Ziua Logo
  Nr. 3270 de luni, 14 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Primarul Busteniului, implicat in spalare de bani
-- Un muncitor necalificat cumpara 222.300 mp
Fostul director al Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) - Agentia Busteni, Mihaela Balescu, a acordat, in iunie 2002, un credit in suma de 275.000 de dolari firmei Sanoplast SRL din localitate, ce apartinea surorii ei, Valentina Telegaru. In aceeasi zi, banii pleaca spre Bucuresti, iar in ziua urmatoare o parte este ridicata de actionarul majoritar al SC Acumulatorul SA care, printr-un interpus, cumpara un teren in comuna Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Ulterior, doua treimi din suprafata ajung in proprietatea sotiei fostului secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, la un pret de zece ori mai mic decat cel de cumparare. Preocupat nevoie mare sa faca dreptate, procurorul Nicolae Petrosel din cadrul PNA dispune arestarea preventiva a numitei Valentina Telegaru, afland dupa patru luni de detentie a acesteia ca femeia nici macar nu avusese cunostinta ca sora ei - care in prezent este disparuta - ii folosise firma pentru a acorda acel imprumut ilegal unor "prieteni".
In cadrul audierilor care au urmat si a propriului autodenunt, fosta directoare a sustinut ca sora ei este nevinovata, iar capul intregii escrocherii este Emanoil Savin, actualul primar al Busteniului. Mihaela Balescu ar fi acordat creditul in baza unor falsuri grosolane si fara stirea conducerii centrale a BRD, datorita presiunilor si amenintarilor la care a fost supusa de Savin. Cum, necum, banii au ajuns la Sanoplast, iar in aceeasi zi, contabilul unei firme a primarului de Busteni a completat mai multe ordine de plata catre Nicolae Nae, care controleaza Acumulatorul SA si este prieten la catarama cu primarul. In ziua urmatoare, Nae a virat banii primiti unui muncitor necalificat, pe nume Marian Stoica, pentru a cumpara terenul in suprafata de 222.300 mp. Restul creditului obtinut in mod scandalos de la BRD a ajuns tot in buzunarele lui Nae si Savin, dupa ce au fost curatati prin intermediul mai multor firme, asa cum a constatat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Aici mai trebuie precizat faptul ca primarul Busteniului - fost PSD, actul PUR - ocupa o functie importanta la Acumulatorul SA, iar firmele sale au avut numeroase contracte si afaceri cu societatea controlata de Nae Nicolae.
Petrosel se spala pe maini
La data de 8 ianuarie 2004, necalificatul Stoica vinde doua treimi din teren, la ordinele binefacatorilor sai, Violetei Sechelariu, sotia fostului secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Sergiu Sechelariu, la un pret subevaluat de circa zece ori.
In urma unor indelungate cercetari, in vara anului trecut, PNA dispune trimiterea in judecata a cinci inculpati, printre care se numara fosta directoare, sora ei si Nicolae Nae (vicepresedinte PSD de Ilfov), nu insa si capul tuturor rautatilor, Emanoil Savin. In mod cu totul ciudat, procurorul PNA, Nicolae Petrosel, care a intocmit rechizitoriul, disjunge cauza pentru a nu-l inculpa si pe primarul Busteniului, adevaratul creier al spalarii de bani si al celorlalte ilegalitati, lasand aceasta treaba in sarcina colegilor de la Serviciul Teritorial Ploiesti. Apoi, la scurt timp, se retrage la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, ca sa nu mai aiba batai de cap.
Pentru a demonstra implicarea lui Savin in aceasta mizerie, mai citam din declaratia de martor a inspectorului Garzii Financiare, Gheorghe Marzea, care a efectuat o verificare la Sanoplast, in noiembrie 2002: "In timpul controlului, in jurul orelor 20.00, si-a facut aparitia o persoana despre care stiam ca se numeste Savin Emanoil. Pe parcursul sederii lui la sediul societatii a afirmat ca-i va contacta telefonic pe Marian Fatu, seful Garzii Financiare Prahova, ceea ce a si facut, si un demnitar pe nume Hrebenciuc Viorel."
Alte acuzatii ce trebuie verificate de PNA
In a doua jumatate a anului 2001, Emanoil Savin a folosit mai multe credite de investitii pe termen scurt angajate in numele SC Acumulatorul. Dintre acestea se remarca unul obtinut fara documentatie de credit si fara aprobare, fiind folosit in scopuri obsure (simbol 2041011). Tot prin Acumulatorul a mai angajat o linie de credit de cinci miliarde de lei, care trebuia rambursat in 2002. Lucru care nu s-a intamplat, ba dimpotriva, creditul a fost majorat fara nici o aprobare la noua miliarde de lei, in ciuda faptului ca in toate balantele comerciale ale societatii se inregistrau pierderi, iar datoriile firmei la bugetul de stat erau gigantice.
La inceputul anului 2002, Savin a declarat furata o fila cec in suma de 1,2 miliarde de lei, eliberata de Acumulatorul pe numele societatii Rami Dacia, fiindca fusese emisa fara a exista disponibil in cont.
In final, mai citam din autodenuntul fostei directoare Mihaela Balescu, cea care a contribuit esential la comiterea tuturor faradelegilor de catre primarul naravas: "La Acumulatorul SA exista un contract de gajare a actiunilor apartinand lui Nae Nicolae in favoarea lui Savin Emanoil. Mai este un amanunt legat de cele mai mari incasari pe care le are Acumulatorul si anume cecuri de valori foarte mari, cinci sute de milioane si un miliard de lei, care provin de la Ampellum Zlatna, unde Savin "ducea" cam o data pe luna doua sute de milioane."
Dan COSTE 
 Afisari: 216  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Si nevasta-mea are obiceiul asta, ... cu spalarea $-lor ! He He ...   de CONU
A r h i v a
  Adevarul demisiei lui Tabuleac    1 comentariu
  ZIUA si replica    
  Biciclist injunghiat    2 comentarii
  Seful Politiei Radauti, cercetat    
  Alarma pe "Henri Coanda"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Primarul Busteniului, implicat in spalare de bani (216 afisari)
 ZIUA de Iasi chemata la PNA (216 afisari)
 Mituirea ziaristilor ieseni (137 afisari)
 Scandalurile din cariera lui Virgil Ardelean (71 afisari)
 Dimitrie Gusti (1880-1955) (53 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01058 sec.