Ziua Logo
  Nr. 3270 de luni, 14 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Frenezia populara
-- Ce a fost saptamana trecuta?
* Sub semnul provizoratului
* Vadim - "onorificul"
* Taranistii-si schimba parul
* Contacte externe fructuoase
* Era FMI, aproape de sfarsit
* Hopul Tratatului de aderare.
De cativa ani in subsolurile politicii si mass-media se zbate o idee. Crearea unei forte politice populare.
Multe nume importante din fosta, "si mai fosta" si actuala putere se straduiesc sa coaguleze in jur politicieni si personalitati pentru a face sa apara aceasta forta. Suporterii acestui proiect sustin ca Romania nu are sanse sa devina membra UE decat atunci cand va avea un partid popular puternic. Argumentele pleaca de la armonizarea politica intre Romania si UE, pana la interesele de putere in cadrul Parlamentului European ale Partidului Popular European, unul dintre cele mai puternice orientari politice europene.
PNTCD si URR, actual PPCD, AP, PRM, BND, Virgil Magureanu sau recentul Partid Initiativa Nationala fondat de Cozmin Guse sunt numai cateva directii de actiune care incearca sa creeze sau sa recreeze aceasta forta politica in Romania.
Mai mult, la un moment dat, un alt personaj interesant, din pacate aflat acum in umbra, a vorbit de o unificare PNL PD sub obladuirea PPE.
Toate aceste incercari pleaca parca de la ipoteza formelor fara fond ce urmeaza a fi umplute cu forcepsul in preajma integrarii. Toti acestia incearca sa speculeze o nisa politica ce nu are inca un corespondent in bazinul electoral romanesc. Succesul nu este garantat, dar cel ce va reusi va fi cel care isi va identifica publicul in numele caruia va vorbi. Pana acum nimeni nu a reusit sau cei care au facut-o nu sunt "inca" acceptati.
De ce?
Ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, referitoare la oportunitatea alegerilor anticipate si la posibilitatea readucerii in prim-planul politicii autohtone a "portdrapelului" Aliantei DA, Theodor Stolojan, au provocat adevarate furtuni, in intreaga presa autohtona. Prin aceste declaratii, Cabinetul Tariceanu a fost plasat sub semnul provizoratului, iar din condeiele ziaristilor simpatizanti ai actualei configuratii politice a inceput sa curga sange.
Aflat la Washington, presedintele s-a trezit acuzat in lipsa de provocarea instabilitatii politice si de scaderea credibilitatii Guvernului pe care el insusi l-a validat. Surpriza a fost aceea ca supararea liberalilor pe presedinte, din cauza declaratiilor belicoase, nu a atins intensitatea supararii ziaristilor, pentru acelasi motiv. Presa s-a napustit cu forta si a "disecat" declaratiile lui Traian Basescu, a scos cuvinte din contextul lor firesc si a rememorat chiar, spre aducerea aminte a sefului statului, perioada guvernarii esuate a CDR, dominata de fragilitatea constructiei politice si de actiuni sovaitoare.
Ceea ce multa lume a scapat din vedere a fost insa faptul ca alegerile anticipate sunt oricand foarte posibile, in conditiile in care unii aliati mai naravasi precum PUR vor calca stramb, alaturi de actuala opozitie. Nici macar premierul Calin Popescu-Tariceanu nu poate spune cu sufletul deschis ca nu vom avea anticipate pana in 2008, desi s-a declarat deocamdata impotriva lor, pe motiv ca ar genera instabilitate intr-un moment neprielnic. Guvernul tocmai se chinuieste sa indeplineasca toate angajamentele fata de U.E., iar alegerile sunt inoportune in 2005 - au parut ca inteleg saptamana trecuta si Alianta DA, si coalitia aflata la Putere. Insa Basescu nu si-a spus deocamdata ultimul cuvant in aceasta chestiune.
In ceea ce-l priveste pe "portdrapelul" Theodor Stolojan, acesta a fost plasat instantaneu de opinia publica in locul lui Calin Popescu-Tariceanu. Desi Traian Basescu nu indicase ca Stolojan trebuie sa-i ia locul actualului premier, lucrurile s-au inteles pe dos, din cauza mesajelor ambigue ale presedintelui, izvorate probabil dintr-o strategie de comunicare impropriu administrata.
In aceasta chestiune, totul este mai simplu decat pare: seful statului a cautat inca un "cal" pentru a completa celebrul tandem castigator al Aliantei DA si cel mai potrivit este Theodor Stolojan. Cum Basescu nu vrea sa se implice in campaniile electorale precum a facut Ion Iliescu, Theodor Stolojan ii va tine locul in tandem alaturi de celalalt "cal", Calin Popescu-Tariceanu, a carui popularitate a crescut spectaculos. Astfel, celebrul tandem castigator din 2004 nu va fi "ciuntit" prin absenta unuia dintre "grei", ci va fi completat printr-o revenire potrivita, chiar spectaculoasa, iar Basescu isi va putea vedea linistit de treburile lui.
Scena politica autohtona tinde sa se maturizeze. Desi nimeni nu-l credea in stare de un asemenea gest, C. V. Tudor a lasat culoarul liber la sefia partidului pe care l-a creat, PRM. In locul sau a fost instalat echilibratul Corneliu Ciontu, un lider considerat potrivit pentru a conduce PRM de majoritatea politicienilor, avandu-se in vedere "colectia de individualitati naravase" din formatiunea lui Vadim Tudor. Aceasta miscare a fost catalogata de multi comentatori drept surprinzatoare, dar ea a putut fi "presimtita" imediat dupa decizia sindicalistilor-politicieni din PRM de a nu-si mai parasi barca in favoarea taranistilor. Rocada Ciontu-Vadim a fost pusa imediat pe seama faptului ca PRM ar dori sa adere la Partidul Popular European. Pe plan intern, imbratisarea PPE de catre PRM ar insemna o apropiere de taranisti. Simtind probabil in ceafa suflarea PRM, care are avantajul ca este partid parlamentar, nici taranistii n-au stat degeaba. Recent, ei si-au schimbat numele in Partidul Popular Crestin Democrat.
Saptamana trecuta presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au avut contacte externe fructuoase cu liderii occidentali. Basescu a fost numit prieten de catre presedintele american George Bush, iar Tariceanu a primit asigurari de sprijin pentru integrarea Romaniei in U.E. de la omologii sai europeni pe care i-a intalnit la Madrid. In tot acest timp, era FMI in Romania s-a apropiat tot mai mult de final, probabilitatea renuntarii la Acordul cu Fondul (de anul viitor sau chiar din 2005) crescand foarte mult.
Ce va fi?
Mai este foarte putin timp pana cand Parlamentul European va trebui sa ia o decizie cu privire la parafarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Va fi primul hop important pe care trebuie sa-l treaca actuala putere. In aceasta saptamana este de asteptat ca pozitiile externe in favoarea sau contra semnarii Tratatului de aderare la U.E. de catre Romania pe 25 aprilie sa se intensifice.
Expertii Fondului Monetar International ar putea veni la Bucuresti pentru reluarea negocierilor cu Guvernul.
A r h i v a
  Tribunul e gol, smecher si nebun    15 comentarii
  Prostie si dezonoare in Peninsula Iberica    57 comentarii
  Mica pensie comunista si viitorul Basarabiei    3 comentarii
  Jurnale infidele (II)    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Popular, popular, dar sa stim si noi!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Primarul Busteniului, implicat in spalare de bani (216 afisari)
 ZIUA de Iasi chemata la PNA (216 afisari)
 Mituirea ziaristilor ieseni (137 afisari)
 Scandalurile din cariera lui Virgil Ardelean (71 afisari)
 Dimitrie Gusti (1880-1955) (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01204 sec.