Ziua Logo
  Nr. 3270 de luni, 14 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Mica pensie comunista si viitorul Basarabiei
Petru BOGATU 
-- Cu prastia impotriva tunurilor
Banuiesc ca in ziua de 6 martie au fost destule persoane care au asteptat sa primeasca vreun mesaj politic pe telefoanele lor mobile. Exact ca alegatorii din tarile vecine. In Ucraina astfel de texte s-au trimis cu nemiluita. Si peste Prut, de asemenea. Un roman ingenios, bunaoara, a expediat in ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale un SMS cu o percutanta semnificatie electorala. Parafrazand poezia "Si daca" de Mihai Eminescu, autorul isi avertiza concetatenii ca in cazul in care vor vota comunistii travestiti in social-democrati, el se va spala pe maini si va emigra in cel mai inapoiat stat de pe continentul african. Si mesajul, se pare, a avut efect. Mii de indiferenti sau cheflii au parasit in graba discotecile, cafenelele si barurile si au dat buzna la sectiile de votare.
In Republica Moldova nu s-au trimis SMS-uri electorale. Nimeni n-a incercat sa comunice pe aceasta cale cu alegatorii. De ce oare? De ce nimeni nu a compus vreun verset politic pentru detinatorii de telefoane mobile? Sau pentru utilizatorii Internetului, sa zicem. De ce nu a fost adaptat, cel putin, SMS-ul romanesc la circumstantele electorale din Basarabia? De ce nu s-a gasit nimeni sa scrie ceva de genul: "Si daca ramuri bat in geam / Si tu ii votezi pe comi, / Il bag la mijloc pe el de neam / Si emigrez in Komi". Nimeni n-a facut astfel de exercitii poetice pentru ca ele nu au rost in Republica Moldova. La noi, un astfel de mesaj, oricat de lamuritor si convingator ar fi, este inutil. Daca pana si apelul presedintelui George W. Bush de a pune democratia moldoveneasca in afara oricaror indoieli n-a fost auzit intre Prut si Nistru, un SMS anonim nu avea, desigur, sorti de izbanda. Ca si oricare alta initiativa civica, de altfel. Si asta din, cel putin, patru motive.
In primul rand, alegerile parlamentare din Republica Moldova si asa nu s-au constituit intr-o competitie onesta. A fost doar un simulacru de scrutin. Este imposibil, de buna seama, sa lupti cu prastia impotriva armelor de foc. Comunistii au pus tunurile pe opozitie, hartuind-o constant de-a lungul ultimilor ani. Mii de oameni au fost intimidati, santajati, batuti. Atat timp cat nu exista televiziune cu adevarat publica si Justitie efectiv independenta, alegerile libere si corecte la noi sunt, practic, imposibile. In aceste imprejurari, mesajele electorale, indiferent de canalul de comunicare, n-au cum sa ajunga la destinatar.
In al doilea rand, alegerile au fost fraudate. Conteaza mai putin cand s-a furat mai mult: in timpul campaniei electorale sau in ziua votarii. Oricum, rezultatul a fost viciat de putere, lipsind de sens orisice tehnici si mesaje electorale.
In al treilea rand, la noi nu mai are, de fapt, cine emigra. Ne-a parasit aproape o jumatate de tara. Cea mai buna parte a societatii. Oamenii de actiune. Votantii fideli ai opozitiei democratice, la urma urmei. Cei care au ramas nu au plecat inca pentru ca din varii motive nu pot s-o faca. Unii dintre ei sunt prea batrani, altii prea mici, restul nu are fie bani, fie curaj pentru a pune coada intre picioare si a ajunge pe alte meridiane.
In al patrulea rand, opozitia democratica s-a confruntat in aceasta campanie electorala nu numai cu Partidul Comunistilor din Republica Moldova, ci si cu un mare stat strain. Rusia a savarsit, de fapt, de-a lungul intregii curse pentru alegerile parlamentare, o agresiune politica si mediatica monstruoasa impotriva poporului nostru. E la mintea oricui ca o biata initiativa particulara nu avea cum stavili aceasta invazie.
Alegerile continua
Ce-i de facut in aceasta situatie? Din doua una. Ori nu ne impacam cu conditia jalnica de victime ale terorii bolsevice, ori acceptam sa imbatranim incet pentru a incasa cu vremea o pensie comunista mica, dar sigura. Guvernantii ne-o vor majora de doua ori pe an. De ziua lui Lenin si de aniversarea marii revolutii socialiste din octombrie. Ei vor face asta ca sa nu murim cu totii intr-o zi de foame. Nu unul cate unul, ci de-a valma. Asta le-ar crea mari probleme. Groparii ar ramane fara locuri de munca, iar comunistii - fara votanti.
Mai pe scurt, n-avem incotro. Trebuie sa alegem din nou. Ori ne resemnam. Ori nu ne dam batuti. Tertul este exclus. Oricum ai da-o, deci, in Republica Moldova alegerile continua.
Petru Bogatu este editorialist al ziarului basarabean FLUX
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Mai pot fi optimist   de Rocky
Noul guvern,Israelul si Ucraina trebuie sa faca mai mult pentru Basarabia.   de mcollan
ROMANIA TREBUIE SA FACA MAI MULT PENTRU BASARABIA !   de lec4ram
A r h i v a
  Tribunul e gol, smecher si nebun    15 comentarii
  Prostie si dezonoare in Peninsula Iberica    57 comentarii
  Jurnale infidele (II)    
  Frenezia populara    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Popular, popular, dar sa stim si noi!    1 comentariu
  Sfarsitul CSI are loc intre Prut si Nistru    2005-03-05
  Pariul Popularilor europeni la Prut    2005-02-19
  Trisarea schimbarii. Dick Morris intervine    2005-02-18
  De ce Basescu a vizitat Chisinaul in plina campanie electorala?    2005-02-01
  Drumul lui Traian Basescu la Chisinau    2005-01-20
 Top afisari / comentarii 
 Primarul Busteniului, implicat in spalare de bani (216 afisari)
 ZIUA de Iasi chemata la PNA (216 afisari)
 Mituirea ziaristilor ieseni (137 afisari)
 Scandalurile din cariera lui Virgil Ardelean (71 afisari)
 Dimitrie Gusti (1880-1955) (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34918 sec.