Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Lipsa de oameni de incredere pentru serviciile secrete
In privinta serviciilor de informatii, noutatile nu sunt spectaculoase. Coordonarea nemijlocita a acestora revine CSAT si presedintelui tarii, iar controlul revine Parlamentului. Traian Basescu a avut o atitudine retinuta in cazul unor servicii si laudativa in cazul altora. Problema principala a presedintelui este ca nu are persoane de incredere, cu o minima specializare in domeniul securitatii nationale, pe care sa le numeasca in functie. Chiar si acum, functia de consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala este vacanta.
La SRI, presedintele a declarat in luna decembrie ca sprijina institutia, ca va garanta evitarea unor ingerinte politice si ca asteapta informari pertinente in lupta anticoruptie. Directorul SRI, Radu Timofte, a afirmat ca in momentul in care presedintele va avea un candidat pentru functia sa, el va pleca de bunavoie. In rest, nici o schimbare nu a fost facuta la nivelul adjunctilor lui Timofte, desi Dorin Iacob se incalzeste de mult timp la Cotroceni pentru o astfel de functie.
La SIE, nici o schimbare. Ba mai mult, directorul Gheorghe Fulga a fost felicitat si decorat de presedintele Traian Basescu. Adjunctii sunt aceiasi, dar schimbarile pot aparea oricand.
La STS, desi nu face parte din categoria serviciilor de informatii, dar e parte a sistemului national de aparare, presedintele Basescu a afirmat ca a gasit "cea mai mare concentrare de creiere din tot sistemul sigurantei nationale". Societatea civila si media au fost surprinse de generozitatea aprecierii presedintelui. Generalul Tanase Tudor si adjunctii sai sunt deocamdata pe functii.
La SPP, in primele zile de mandat, presedintele a cerut schimbarea sefului Sectiunii 1 - Palatul Cotroceni, generalul Ionel Tanase. Sunt vehiculate unele nume pentru conducerea serviciului, dar o decizie clara nu a fost inca luata de presedinte.
La DGIPI, unitatea informativa a MAI, ministrul Vasile Blaga inca ezita sa-l schimbe din functie pe chestorul Virgil Ardelean. Deocamdata Blaga se concentreaza pe spargerea in mai multe directii a serviciului de informatii, pentru a putea aduce oameni noi pe domenii ca anticoruptie sau afaceri interne. Schimbarea lui Ardelean este doar o chestiune de timp.
La DGIA, serviciul de informatii al Armatei, miscari importante au fost deja facute. Primul decret de avansare semnat de Traian Basescu a fost acela al generalului Sergiu Medar, seful Directiei Informatii Militare (ramura externa a DGIA). Avansarea era necesara pentru mentinerea in activitate a generalului Medar, care la 1 Ianuarie 2005 ar fi trebuit sa treaca in rezerva pentru limita de varsta. In schimb, generalul Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara (ramura interna a DGIA) nu a fost avansat, iar in luna aprilie urmeaza a fi trecut in rezerva. Seful celor doi, generalul Gheorghe Rotaru, directorul DGIA, va indeplini limita de varsta potrivit gradului, in luna Octombrie. Daca nu va fi avansat in grad, el va parasi functia la sfarsitul acestui an.
Radu TUDOR 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Draga R T. Te inseli.   de retail
Pacepa   de danlu
Cred ca mai buna treaba ar face Analistii din diaspora - avand un caracter bine definit si peste tentatie....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Oameni de incredere pentru Serviciile Secrete   de prieten
A r h i v a
  Tara lui PSD    18 comentarii
  Ministrul Apararii si-a adus oameni apropiati din Alba    
  Amarie, varful aisbergului PNA    2 comentarii
  Judecatorii lui Iliescu la Inalta Curte    1 comentariu
  Piciorus in CSM    
  MAI a fost curatat    4 comentarii
  Botos a ramas cu toata echipa la Parchetul General    2 comentarii
  Administratia inghetata    
  Blocaj la Autoritatea Electorala Permanenta    
  Pensia a salvat directorii MEC    
  Nica bantuie la Comunicatii    
  Echipa lui Basescu la Transporturi    1 comentariu
  Educatia, apanajul dinozaurilor    1 comentariu
  Reforma la Finante cu directorii lui Tanasescu    2 comentarii
  AVAS e incremenit    
  Cultura a inlemnit pe stil vechi    1 comentariu
  La Sanatate nu s-a operat la nivelul directiilor    1 comentariu
  Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate    
  Munca ramane ca-n regimul Iliescu    
  Senatul, cuibul PSD    
  Nastase si cei 47 de consilieri de la Camera    
  Cotrocenii colcaie de oamenii lui Iliescu    2 comentarii
  Cameleonii PSD reintra in MAE pe usa din dos    4 comentarii
  Nebunia "Codul lui Da Vinci"    2 comentarii
  Vaticanul critica "minciunile sfruntate" din roman    1 comentariu
  Arhiva Securitatii integral la CNSAS    5 comentarii
  Rascoala in Vrancea    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.