in tara, unii din ei, ca cei din Macedonia, fiind nevoiti sa astepte pana la trei luni primirea acestora. MAE, prin multi din reprezentantii pe care i-a avut in Ambasade, si in comisiile interministeriale a facut jocul altora, in detrimentul statului roman, pentru selectionarea unor studenti pentru bursele date de acesta etnicilor romani din afara granitelor. De foarte multe ori erau, si sunt, acceptati falsi etnici romani numai pentru spagile pe care le dau pentru a-si face studiile in Romania gratuit, etnicii romani ramanand de foarte multe ori pe dinafara. In apararea drepturilor omului, in trimiterea de carti, in deplasari documentare si in multe alte situatii, functionarii MAE nu vor putea avea echidistanta pe care o poate avea un functionar al unei structuri guvernamentale, alta decat cea implicata in relatii diplomatice cu statele vecine. Cum ar fi ca un functionar MAE sa fie acuzat ca se implica in problemele comunei Malainita, de exemplu, unde este la acest moment problema bisericii romanesti, pentru a fi apoi acuzati de "amestec in treburile interne ale unui stat suveran"? Victoria PSD si a vechii garzi securistice este totala: angajatii statului care ar fi fost obligati sa apere romanii din strainatate vor fi siliti sa faca "ciocu' mic", sub pretextul riscurilor declansarii unui "conflict diplomatic". Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu poate avea dorinta si vointa de a produce curatenie in MAE, insa nu e de ajuns. Fara o restructurarea totala, care sa mearga pana la dezradacinarea puietilor plantati de dinozaurii PSD, MAE ramane la fel de virusat de catre agenti straini anti-NATO si anti-SUA, ca si SIE sau SRI.
Departamentul Externe 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Hotul care stiga hotii!   de Ariana
Mai putina furie proletara   de Octavian Serban
Traiasca PSD   de Aplaudac PSD
Cuplul "Gabriel BRANZARU - Ileana ANDREI"- In ultima suta de metri.. PSD a imprastiat in toata lumea samanta marsaviei..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Tara lui PSD    18 comentarii
  Lipsa de oameni de incredere pentru serviciile secrete    4 comentarii
  Ministrul Apararii si-a adus oameni apropiati din Alba    
  Amarie, varful aisbergului PNA    2 comentarii
  Judecatorii lui Iliescu la Inalta Curte    1 comentariu
  Piciorus in CSM    
  MAI a fost curatat    4 comentarii
  Botos a ramas cu toata echipa la Parchetul General    2 comentarii
  Administratia inghetata    
  Blocaj la Autoritatea Electorala Permanenta    
  Pensia a salvat directorii MEC    
  Nica bantuie la Comunicatii    
  Echipa lui Basescu la Transporturi    1 comentariu
  Educatia, apanajul dinozaurilor    1 comentariu
  Reforma la Finante cu directorii lui Tanasescu    2 comentarii
  AVAS e incremenit    
  Cultura a inlemnit pe stil vechi    1 comentariu
  La Sanatate nu s-a operat la nivelul directiilor    1 comentariu
  Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate    
  Munca ramane ca-n regimul Iliescu    
  Senatul, cuibul PSD    
  Nastase si cei 47 de consilieri de la Camera    
  Cotrocenii colcaie de oamenii lui Iliescu    2 comentarii
  Nebunia "Codul lui Da Vinci"    2 comentarii
  Vaticanul critica "minciunile sfruntate" din roman    1 comentariu
  Arhiva Securitatii integral la CNSAS    5 comentarii
  Rascoala in Vrancea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01385 sec.