Ziua Logo
  Nr. 3270 de luni, 14 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
ZIUA de Iasi chemata la PNA
-- Motivul
Astazi, la ora 9.00, la sediul Parchetului National Anticoruptie din Iasi, este chemata conducerea si redactia editiei locale ZIUA de Iasi. Tot ce stie redactia la ora actuala este ca ar fi vorba de un santaj. Este evident ca se urmareste in mod vadit discreditarea si intimidarea ziarului ZIUA si a editiei locale ZIUA de Iasi. Au ales foarte bine momentul acestei actiuni, in timp ce editia nationala ZIUA face dezvaluiri despre conducerea PNA, iar editia locala ZIUA de Iasi a publicat articole despre activitatea securistului Catalin Blanaru, seful fostei unitati "Doi si-un sfert", acum Serviciul Independent de Protectie si Informatii - SIPI Iasi. Prin terorism psiholgic, pe diferite canale, Blanaru ne-a transmis ca o sa ne execute, dovada este chiar faxul transmis in aprilie 2004 redactiei ZIUA de Iasi, prezentat in facsimil, care nu este altceva decat o amenintare directa, atat timp cat nu a fost dat publicitatii nici un rezultat al anchetarii lui Catalin Blanaru.
Catalin Blanaru a fabricat "subiectul ZIUA de Iasi" cu toate fortele si mijloacele pe care le are la dispozitie, trimitand un dosar chestorului Virgil Ardelean, seful SIPI, care l-a transmis procurorului Ioan Amarie, seful PNA, apoi catre sectia PNA Iasi, direct procurorului Alois Imbre.
ZIUA de Iasi, impreuna cu editia nationala ZIUA au publicat anchete jurnalistice dure in cazul unor oameni de afaceri, imbogatiti ilegal din bani publici, in cardasie cu politicul si SIPI. Stim sigur ca securistul Blanaru s-a apropiat de mari oameni de afaceri din Iasi, dupa ce le-a facut dosare si care urmeaza, dupa dezvaluirile noastre, sa dea drumul anchetei sau sa si-i faca informatori. Ganditi-va ca acesti oameni de afaceri au relatii in lumea economica, politica, iar in relatiile comerciale cu altii au obligatia sa informeze despre afacerile celorlati. Securitatea functioneaza! Ancheta tentativei de mita asupra unui reporter de-al nostru, demascata de ZIUA de Iasi, nu a fost finalizata nici acum.
Alois Imbre a vrut sa faca o descindere in forta, cu mascati, sa stranga toate documentele de la ZIUA de Iasi! Motivul clar este ca se dorea discreditarea totala a cotidianului ZIUA de Iasi, intimidarea reporterilor si blocarea tuturor anchetelor jurnalistice aflate in documentare.
SIPI racoleaza informatori
Ancheta ce are ca obiect ZIUA de Iasi a fost facuta in contextul in care Romania are probleme serioase privind integrarea europeana, capitolul Justitie facand obiectul a numeroase critici ale Comisiei Europene. Numeroase anchete jurnalistice au fost publicate in ultimii ani in editia ZIUa de Iasi, multe dintre acestea cu impact major, fiind publicate de editia nationala ZIUA. Aceste materiale au deranjat foarte multe persoane, atat timp cat scoteau in evidenta abuzurile nenumarate ale fostilor securisti, ale organelor de ancheta corupte, ale oamenilor de afaceri protejati de unii politicieni corupti si de serviciile secrete. In acest fel ne-am facut foarte multi dusmani, care nu vor altceva decat sa ne distruga, pentru ca opinia publica sa poata fi manipulata si nimeni sa nu mai poata publica ilegalitatile acestora. Orice atentat la libertatea presei, indiferent din partea cui vine, trebuie stopat cu hotarare!
Actiunea de astazi, de la PNA, nu este altceva decat un exces de zel, al carui scop este sa fim discreditati in fata opiniei publice. Saptamana trecuta, SIPI a trimis un ofiter la Retrom SA Pascani. Aici, in Consiliul de Administratie, este un membru din conducerea ZIUA de Iasi. S-a dus, vadit, sa spioneze si sa-si faca informatori, incercand acest lucru prin liderul de sindicat al fabricii. Politistul respectiv i-a spus ca ar vrea sa discute confidential, cerandu-i numarul de telefon de acasa si dand de inteles, pe de o parte, ca asemenea colaborare n-ar fi degeaba. E clar ca se doreste crearea unui climat defavorabil in randul muncitorilor, care sa duca la distrugerea societatii. Nu era normal ca politistul sa ia legatura cu conducerea firmei?
Metode KGB-iste
Aceasta actiune concertata de tip KGB-ist a fost pusa la cale de catre securistul Blanaru. Deranjat de lunga serie de articole despre ilegalitatile lui si ale unor membri ai serviciilor secrete romanesti, aflati sub stricta sa supraveghere, Blanaru a fabricat dosarul "ZIUA de Iasi", dupa care l-a transmis sefului sau, chestorul Virgil Ardelean, seful SIPI. Ulterior, acesta l-a transmis procurorului Ioan Amarie, seful PNA, care l-a directionat catre sectia PNA Iasi, condusa de procurorul Alois Imbre. Stiind ca telefoanele redactorilor de la ZIUA de Iasi si ale conducerii acestuia au fost ascultate inca din prima jumatate a anului 2004, se pot vedea remarcile ironice la adresa securistilor si a celor care asculta. Interceptarile facute legal, cu mandat aprobat de judecator, au fost doar in ultimele 90 de zile.
Este cunoscut ca la inceputul anului 2003 a fost interceptata discutia de la sediul ZIUA de Iasi, dintre Catalin Harnagea, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), si Mugur Ciuvica, fost sef de cabinet al ex-presedintelui Constantinescu, avuta cu conducerea editiei locale. Discutia a avut loc in biroul directorului ZIUA de Iasi, in timpul noptii. A doua zi, subiectele abordate au ajuns sa fie cunoscute de mai multe persoane, lucru dovedit ulterior de editia nationala ZIUA.
Intimidare
Initial s-a dorit chiar derularea anchetei cu foarte mult zgomot, prin ridicarea de documente, descinderi cu mascati si ridicarea intregii baze de date a cotidianului ZIUA de Iasi, la care trebuiau sa se adauge perchezitii la domiciliu - comportament clar de vechi securist! Nu intamplator, cu numai doua saptamani in urma, din reteaua de calculatoare a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi a fost spart server-ul cotidianului ZIUA de Iasi. Noi suntem siguri ca punctele sensibile de abia de acum vor veni, pentru ca sunt pe traseu, atat timp cat acum este vorba de o actiune de discreditare si intimidare foarte bine pusa la punct.
In toate articolele publicate ca urmare a anchetelor jurnalistice, am cerut explicit interventia institutiilor de control ale statului pentru a scoate la suprafata toate ilegalitatile. Ne punem intrebarea in cate cazuri s-au autosesizat anchetatorii si au demarat cercetarile, pentru a dovedi ca am avut dreptate, sau doar in cazurile in care au avut ei interese, vezi CET Iasi SA, Terom SA, unde se bat grupuri de interese.
Fenechiu, mana-n mana cu Blanaru
Relu Fenechiu, actual deputat PNL de Iasi, presedintele organizatiei liberale judetene, a fost subiectul unor anchete de presa publicate de ZIUA de Iasi. Aspectele dezvaluite despre afacerile oneroase puse la cale de Relu Fenechiu si acolitii sai au dus la un razboi, politicianul afirmand ca va ajunge pana acolo, incat sa ne pregateasca ceva. In diferite cercuri, Relu Fenechiu a afirmat ca, dupa ce va ajunge la putere, va face tot posibilul sa ne distruga, intrucat are acest plan in minte de trei ani.
Inainte de campania electorala, Relu Fenechiu ar fi spus: "Nu trebuie sa ne facem publicitate in ZIUA de Iasi, pentru ca le pregatesc o inscenare si o sa-i tin sub control." S-ar parea ca acest control nu prea a tinut, dar vom reveni asupra acestui subiect.
Stiind despre materialele aparute in ZIUA de Iasi si de vechea aversiune a lui Catalin Blanaru fata de cotidianul nostru, Fenechiu a gasit momentul favorabil pentru a-si realiza obiectivele.
Delatorii
Din ceea ce cunoastem pana acum, ancheta procurorilor PNA se bazeaza pe declaratiile unor oameni de afaceri protejati de Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie - SIPA, din subordinea Ministerului Justitiei, SIPI sau pe cele facute de unii reporteri plecati de la noi. Au ajuns pana la directorul unei Case de copii, pe care l-au cautat sa-l intrebe daca nu cumva l-am santajat. Dupa ce la inceput acesta ar fi cedat presiunilor, bineinteles ca apoi a retractat totul. Probabil, anchetatorii au crezut ca am vrut sa luam copiii acasa. Aproape toti cei despre care am publicat articole au fost contactati si intrebati daca le-am pretins sume de bani pentru a nu face publice rezultatele anchetelor noastre jurnalistice. Dar, nimeni nu ancheteaza ce-am scris noi in nenumarate articole de presa, in care am demonstrat fara urma de indoiala ca este vorba de incalcari ale legilor in vigoare: interceptari ilegale ale convorbirilor politicienilor ieseni, ale unor persoane anchetate de politisti, acte grave de coruptie, cazuri clare de spoliere a Bugetului de stat cu sume de ordinul milioanelor de euro. Probabil ca acestea vor fi musamalizate ca si inainte, dar, daca cineva doreste, poate veni la noi sa-i dam toata filiera acestor cazuri. Din ceea ce am aflat pana acum, ofiterii SIPI au contactat in ultimele luni mai multe persoane din conducerea unor societati comerciale iesene sau regii autonome, cu care avem relatii comerciale, intrebandu-le de modul in care s-au incheiat contractele de publicitate cu ZIUA de Iasi. Multi dintre cei contactati de anchetatori au fost timorati, ajungandu-se pana la santajul directorului unei societati. Acesta ne-a declarat: "M-au cautat si au vrut sa stie de ce am incheiat contractul cu voi, dar va rog nu-mi dati numele in ziar, pentru ca astia ma distrug!". Ca sa ne discrediteze si sa aiba probe mincinoase la dosar, avem informatii ca au existat cateva cazuri in care anumite persoane din anturajul lui Blanaru au fost, in numele nostru, si i-au santajat pe unii agenti economici, in schimbul unor foloase materiale. Din aceasta cauza am si publicat pe pagina intai a editiei iesene anuntul prin care atrageam atentia opiniei publice asupra acestui aspect.
Amenintari vechi
In 2003, prefectul judetului Iasi, de la acea vreme, ne-a amenintat, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean, ca, daca mai publicam ceva despre Constantin Soranescu, va scoate la suprafata cele zece dosare in care am fi anchetati. Dar, nimeni nu a cercetat cum are Soranescu o avere de doua milioane de dolari, salariat la RomTelecom, acum prosper om de afaceri. Chiar si acum avem date ca acesta are stranse legaturi cu compania Romtelecom. Poate Constantin Soranescu va spune cat a costat tabla de pe acoperisul casei directorului economic de la RomTelecom Iasi sau cat a costat gazul metan consumat in bufetul din incinta Prefecturii Iasi, bufet pe care-l administreaza de pe vremea prefectului al carui protejat era.
Cu numai cateva saptamani in urma, Relu Fenechiu, deputat PNL de Iasi, l-a amenintat direct pe unul dintre reporterii ZIUA de Iasi, cu care are un proces in instanta: "Am sa-ti iau un miliard! O sa lucrezi degeaba pentru mine!" Anterior acestei amenintari, reporterul nostru a primit telefoane prin care i se aducea la cunostinta ca nu trebuie sa mai scrie despre deputatul Fenechiu.
Scandalul SIPA - Tepro
O serioasa ancheta jurnalistica a reporterilor ZIUA a scos la suprafata implicarea Serviciului de Informatii, Protectie si Anticoruptie - SIPA, subordonat Ministerului Justitiei, in asasinarea liderului de sindicat Virgil Sahleanu, de la Tepro SA Iasi. Scandalul a determinat demisia sefului SIPA, Grigore Ureche. Mai mult decat atat, procesul asasinatului nu este nici acum finalizat, desi dezvaluirile facute au indicat cu claritate implicarea unor membri ai fostei Securitati in activitatea comerciala de la Tepro SA, spoliata ani la rand de importante sume de bani si adusa in pragul falimentului.
Interceptari ilegale
Cazul politistului Aurel Pesa, acuzat de transmiterea de informatii secrete membrilor lumii interlope iesene, a demonstrat ca securistul Blanaru a fost implicat in interceptarea ilegala a telefonului sau. In plus, in mod cu totul ilegal a fost ascultat si telefonul de acasa al familiei Pesa, desi contractul de abonament cu RomTelecom era pe numele sotiei politistului.
Un alt caz din lumea interlopa ieseana a demonstrat ca fragmente din unele convorbiri telefonice, interceptate legal, au fost folosite ilegal de Blanaru in alte dosare de cercetari penale.
ZIUA de Iasi 
A r h i v a
  Cancerul PNA    14 comentarii
  Foarfeca politica a Parchetului Anticoruptie    1 comentariu
  Scandalurile din cariera lui Virgil Ardelean    
  Amarie a tarat PNA la picioarele PSD    2 comentarii
  Mituirea ziaristilor ieseni    
  MAE a lasat romanii de izbeliste    7 comentarii
  Ministerul de Externe, reactie intarziata si fara efect    2 comentarii
  Turistii romani, victimele iritarii Politiei spaniole    
  Basescu promite ca va invinge structurile Securitatii    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Primarul Busteniului, implicat in spalare de bani (216 afisari)
 ZIUA de Iasi chemata la PNA (216 afisari)
 Mituirea ziaristilor ieseni (137 afisari)
 Scandalurile din cariera lui Virgil Ardelean (71 afisari)
 Dimitrie Gusti (1880-1955) (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03041 sec.