Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- A murit Ion Henter
Actorul de teatru si film Ion Henter a incetat din viata la varsta de 83 de ani, informeaza Uniunea Teatrala din Romania. Nascut la 18 ianuarie 1922, la Blaj, Ion Henter a absolvit Academia de muzica si arta dramatica din Bucuresti, avandu-l ca profesor pe V.I.Popa. Ion Henter si-a facut debutul la Teatrul Religios al Fundatiei "Regele Mihai I", in perioada 1941-1942, cu rolul Nero din piesa "Quo vadis?", de Henryk Sienkiewicz. Incepand cu 1947 a fost angajat al Teatrului National din Bucuresti, jucand in numeroase spectacole dupa autori clasici si contemporani din dramaturgia romaneasca si universala, inclusiv in legendara montare a lui Sica Alexandrescu cu "O scrisoare pierduta" din 1953. (I.R.)
"Ion Creanga" in Cipru
O echipa de actori a Teatrului de copii "Ion Creanga" va juca sambata, pe scena Teatrului Rialto din Limassol, piesa "Theatre sans animaux", de Jean Michel Ribes, in regia lui Cornel Todea, se arata intr-un comunicat remis redactiei. Echipa aflata in turneu in Cipru este alcatuita din actorii Cristian Irimia, Anca Zamfirescu, Mihai Verbitchi, Lucian Ifrim, Ilinca Atanasiu si regizorul Cornel Todea. O alta reprezentatie a avut loc luni, la sala Auditorium a Teatrului PA.SY.D.Y. din Nicosia. Turneul are loc cu ocazia Saptamanii Francofoniei, organizata de Centrul Cultural Francez din Cipru. "Theatre sans animaux" a fost recent prezentat pe scena Teatrului Ion Creanga, in cadrul Saptamanii Francofoniei - Festivalul Coup de theatre, organizat de Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei. (I.R.)
Un nou numar "Historia"
Cititorii pasionati de istorie au la dispozitie, in numarul din martie al revistei Historia, o serie de articole despre subiecte care continua sa faca valuri, dintre care va recomandam: "Asasinarea lui I.G. Duca dezbina legionarii valceni"; "690 de refugiati spanioli salvati de drapelul romanesc de la Madrid", "Brancoveanu mai sfant decat Stefan cel Mare", "Spionajul romanesc, de la Cuza pana in prezent", "Marilyn Monroe, victima panicii lui Bob Kennedy". (I.R.)
Romania la Salonul de la Paris
Romania va fi prezenta la cea de-a 25-a editie a Salonului international al cartii de la Paris, in perioada 18-23 martie, cu un stand organizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), cu sprijinul logistic si financiar al Ministerului Culturii si Cultelor. Ana Andreescu, consilier la directia relatii externe a MCC, a declarat ca printre cele 26 de edituri romanesti care vor prezenta la targ aproximativ 300 de titluri se numara Albatros, All, Aula, Institutul European, Rao, Libra, Humanitas, Polirom si Idea. Potrivit directorului executiv al AER, Doina Marian, pentru editia din acest an, AER va edita un catalog tradus in limba franceza, care va contine un text referitor la situatia literaturii romane contemporane, semnat de criticul Dan C. Mihailescu. Catalogul va mai cuprinde 16 portrete ale unor scriitori romani contemporani, organizate sub forma unor fise biografice, cu fotografii ale fiecarei personalitati in parte. Printre cei 16 scriitori se numara Stefan Agopian, Octavian Paler, Mircea Cartarescu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Doina Marian a mai afirmat ca standul este conceput tematic, pe trei teme majore: scriitori romani contemporani (numita "echantillon" in franceza), traduceri din limba franceza in limba romana, albume si carti despre Romania ("Roumanie, une belle etrangere"). (I.R.)
A r h i v a
  Sediu pentru dans contemporan    
  Vaticanul: Stiinta si religia se completeaza reciproc    
  CNA interzice apologia totalitarismului    1 comentariu
  Jules Verne la Biblioteca Academiei    
  DomniSoara strip-tease    
  "Occidentul" lui Mungiu, la Berlin    
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00880 sec.