Ziua Logo
  Nr. 3269 de sambata, 12 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Inca un efort si Romania nu va mai avea nevoie de acorduri cu FMI
Serban ORESCU 
In paralel cu obiectivele politice ale vizitei presedintelui Traian Basescu la Washington - la fel de importante sunt si discutiile economico-financiare cu Fondul Monetar International.
Acordul incheiat de Romania cu FMI ar putea fi intrerupt daca negocierile de la Washington la care participa si guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu nu se vor incheia cu succes.
De ce este asa de important acest acord? Pentru ca el va da un semnal pozitiv cercurilor de afaceri - ceea ce se va reflecta si in investitiile straine, in dobanda creditelor acordate Romaniei s.a.m.d. Si rapoartele Comisiei Europene cu privire la Romania - de care depinde aderarea tarii la UE - se intemeiaza pe analizele economice ale FMI. Deocamdata Romania nu sta rau. Ratingul ei de tara a crescut la 3 B ceea ce inseamna stabilitate economica. Apare posibilitatea ca intr-un viitor apropiat Romania sa nici nu mai aiba nevoie de acorduri cu FMI.
Numai ca deocamdata lucrurile nu arata prea bine. Deficitul bugetar creat prin trecerea de la impozitul progresiv la cota unica ar putea da peste cap sperantele legitime ale Bucurestiului. Trebuie gasite mijloace spre a acompensa gaura financiara creata deocamdata de cota unica. Problema este rezolvabila pe doua cai: prin reducerea cheltuielilor bugetare si prin majorarea veniturilor.
Reducerea cheltuielilor presupune reducerea aparatului birocratic. E vorba de suprimarea a 11.640 de posturi in administratie din cele 291 000 existente; cheltuielile bugetare ar scadea astfel cu circa 4%; tot cu 4% ar scadea si numarul posturilor in administratie. Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu a cerut tuturor ministrilor sa faca propuneri de reduceri. Sugestia premierului n-a cauzat entuziasm - dimpotriva. Sunt ministere precum al Justitiei care trebuia sa faca noi angajari in speta de judecatori. Pe de alta parte statul trebuie sa faca o serie de investitii necesitate de aderarea la UE. Presedintele Basescu n-a reusit sa convinga la Washington pe directorul general al FMI Rodrigo Rato, sa renunte la cererea sa de reducere a deficitului comercial romanesc de la 1,5% la 0,4%-0,5% din PIB. Scrisoarea ministrului roman al Finantelor Ionut Popescu cu argumentele partii romane abia sosise insa miercuri la Washington astfel incat expertii FMI nu avusesera timp sa o analizeze.
Cealalta metoda de reducere a gaurii financiare ar fi cresterea veniturilor statului. Pe aceasta crestere s-a bazat chiar pe trecerea la cota unica: ea nu apare insa de azi pe maine - deocamdata ca urmare a reformei fiscale veniturile statului au scazut. Dar daca statul trece de urgenta asa cum s-a anuntat la desfiintarea reesalonarilor, la plata impozitelor si la combaterea energica a evaziunii fiscale atunci veniturile vor creste...
Mai trebuie spus inca un lucru: Comisia Economica Europeana - de care depinde acceptarea in UE - considera pretentiile fata de Romania, exagerate. Parafrazand pe stramosii nostri romani - zarurile nu au fost inca aruncate.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Pai da inca un efort si nu mai existam !   de ionion
SA ne redresam. LEul greu va face minuni la inflatie. Cursul trebuie sa scada!   de basarab
Aici e o chestiune de bani   de Atamild
De fapt - nici inainte NU aveam nevoie prea mult de FMI..........   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Acord cu FMI-nu, dar avem proiecte mari. Dam, ca nu dam de la noi   de Ratacitul
Zarurile au fost aruncate,domnule Orescu,sau cum ziceau stramosii nostri,   de Alcor
mai clar domnule orescu, mai clar!   de flachi
excelent articol   de anthar
A r h i v a
  Ziua rafuielii in familie    51 comentarii
  Ratii&declaratii    3 comentarii
  Jurnale infidele (I)    6 comentarii
  Presedintele Bush se indreapta catre puterea convingerii    
  La judecata zilei    6 comentarii
  Partidul Popular Crestin Democrat    2005-03-09
  Intre Scylla si Charibda    2005-03-05
  Revolutiile si societatea civila    2005-03-02
  Rolul Romaniei in sud-estul european creste    2005-02-26
  Semne bune anul are - dar fara certitudini!    2005-02-23
 Top afisari / comentarii 
 "Masoneria romaneasca trebuie curatata de impostori" (939 afisari)
 Cine este Lucian Cornescu Ring (547 afisari)
 Cine este George Soros? (472 afisari)
 Incepe Postul Pastelui (240 afisari)
 Razboiul chestorilor (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33452 sec.