Ziua Logo
  Nr. 3269 de sambata, 12 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Ratii&declaratii
Stelian TANASE 
Coalitia pare subrezita inainte de vreme. PSD, in expectativa, macinat de conflicte, priveste ce se intampla si se bucura. Nici nu trebuie sa faca mare lucru pentru a reveni la putere. Slabit dupa infrangere, nici nu ar putea - cel putin pana la congres. Primul moment al unui veritabil asalt ar fi undeva la toamna, prin octombrie, dublat de o ofensiva sindicala moblizata pe fondul nemultumirilor si a cresterii euroscepticismului. Ca sa nu zic a impotrivirii la schimbari. Oricate controverse ar oferi in preajma congresului, liderii PSD nu au de ce sa se teama. Disensiunile, criza din partid, nu au efect in buzunarul contribuabilului.
Declaratiile de marti ale lui Basescu au pus gaz pe foc. Acelasi spectru al anticipatelor. Partidele Coalitiei au reactionat, in sfarsit, pentru prima data. Saptamana care urmeaza, liderii se vor prezenta pentru explicatii - in corpore - la Cotroceni, sa il intalneasca pe Basescu, devenit intre timp "prietenul" lui Bush. Ii vor spune, pe diferite voci, ca perspectiva anticipatelor nu face decat sa subrezeasca Guvernul intr-un moment extrem de tensionat si dificil. Cand Bruxelles-ul monitorizeaza atent Bucurestiul, neavand nici o retinere sa aplice clauza de salvagardare daca lucrurile nu merg in tempo-ul cerut. Mai sunt si negocierile cu FMI, care nu vrea sa lase deficitul mai larg. Basescu, insusi, nu a reusit sa convinga la Washington FMI-ul sa isi modifice pretentiile. Ramane 0,4-0,5% din PIB, in ciuda insistentelor "inaltului oaspete". Basescu este in fata primului refuz major din ultima vreme. Charisma sa nu a mai fost suficienta pentru a convinge. In plus, la Bucuresti sindicatele se agita intretinand o atmosfera incerta, iarna e grea etc. Momentul e prost si pentru ca ministrii trebuie sa taie in carne vie pentru a recupera mari intarzieri lasate cu buna stiinta de fostul Guvern; acesta lipsit de curajul si viziunea politica de a opera schimbarile la timp. Guvernul Tariceanu trebuie sa rezolve in cateva saptamani toate aceste ramaneri in urma, sub amenintarea dura a amanarii integrarii Romaniei in UE. Adica Bruxelles, adio. Ne auzim in 2008, daca nu, chiar in 2009. Si daca tot vor fi anticipate, ce credit mai are actualul Guvern acasa si pe afara?
Prost moment pentru a fi asaltat si din directia Cotroceni. Spectrul anticipatelor este vanturat de obicei de cei care pierd alegerile. Liderii CDR declarau in 1992/3 ca Guvernul Vacaroiu nu va rezista si vor fi sigur alegeri inainte de termen. Ion Iliescu in 1997/8 zicea la fel, CDR nu va rezista pana la capat. De inteles, sperau intr-o revansa si unii si altii, iar patru ani pareau un termen mult prea lung. Acum liderii PSD tac. Nu doresc sa intre intr-o noua confruntare electorala. Sondajele arata ca Alianta DA ar realiza un spor substantial de voturi, si ar putea guverna fara UDMR si PUR. PUR, de altfel, ajuns in Parlament pe listele PSD, nu ar trece pragul de 5%. "Oferta" anticipatelor vine de data asta nu din opozitie, paradoxal, ci de la cel care a castigat alegerile, Basescu. Ratiunea ar fi: consolidarea actualei majoritati, destul de fragila, in pericol de a fi rasturnata. Dar, cum vedem, PSD nu se grabeste sa atace pentru ca are alte socoteli la congres. In plus - isi face un calcul realist al unui come-back. Acum e prea devreme pentru un asalt decisiv. Intai sa se erodeze o putere ce va plati scump pentru sacrificiile impuse populatiei, ca si pentru erorile proprii si scandalurile de presa, care, iata, nu intarzie sa apara. Abia apoi, PSD, va fi adus de val fara sa faca nimic special, folosind doar energia nemultumirii si nu motoarele proprii, oricum insuficiente. Acum, PSD confiscat de "viata interna de partid", vorba lui Iliescu, a devenit aliatul obiectiv al actualei puteri. Coalitia se vede lasata in pace exact de cine se astepta mai putin.
Marti, prin declaratiile sale a dat de lucru presei fix pana la intoarcerea sa de la Washington, Basescu a mai aruncat o carte pe masa de joc: persoana lui Stolojan. Gestul a luat prin surprindere toata suflarea politica. Relatiile stranse dintre cei doi, lasa sa se intrevada ca Basescu il prefera ca prim-ministru pe Stolojan. Prezenta fostului premier la Cotroceni pare acum anticamera preluarii Guvernului. Stolojan este "impins" in fata pentru prima data de la retragerea sa din cursa prezidentiala. Nu stim daca fostul lider PNL stia ca Basescu ii va folosi numele, in ce context si daca in prealabil s-au consultat. Daca da, avem de a face cu o mutare tactica pusa la punct, cu bataie lunga. E posibil totusi sa fi fost o improvizatie de moment. Un balon de incercare, pentru testarea opiniei publice si a reactiei clasei politice. Sau a fost o pisica neagra aratata in directia Guvernului si mai ales a actualului prim-ministru.
Cert este ca se introduce o tema secundara intr-un climat politic cu o agenda supraincarcata. Efectul este unul de distorsiune, de confuzie, cand ar fi nevoie de precizie si claritate, cel putin pana la 25 aprilie. Alianta DA, Basescu, aliatii lor au deschis prea multe fronturi intr-un timp extrem de scurt. Riscul este sa nu poata face fata unor provocari care depasesc resursele si sa se prabuseasca sub propriile ambitii si jocuri. E de vazut ce se intampla...
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Tanase.   de lucid
Am retinut expresia ''un balon de incercare pt. testarea opiniei publice   de Atamild
Basescu a negat ca Stolojan trebuie sa fie neaparat prim-ministru   de Luci S
A r h i v a
  Ziua rafuielii in familie    51 comentarii
  Inca un efort si Romania nu va mai avea nevoie de acorduri cu FMI    8 comentarii
  Jurnale infidele (I)    6 comentarii
  Presedintele Bush se indreapta catre puterea convingerii    
  La judecata zilei    6 comentarii
  Balciul cotidian    2005-03-05
  Asul din maneca lui Iliescu    2005-02-26
  Cainele si iepurasul    2005-02-19
  Guvernul inghesuit    2005-02-12
  Ruleta congreselor    2005-02-05
 Top afisari / comentarii 
 "Masoneria romaneasca trebuie curatata de impostori" (939 afisari)
 Cine este Lucian Cornescu Ring (547 afisari)
 Cine este George Soros? (472 afisari)
 Incepe Postul Pastelui (240 afisari)
 Razboiul chestorilor (111 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.33649 sec.