Ziua Logo
  Nr. 3267 de joi, 10 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Vulcanescu inedit: poezie pentru prieteni
"Litanii pentru trei stari" este un volum de poezie semnat Mircea Vulcanescu pe care Editura Prometeu din Chisinau, in colaborare cu Vasile Soimaru, coordonatorul proiectului si Mariuca Vulcanescu, fiica scriitorului, il ofera publicului romanesc in premiera. Lucrarea dezvaluie cititorului - care il cunoaste pe autor drept un filosof "daruit cu toate darurile", dupa cum afirma Eliade - un Mircea Vulcanescu extrem de sensibil, supus credintei cu toata fiinta sa si, mai ales, un poet care scrie poezii-"ravase" prietenilor si rudelor.
Suntem pusi asadar fata in fata cu o "spovedanie" pentru gandurile ascunse ale autorului, evidenta in poeziile sale, dar si cu o piesa de teatru pentru copii, "Vicleim" si cu cateva traduceri pe care Mircea Vulcanescu le-a facut de-a lungul vietii din Prefata la "Florile Raului", din Rainer Maria Rilke, dar si alte texte mai putin cunoscute.
Ca un raspuns la intrebarea "De ce a scris Mircea Vulcanescu poezie?", Mariuca ne ofera cel mai frumos raspuns prin care un copil poate apara patrimoniul cultural al tatalui sau: "In timpul procesului infam care i s-a facut (pentru vina de a-si fi iubit Tara), Mircea Vulcanescu ne-a dat noua, copiilor lui, un sfat pretios: Invatati cat mai multe poezii frumoase!". Mircea Eliade, vorbind de sacrificiul lui Mircea Vulcanescu, scrie: "Ce stim cu totii, ne e de-ajuns ca sa intelegem cat de totala i-a fost victoria. Victoria impo-triva calailor, desigur, dar mai ales victoria impotriva Mortii". (D.P.)
A r h i v a
  SBS pompeaza 10 milioane de euro in PRIMA    
  Nora merge mai departe    
  "Cine este acest domn?"    2 comentarii
  Horia Popp va recomanda    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Ultimul tren din Gun Hill    
  Octavian Belu la Dinastia campionilor    
 Top afisari / comentarii 
 Vulcanescu inedit: poezie pentru prieteni (93 afisari)
 Amarie dat in vileag (62 afisari)
 Generalul croat Gotovina a servit In Legiunea Straina (36 afisari)
 Intruziunea lacasurilor de cult in viata comunitatilor (27 afisari)
 Scenariul achizitiilor publice ilegale din Sectorul 4 (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00665 sec.