Ziua Logo
  Nr. 3267 de joi, 10 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Generalul croat Gotovina a servit In Legiunea Straina
-- Considerat erou in tara sa, Gotovina este reclamat de TPI * Croatia risca sa rateze declansarea negocierilor de aderare la UE * Surse militare afirma ca Gotovina se va preda
Generalul croat Gotovina, din cauza caruia Croatia risca sa rateze demararea negocierilor de aderare la UE, este un fost legionar.
Considerat un erou in tara sa, Gotovina continua sa fie reclamat de catre TPI pentru crime de razboi. Lipsa de cooperare a Guvernului de la Zagreb, suspectat ca il adaposteste pe Gotovina, poate conduce UE la reportarea inceperii negocierilor de aderare, programata pentru saptamana viitoare. O analiza va fi facuta azi in COREPER (reuniunea ambasadorilor) care urmeaza sa faca o recomandare Consiliului Afacerilor Generale. Conditionarea deschiderii negocierilor de aderare de predarea generalului Gotovina a fost confirmata implicit si de catre MAE francez, care se confrunta, totusi, cu realitatea faptului ca Gotovina a fost legionar si a obtinut cetatenia franceza.
Conform elementelor furnizate de Legiunea Straina pentru Ziua, Gotovina a servit in randurile sale in urma cu 30 de ani, respectiv intre 1 februarie 1973 si 31 ianuarie 1978. El a incheiat astfel primul contract de cinci ani - si l-a incheiat cu gradul de C/C(caporal sef) ca si parasutist operational in Regimentul 2 de Parasutisti(2REP), corpul cel mai prestigios al Legiunii. La incheierea contractului, el a obtinut "certificatul de buna conduita", care atesta calitatea serviciilor sale.
In 1979, Gotovina a obtinut cetatenia franceza, iar ultimul contact cu Legiunea dateaza din 1988, cand a cerut o copie a permisului sau de conducere.
Dupa serviciul in Legiune
Iata remarcile facute de legiunea Straina, referitoare la acest caz:
- angajamentul lui Gotovina dateaza din perioada in care majoritatea candidatilor care proveneau din tarile Europei centrale si balcanice soseau din fosta Iugoslavie, in acea epoca, singura tara comunista aflata dincoace de cortina de fier. Multi alti resortisanti din aceste tari au servit in randurile Legiunii
- de maniera generala, odata ce un legionar si-a incheiat contractul, Legiunea ii propune - insa decizia apartine legionarului - trei tipuri de servicii: sprijin pentru gasirea unui loc de munca, adeziunea la o asociatie de fosti legionari sau, pentru cei aflati in dificultate, ospitalitatea la institutia pensionarilor Legiunii(Puyloubier)
-In afara acestor servicii si exceptand situatia in care legionarul, dupa o intrerupere a serviciului, vrea sa semneze un nou contract, Legiunea nu are nici vocatia nici mijloacele de a pastra contactul cu fostii legionari.
De asemenea, legiunea precizeaza: "In ceea ce il priveste pe fostul C/C Gotovina, nu se poate stabili o legatura directa intre formarea sa ca simplu legionar si rolul pe care l-a avut in fruntea fortelor croate; mai mult de 15 ani s-au scurs intre angajarea sa si actiunile din Krajna; a primit o simpla instructie de soldat si, deci, de executant, ceea ce este departe de rolul care i se reproseaza; s-a angajat si a servit Legiunea Straina si Franta cu onoare si fidelitate, respectand codul de onoare al legionarului, care precizeaza: in lupta, vei actiona fara pasiune si fara ura si iti vei respecta dusmanii invinsi".
Fair Press 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Mais tu est completement barjo mon Con(u)   de Rocky
Borfasii de frantuji,... declasificarea dosarului este o flagranta incalcare a codului Legiunii !   de CONU
A r h i v a
  Gerhard Schröder, pentru integrarea Ucrainei    1 comentariu
  Ben Laden II    3 comentarii
  Papa a binecuvantat pelerinii de la fereastra spitalului    
  Presedintele Bush promite ca va afla adevarul in cazul Sgrena    1 comentariu
  Kucima la tribunal    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Vulcanescu inedit: poezie pentru prieteni (93 afisari)
 Amarie dat in vileag (62 afisari)
 Generalul croat Gotovina a servit In Legiunea Straina (36 afisari)
 Intruziunea lacasurilor de cult in viata comunitatilor (27 afisari)
 Scenariul achizitiilor publice ilegale din Sectorul 4 (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02299 sec.