Ziua Logo
  Nr. 3050 de vineri, 25 iunie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce PNTCD trebuie sa ramana PNTCD
Roland Catalin PENA 
Pentru multi dintre cei care defileaza pe culoarul crestin-democrat, marea problema este numele partidului lui Coposu: PNT-CD. Vezi Doamne, d-aia nu se poate afirma o forta popular-europeana in Romania, d-aia nu se poate reconstrui PNTCD, ca-l trage numele in jos! Au si argumente cei care in lipsa de idei sau poate cu idei prea multe, cum sunt ciorbistii care negociaza pe sub masa cu PRM, de se rasuceste Coposu in mormant, vor scoaterea PNT-ului din istorie. Unu ar fi ca denumirea de Partid National Taranesc Crestin Democrat este compromisa. Ca electoratul ar avea un dinte impotriva "taranistilor". Pardon, poate in 2000-2001, cu largul sprijin al propagandei pesedisto-peremiste, sa fi avut, insa in 2004, s-a dovedit la locale, alegatorul roman are de platit niste datorii chiar "pesedistilor" insisi. Schimbarea numelui nu ar face decat sa dea senzatia cetatenului mai putin informat ca PNTCD isi asuma toate laturile cu care a fost improscat din belsug de fratia pedeseristo-peremista. Si sa-l faca sa uite ca datorita pozitiei taranistilor fata de interventia in Kosovo suntem in NATO, sau ca negociem cu UE multumita acelorasi taranisti care au fost invitati in 1999, la Helsinki.
Se mai spune ca numele ii dezarmeaza pe activistii partidului. De parca ar mai fi ramas si multi. Mai degraba relansarea PNTCD, cu o noua echipa la varf si cu un mesaj crestin-democrat clar, ar scoate din adormire taranistii adevarati, care intr-adevar sunt multi. Daca stam bine sa socotim, dupa devastatoarea era Ciorbea, partidului lui Coposu ii mai raman ca mostenire doar numele si apartenenta la Partidul Popular European. Daca nu luam in calcul si uriasele datorii financiare. Sa renunti si la atat de putinul ramas, nu inseamna ca-ti provoci singur falimentul? De dragul cui? A doua partide, PRM si PUR, care saliveaza dupa statutul de "popular" si al unora despre care nu ar fi stiut ca exista decat familiile si vecinii, daca nu s-ar fi folosit de trambulina PNTCD ca sa fie si ei cineva in tara asta, pentru ca in prezent sa se dea in barca umanista? Si, apoi, exista exemplele AP, PPC, URR, care au incercat sa fie PNTCD sub alt nume. Rezultatul?
Readucerea in prim-planul scenei politice a PNTCD se poate realiza cu o echipa executiva restransa si tanara, formata din taranisti adevarati, destepti, necompromisi (eu cunosc destui gata sa se implice), coordonata de primarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandu. Ca sa ai succes in alegerile din toamna, nu trebuie sa inventezi apa calda. Partitura castigatoare, in Romania anului 2004, este partitura Basescu. Noua conducere taranista nu are decat s-o adapteze mesajului crestin-democrat. Scoaterea in fata a unor politicieni tineri si bine dotati intelectual, un mesaj clar anti-PSD, adica impotriva hotilor, anti-PRM, adica impotriva transsexualilor politici. Basca excluderea din start a oricaror targuieli privind fuziuni sau aliante. Vor AP si URR, de exemplu, sa contribuie la formarea unui mare partid popular? Poftim in PNTCD, fara pretentii, fara negocieri de functii. Vrea si PNG? Poftim, in aceleasi conditii! Noua conducere va trebui sa fie mana de fier, ca Basescu. A miscat unul in front? Soseaua, domnule! "Noi avem un drum clar, avem treaba, nu avem timp de mofturi"! Asta vrea sa vada electoratul, nu uniuni crestin-democrate, aliante populare, fundatii crestine cu sindicalisti in frunte, forme fara fond. Un partid puternic si serios.
Ce rol vor avea liderii asa-zis istorici care inca nu s-au carat? La munca! Sa-si ia fiecare cate o oranizatie judeteana si s-o duca la 99% in alegeri, daca pot. Asa si-ar mai spala si o parte din pacate si ar si ramane in carti. Loc este, pentru ca daca ne uitam la ce s-a intamplat la locale, satele sunt bazinul de vot de unde taranistii ar putea, cu inteligenta si transpiratie, sa scoata grosul voturilor, orasele mari fiind arvunite de D.A., iar cele mici de PSD. Nu vor la munca de jos? Pa si la revedere!
Vizavi de celelalte partide, PNTCD are deja identificati doi dusmani de moarte: PSD si PRM. Tunurile pe ei! Aici a fost marea curvasarie a lui Ciorbea, care s-a facut frate cu dracul de nu mai trece partidul puntea in vecii vecilor daca nu-l scoate cu suturi din sediu. Fata de PNL si PD singura atitudine desteapta va fi aceea de a se sincroniza intr-o oarecare masura cu mesajul lor. Exclus ca echipa Ciuhandu sa inceapa sa le bata la usa pana la anul. Ar fi cea mai nenorocita dovada ca PNTCD n-are forta, iar daca electoratul miroase chestia asta si-a dat cu stangul in dreptul din prima.
Apropo, nu PNTCD a castigat, cu Ciuhandu la timona, alegerile in Banat? Carevasazica omul sfiinteste partidul, nu numele.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Un pol crestin-democrat este vital în viata politicà româneascà   de Viorel
   de soimul
In "Romania libera" editorialistul Bogdan Ficiac dadea un sfat" Domnul Ciorbea sa tae in carne vie"   de balota
PNTCD are o sansa istorica   de dihot
Shadow si Felix   de Cocofifi
pentru conformitate   de George-Felix
PNTcd   de GETO-DAC
Da,   de Aelectrostivuitoritei
PNT-cd,o amintire frumoasa,din tinerete   de lizuca
Frumos   de Ghirlandaio
ce nu inteleg   de George-Felix
Un articol scris putin la "bàscàlie"   de Viorel
A r h i v a
  De ce poate castiga Alianta si Vadim poate negocia?    20 comentarii
  Inapoi la clasici    8 comentarii
  George W. Bush si emisfera neglijata a Americii    1 comentariu
  Jalt carton*    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Visul mecanicului auto    2004-06-11
  PSD, SRI si arhivele Securitatii    2004-04-08
  Nastase fura steagul Opozitiei    2004-03-30
  Editorial despre nimic    2004-03-27
  Chestiunea taranista si nu prea    2004-03-18
 Top afisari / comentarii 
 Politisti sanctionati la IPJ Harghita (207 afisari)
 "Zara" din toamna si in Romania (81 afisari)
 Presedintele CJ Prahova, omul lui Ghita-ASESOFT (42 afisari)
 Imperiul lui Bush si oportunitatile Romaniei (20 afisari)
 Neoconservatorii si viziunea lor despre puterea SUA (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44740 sec.