Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Justitia neschimbata
Amarie, varful aisbergului PNA
Un personaj influent care este tinut in continuare in functie este Ioan Amarie, procurorul general al PNA. Scandalurile in care acesta a fost implicat sau abuzurile comise de institutia pe care o conduce sunt de notorietate. La fel si asa zisele cazuri de coruptie in care PNA intocmea dosare penale si arunca dupa gratii oameni care luasera cateva sute de dolari spaga. Acestia erau marii corupti in viziunea PSD. Fata de acestia se luau imediat cele mai drastice masuri. Pentru cateva milioane de lei luate, oamenii lui Amarie semnau mandate de arestare iar cand legea nu le-a mai permis, ordonante de retinere, desi arestarea era o masura exceptionala. Cei care au luat o gaina sau trei sute de dolari spaga erau in viziunea PNA pericol public si trebuiau arestati imediat. In schimb, marii corupti erau invitati la PNA, tratati cu manusi si cercetati in libertate. Mentinerea lui Amarie intr-o pozitie cheie este cu atat mai surprinzatoare incat chiar si seful statului, Traian Basescu, a avut de-a face cu procurorul sef de la PNA. Se stie cum a actionat PNA la comanda in cazul "Flota", invocand necesitatea efectuarii de cercetari intr-un moment in care se parea ca dosarul a fost limpezit. Ulterior, Basescu a adresat fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, un memoriu prin care cerea anchetarea disciplinara a lui Ioan Amarie. Ca Amarie sa se fi schimbat intre timp si sa fi devenit un procuror in adevaratul sens al cuvantului, ceea ce ar fi impus mentinerea lui in fruntea PNA, este putin probabil.
Nu se impune pastrarea lui Amarie intr-o asemenea functie nici daca ne aducem aminte accidentul rutier produs de acesta, in 1994, in urma caruia o persoana si-a pierdut viata. Anchetat pentru ucidere din culpa, Ioan Amarie, atunci prim-procuror la Parchetul local din Dorohoi, a fost scos de sub urmarire penala dupa ce s-a stabilit ca vina este chiar a mortului. Tinand cont de aceasta pata din trecutul sau, Amarie nici macar nu ar fi trebuit sa fie numit in fruntea Parchetului National Anticoruptie.
Pentru ca actuala putere sa vada mai bine ce fel de oameni sunt in functii importante, amintim si despre imixtiunea procurorului Amarie in actul de justitie, situatie dovedita clar de ZIUA. Am aratat mecanismul scandalos prin care unul dintre dosarele care viza coruptia din Brasov a fost smuls prin diverse tertipuri din mana unui procuror care se apropiase periculos de mult de mafia brasoveana. In acest caz unul dintre capetele vizate era fostul consilier local al PSD, Nicolae Dogar, actualmente aflat in structura de conducere a filialei locale a fostului partid de guvernamant. Pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, Ioan Amarie a intervenit, personal si prin intermediul adjunctului sau, Gheorghe Suhan, cu OK-ul sefului Sectiei a II-a, Alexandru Chiciu, dosarul fiind musamalizat. Amintim si ca dosarul stenogramelor PSD zace de ceva vreme in sertarele Parchetului. Format ca urmare a plangerii a 11 ONG-uri, initial, la 28 decembrie 2004, lucrarea a fost repartizata Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Inaltei Curti, unde s-a format dosarul penal 5/P/2005. Dupa Revelion, Parchetul Inaltei Curti a pasat-o la PNA. De atunci, dosarul sta cuminte in sertarele unor procurori preocupati mai mult de capturarea unor gainari. Poate ca unul dintre motivele pentru care stenogramele au fost "uitate" este si acela ca seful de la Anticoruptie are un frate - Constantin Amarie - parlamentar PSD. Ioan Amarie insusi a fost numit in functie in timpul puterii pesediste, perioada din care dateaza celebrele stenograme.
Si Ilie Botos, Procurorul General al Romaniei a ramas pe functie. (D.E.I.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Camarila excrocilor cu complexe napoleonice...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Amarie si Botos   de cosor ion
A r h i v a
  Tara lui PSD    18 comentarii
  Lipsa de oameni de incredere pentru serviciile secrete    4 comentarii
  Ministrul Apararii si-a adus oameni apropiati din Alba    
  Judecatorii lui Iliescu la Inalta Curte    1 comentariu
  Piciorus in CSM    
  MAI a fost curatat    4 comentarii
  Botos a ramas cu toata echipa la Parchetul General    2 comentarii
  Administratia inghetata    
  Blocaj la Autoritatea Electorala Permanenta    
  Pensia a salvat directorii MEC    
  Nica bantuie la Comunicatii    
  Echipa lui Basescu la Transporturi    1 comentariu
  Educatia, apanajul dinozaurilor    1 comentariu
  Reforma la Finante cu directorii lui Tanasescu    2 comentarii
  AVAS e incremenit    
  Cultura a inlemnit pe stil vechi    1 comentariu
  La Sanatate nu s-a operat la nivelul directiilor    1 comentariu
  Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate    
  Munca ramane ca-n regimul Iliescu    
  Senatul, cuibul PSD    
  Nastase si cei 47 de consilieri de la Camera    
  Cotrocenii colcaie de oamenii lui Iliescu    2 comentarii
  Cameleonii PSD reintra in MAE pe usa din dos    4 comentarii
  Nebunia "Codul lui Da Vinci"    2 comentarii
  Vaticanul critica "minciunile sfruntate" din roman    1 comentariu
  Arhiva Securitatii integral la CNSAS    5 comentarii
  Rascoala in Vrancea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01026 sec.