Ziua Logo
  Nr. 3166 de luni, 8 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Culisele zilei de maine
Programe de guvernare contra manele
-- Ce a fost saptamana trecuta?
* O campanie electorala suspect de linistita
* Candidatii, in turnee
* Despagubirile pentru Rege, amanate
* PSD, calare pe fondul de rezerva bugetara
* Coalitia pentru un Parlament Curat face valuri.
O campanie electorala fara istoric. Fara mesaje importante, fara gesturi, fara dosare semnificative sau mari dezvaluiri puse pe piata. O campanie care parca s-a terminat inainte de a incepe.
Unii au incercat sa ne ofere concerte de muzica. Lumea nu a mai venit ca altadata. Nu mai avem de-a face cu strategii de show. Electoratul din 2004 este mult mai pragmatic. Oamenii vor sa vada "ce le iese" si cine este mai credibil. Lupta este dusa intre credibilitatea combatantilor si ofertele realiste pe care le fac. In loc de muzicanti pe scene si mici la frigare, oamenii vor sa aleaga oameni credibili si programe de guvernare care sa-i satisfaca.
Programele de guvernare ale celor doi principali jucatori sunt sensibil apropiate in esenta, cu mici avantaje pentru investitori din partea Aliantei.
Credibilitatea celor doi jucatori individuali este si ea apropiata, chiar daca pe bazine electorale diferite.
Si atunci cine va castiga?
In primul rand electoratul. Constient sau nu, el a decis deja: vrea un guvern profesionist, dar mai slab din perspectiva sustinerii politice. Caci mai slab inseamna mai receptiv la solicitari.
Apoi va castiga combatantul mai creativ. Cel care va transmite un mesaj mai puternic si mai credibil care sa satisfaca asteptarile si dorintele electoratului. Un mic avantaj creat de strategi poate duce la victorie. Dar ce avantaje mai pot fi aduse in joc. Este vorba de lovituri aduse competitorilor, pe de o parte, si o promisiune de forta de genul pensiilor. Dar este treaba partidelor sa-si faca socotelile, caci promisiunile mari neonorate vor duce la mari probleme in viitorul celui care le face.
De ce?
Linistea electorala s-a mentinut, cu toate ca ne apropiem cu pasi repezi de jumatatea campaniei. Actorii politici s-au aratat apatici, plictisiti si fara verva, in dezbaterile electorale, iar confruntarile serioase pe programe au lipsit. Nici macar din corturile candidatilor amplasate in orase, altadata extrem de zgomotoase, nu s-au auzit imnuri sau indemnuri la vot. Ocupantii corturilor au preferat sa-si ademeneasca prin mijloace proprii musterii, fie cu Internet gratuit, in cazul candidatului Adrian Nastase, fie cu ardei iuti, la Traian Basescu.
Candidatii au continuat sa intreprinda turnee in tara si in strainatate, in speranta ca astfel vor acumula simpatie si pretioase puncte electorale. Dupa turneul bucovinean, exponentii Aliantei DA au realizat un turneu dobrogean. La randul lor, liderii PSD s-au raspandit care incotro: Adrian Nastase in Germania, iar Mircea Geoana - in Oltenia. In ciuda vociferarilor presei si ale opozitiei, si presedintele Ion Iliescu a invocat realizarile PSD in Moldova, aratandu-le oamenilor "sperietoarea CDR". Spre deosebire de liderii "scrobiti" ai PSD, care au cutreierat satele si orasele imbracati in costume elegante, Basescu a aparut in fata alegatorilor asa cum este el: ciufulit, uitandu-se cas si in pulover. Dar Traian Basescu nu a mai reusit sa scoata oamenii pe strazi. Desi a venit cu celebrul Bodo, tinerii nu au mai venit sa asculte si sa-l intalneasca pe Basescu. Este un semn interesant ca in 2004 oamenii nu mai vin la mitinguri pentru muzica si mici, ci vor sa vada candidati bine pregatiti, capabili sa le ofere garantii ca "viitorul va suna bine".
Una dintre surprizele saptamanii a venit din partea senatorilor, care au blocat proiectul de lege referitor la despagubirea familiei regale. S-au opus reparatiei, decis de Adrian Nastase, 57 de senatori, jumatate dintre ei fiind chiar membri ai partidului de guvernamant. Ramane de vazut ce se va intampla, in "tocatoarea" Legislativului, si cu proiectul privind retrocedarea padurilor catre Biserica Ortodoxa, act normativ in schimbul caruia ierarhii BOR au renuntat la critici si au ridicat in slavi atat Guvernul PSD, cat si pe Adrian Nastase personal.
Tot la Senat s-a petrecut un fapt care inca n-a fost dezaprobat de opinia publica, asa cum ar fi trebuit. Mai precis, forurile de conducere ale acestei institutii au acceptat ca senatorii, din toate partidele, plecati in campanie electorala in judetele proprii sa primeasca bani publici pentru diurna, cazare si transport.
Pentru a demonstra cum arata "viitorul cu PSD", guvernul a continuat sa imparta cu darnicie ajutoare. Numai indexarile pentru pensii, ajutoarele de caldura si fondurile alocate unor primarii au depasit binisor suma de 100 de milioane de euro, cam cat o transa FMI. In continuare, pentru ca sunt bani in sac datorita cresterii economice, este de asteptat ca darnicia electorala sa persiste, iar efectele electorale sa fie resimtite.
Coalitia pentru un Parlament Curat si-a asumat rolul de "gardian" al politicii autohtone si a dat publicitatii "listele negre" intocmite inca de asta vara pentru fiecare candidat. Includerea in categoria indezirabililor a multor fruntasi ai partidului de guvernamant a agitat apele pe scena politica. Trebuie subliniat ca informatiile despre candidati sunt culese din mass-media si nu reprezinta investigatii proprii decat in foarte mica masura. Dar daca sursa este mass-media ne intrebam de ce pe listele negre nu apar doua nume importante despre care presa, de-a lungul anilor, a scris ca ar fi fost implicati in scandaluri care ii trimiteau direct in topul Coalitiei: Traian Basescu si Adrian Nastase. Explicatia data de Coalitie este ca includerea celor doi pe liste le-ar fi diminuat apetitul de schimbare interna si s-ar fi solidarizat cu "oile negre". Deci, vorba unui banc de pe vremuri: democratie e la noi sus, la voi nu ne priveste. Aceasta dubla masura aplicata de liderii societatii civile risca sa delegitimeze acest demers important.
Ce va fi saptamana aceasta?
Daca pana acum contracandidatii si-au exprimat opiniile mai mult in fata moderatorilor televiziunilor si a telespectat-orilor, din aceasta saptamana vor incepe dezbaterile fata in fata, care plac atat de mult romanilor. Acestea vor insufleti scena politica si vor reanima atmosfera specifica de campanie. Sunt asteptate si confruntari intre "greii" aflati in cursa pentru Cotroceni - Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor, daca strategii candidatului Adrian Nastase vor considera oportun. Caci o dezbatere intre candidatii importanti la Presedintie din care va lipsi candidatul PSD este neinteresanta.
A r h i v a
  Mascarici national in rol de arbitru electoral?    7 comentarii
  Votati Romania!    10 comentarii
  Tocmeala cu bunul simt    2 comentarii
  O lume noua, cu mai putina ordine    5 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Mercedesul cu bucluc    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurele din Vrancea, o provocare (59 afisari)
 MM Stoica vs. R. Lucescu la "Fanatik" (38 afisari)
 Actul de a face icoane este un act neuman (29 afisari)
 "Insula Serpilor", memoria resuscitata a istoriei (25 afisari)
 Candidatii la alegeri in bai de multime (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00849 sec.