Ziua Logo
  Nr. 3166 de luni, 8 noiembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tocmeala cu bunul simt
Roland Catalin PENA 
Ion Iliescu se indigneaza ca a fost trecut de Coalitia pentru un Parlament Curat in randul candidatilor care nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru ca romanii sa-i trimita in Parlament. Administratia Prezidentiala si PSD pun, hodoronc-tronc, prezenta actualului presedinte pe listele Coalitiei pe seama rautatii Alinei Mungiu Pippidi, jignind grav fie pe magistratii care i-au pus in practica indicatiile privind blocarea restituirilor proprietatilor confiscate de comunisti, fie pe proprietarii care si-au luat lumea in cap cu directia Strasbourg, fie legea si bunul simt. Normal ca Alina Mungiu sa se simta coplesita de atatea ocari venite de la cel mai inalt nivel, cand are alaturi atat amar de nedreptatiti. Chiar astazi, Forumul Civic Romanesc, alcatuit din asociatiile adevaratilor proprietari, va adresa Uniunii Europene un protest, cerand amanarea incheierii negocierilor pana se va face dreptate. Un bun exemplu ca nu doar Alina Mungiu sustine ca unde-i lege nu-i tocmeala.
Daca tot veni vorba de tocmeala, numai guvernul Adrian Nastase putea sa-l convinga pe IPS Pimen ca un "sarlatan" poate deveni peste noapte "ctitor" de manastiri, sau pe Rege ca restituirea este totuna cu despagubirea. Apropo, ati mai auzit ca undeva in Europa un premier sa castige la pariu un Mercedes, pe un program guvernamental? Cum o dovedeste realitatea, pariul a fost castigat, programul a fost ratat. Unde mai pui ca e o problema si cu Mercedesul, care ori e cadou si trebuie rascumparat, ori e mita pe fata si atunci e PNA la agatat. Castigand ramasagul cu Tiriac, Nastase l-a pierdut pe cel pus pe suspendarea lui Mutu. Nu zicea el insusi ca va pune o vorba buna la Tony Blair. Sau n-a pus-o, sau a cerut sapte luni suspendare. Microbistii asteapta lamuriri de la Cancelarul Teodorescu.
Pentru cine trage o geana in catastiful cu programe nastrusnice lansate de Executivul condus de Nastase - anuntate cu precadere in videoconferintele in care nu poate fi luat la intrebari, ci doar asistat de ziaristi - este clar pe ce criteriu a functionat Romania in ultimii patru ani: Noi ne facem ca facem, "amicii" de la Bruxelles se fac ca ne cred contra autostrazi, EADS etc, iar poporul e la mana si publicitatea noastra guvernamentala. Pentru aducere aminte, iata cateva programe marca Nastase, inventate de Guvernul care-i poarta numele: "Fabricat in Romania", "Fierul vechi", "Dezvoltarea Vaii Jiului", "Economate", "Romania curata"- minus episodul Voluntari, "Un om, un arbore", "Pomii de pe marginea drumurilor, varuiti de Paste" etc. La lume aruncate si repede facute uitate! Poate ar fi mai nimerit ca premierul sa-si numere singur ouale, iar Opozitia sa-i ia la refec programele.
Adevarul e ca si Opozitia e de mai multe feluri. Este opozitia agreata de facatorii de opinie de toate culorile si partial de Putere - ca sa aiba si ea cu cine se smotoci de dragul democratiei; e Opozitia la misto a PRM; sau e Opozitia neagreata nici de liderii de opinie, nici de Putere.
Uitandu-ne la interviurile, fata in fata, publicate de ZIUA cu Adrian Nastase si Traian Basescu, putem lesne observa ca ioc diferente majore intre programele lor. Amandoi si-ar face prime doamne din sotii, ar sta la casele lor ca sefi de stat, ambii ar da arhivele Securitatii cu depozite cu tot CNSAS, s-ar pune chezasi pentru o Justitie ca la mama ei, dar ar retroceda cu masura. Nici unul nu vorbeste de capitalism. Daca la Nastase, ca urmas si exponent politic al lui Iliescu si al partidului nomenclaturii PCR, e de inteles, la Basescu, ca lider al Aliantei cu liberalii, e o problema. Le dati proprietarilor, ori nu le dati? E limpede ca nu.
Problema alegatorului e ca Nastase si Basescu vad cam la fel capitalismul romanesc. Cu diferenta ca Nastase a mers de manuta cu Gabriel Bivolaru la Parchet, iar Basescu a renuntat la imunitate pentru a se pune la dispozitia aceluiasi Parchet. Ca un amanunt, capitalismul are la baza proprietatea si libera competitie, adica, pe scurt, existenta unui stat care sa nu isi mai bage nasul unde nu-i fierbe oala. Ca un alt amanunt, singurul partid care pledeaza contra statului creat, in ultimii 15 ani, dupa chipul si asemanarea lui Ion Iliescu, este PNTCD, condus de Gheorghe Ciuhandu. Taranistii spun deschis, evident dupa ce au scapat foarte tarziu de handicapul Ciorbea, ca sistemul politic romanesc trebuie schimbat din temelii. Si sunt singurii, care o tin sus si tare cu treaba asta, dar si singurii membri ai Partidului Popular European, majoritar in Europa. Mai tine cineva minte rezolutia PPE, din martie, privind accesul fostilor nomenclaturisti si securisti din estul european in functii la UE? Ei bine, ea viza prioritar Romania.
Intre Iliescu-Nastase si Basescu o mai fi loc de tocmeala, intre Ciuhandu-PNTCD si restul lumii, nu! Ori e capitalism, ori tocmeala, asta e diferenta!
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pastila de luni   de Viorel
naivitate   de crux
A r h i v a
  Mascarici national in rol de arbitru electoral?    7 comentarii
  Votati Romania!    10 comentarii
  O lume noua, cu mai putina ordine    5 comentarii
  Programe de guvernare contra manele    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Mercedesul cu bucluc    3 comentarii
  PNTCD - alternativa electoratului de dreapta    2004-08-09
  Proiectul Enache, sansa crestin-democratiei    2004-08-05
  De ce PNTCD trebuie sa ramana PNTCD    2004-06-25
  Visul mecanicului auto    2004-06-11
  PSD, SRI si arhivele Securitatii    2004-04-08
 Top afisari / comentarii 
 Cutremurele din Vrancea, o provocare (59 afisari)
 MM Stoica vs. R. Lucescu la "Fanatik" (38 afisari)
 Actul de a face icoane este un act neuman (29 afisari)
 "Insula Serpilor", memoria resuscitata a istoriei (25 afisari)
 Candidatii la alegeri in bai de multime (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45717 sec.