Ziua Logo
  Nr. 3050 de vineri, 25 iunie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
De ce poate castiga Alianta si Vadim poate negocia?
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Facand o sinteza a rezultatelor unor cercetari de piata, efectuate in ultimele luni de principalele institute din Romania, asupra bazinelor electorale ale partidelor, am ajuns la concluzia ca PRM s-a contractat in mod semnificativ. Bazinul sau electoral s-a redus mult numeric, dar si calitativ. PRM are astazi sustinatori cu preponderenta nu in mediul urban, ci in mediul rural, nu cu studii liceale si post liceale, ci fara prea multe studii, nu tineri ci varstnici. Si, mai grav, sunt mult prea multi barbati in raport cu femeile, ceea ce poate provoca efecte negative pe termen lung. Iar Vadim a incetat de a mai fi locomotiva electorala pentru PRM, el plasandu-se la toate capitolele sub partid. Cu toate acestea, atat el cat si PRM pot avea de castigat pe termen mediu si lung. Pe termen mediu fiindca partidul si-a pierdut trasatura de formatiune anti-sistem si, deci, poate intra in orice fel de combinatii politice si pe termen lung, daca se va face apel la cercetarile de piata, pentru ca mesajele viitoare sa fie identificate nu instinctiv, ci operand cu stiinta politicii.
Dar cum arata bazinele electorale ale celorlalte partide, daca la PRM situatia e atat de rea? La capitolul varsta, cel mai bine sta Alianta D.A., unde alegatorii intre 18 si 60 de ani reprezinta 81 la suta, dintre care 18 la suta au varste intre 18 si 30 de ani si 33 la suta intre 31 si 45 de ani. Urmeaza Partidul Umanist Roman, care dispune de un electorat de 13 la suta alegatori intre 18 si 30 de ani si de 29 la suta intre 31 si 45 de ani. Daca luam in calcul si intervalul 46-60 de ani, unde PUR are electori in proportie de 39 la suta, rezulta tot 81 la suta. Ca la D.A., dar cu o structura inferioara. Pe locul trei PRM - procentele au fost publicate in numarul de ieri - si pe ultimul loc PSD cu 31 la suta alegatori peste 60 de ani si cu alti 31 la suta intre 46 si 60 de ani. Daca PSD nu face ceva pentru ca prin mesajele sale politice sa atraga mai multi tineri, atunci un asemenea electorat imbatranit, condamnat la moarte biologica, condamna implacabil partidul la moarte politica. Deci, la acest capitol, daca mentine acest raport, D.A. castiga la toamna. Desigur, eu fac o analiza a dinamicii electorale, pornind de la instantanee fotografice asupra bazinelor electorale. De remarcat ca, in interiorul aliantei, ponderea suporterilor tineri o detine partidul condus de Traian Basescu.
Sa vedem ce se intampla la categoria studii. Dar, inainte voi preciza de ce este ea atat de importanta. Pentru ca un simpatizant este un agent electoral. Cu cat nivelul sau de educatie este mai ridicat, cu atat va actiona mai eficient in colectivitatea in care traieste, pentru a-i convinge si pe altii sa voteze la toamna cu partidul respectiv. Dar bazinele electorale sunt si pepiniere de cadre pentru partid. De aici pot fi recrutati viitorii lideri. Cu cat bazinul este mai tanar si mai educat, cu atat cresc sansele unui partid de a-si atrage elite. Ei bine, din aceasta perspectiva, partidul cu cei mai multi absolventi de invatamant superior este tot Alianta D.A. cu 16 la suta, urmat de PUR cu 12 la suta, PSD 7 la suta si PRM, cum am vazut si ieri, doar 4 la suta. Aproape acelasi clasament si in ceea ce priveste absolventii invatamantului liceal si post liceal. 48 la suta la D.A., 45 la suta la PUR, 35 la suta la PRM si, pe ultimul loc, 30 la suta PSD.
In ceea ce priveste raportul dintre mediul urban si mediul rural, fara a-i jigni pe oamenii de la sate, trebuie totusi aratat ca pentru victoria si stabilitatea unui partid sunt mai importanti orasenii. In primul rand fiindca acestia au o mai mare putere financiara si pot sustine astfel mai bine formatiunea in care cred. In al doilea rand, orasenii circula mai mult si pot propaga mai bine astfel mesajele politice. In fine, in al treilea rand, orasenii fiind mai greu de manipulat pentru ca au un nivel mai ridicat de cultura politica reprezinta, in mai mare masura, factor de stabilitate pentru bazinul electoral decat populatia din mediul rural, care reprezinta grosul Romaniei tacute. A acelei Romanii care decide abia in final si in functie de factori aleatori cu cine va vota. Ei bine, daca luam in calcul acest criteriu, atunci, din nou, vom spune ca Alianta D.A. are 63 la suta bazin electoral urban, PUR 58 la suta, dupa care, la mare distanta, se plaseaza PRM cu 46 la suta si PSD cu 43 la suta.
Ce e de facut? Cateva solutii pot fi identificate. Vadim si-a pierdut discursul justitiar si va trebui de urgenta sa gaseasca o noua tema, care sa-i aduca si alti alegatori decat nucleul sau dur de 7-8 la suta. Trebuie sa-si recastige viteza pentru a trece din nou inaintea partidului. PRM, daca vrea sa devina partid popular, trebuie sa o faca foarte repede, pentru ca altfel este amenintat cu pericolul disolutiei. Oricum, in 2004 nu va fi decat eventual secondant al altui partid. PSD are obligatia, daca vrea sa ramana la putere, sa-si concetreze mesajul asupra tinerilor cu carte. Un partid al lui Ion Iliescu, cu un electorat din ce in ce mai varstnic, mai putin adaptat economiei de piata, va duce mai devreme sau mai tarziu PSD intr-o recuzita plina de molii. Oricum, mesajul anti-coruptie e cel putin ridicol pentru un partid la putere. Iar PNL - PD ar trebui sa inceteze imediat sa clameze o falsa victorie. Potentialul de a invinge in toamna nu este suficient. Haosului din filialele PNL e timpul sa i se puna capat.
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Istoria care il preocupa pe Mr Savescu nu schimba in nici un fel   de Man In Black
Radiogaga din efortul de a se detasa de popor a ajuns sa se contopeasca cu....   de Man In Black
Mitza oportunista - raspuns   de CALUGARUL
Revigorarea PNTCD ar schimba calculele   de dihot
Sau tot pentru romani, cu GOOGLE, cautare "napoleon savescu" Asta in timpul liber sau fiind de buna credinta. ndc   de gheorghe vlasceanu
Pentru romani recomand un site de vizitat. Romani am spus!   de gheorghe vlasceanu
Stanescul ca Mesia in papuris   de gheorghe vlasceanu
( COSTY ) "-ca "vadim"este o lepra stim cu totii, dar e lepra tarii si nu avem ce face"   de CONU
CUM DE CE? pentru ca suntetzi un popor la care nici asta nu ar fi de mirare!   de radiogaga
De ce se teme SRS ?   de valentin vasilescu
Tuturor le pari suspect   de sandu
Nu   de Aelectrostivuitoritei
Vadul lui VADIM - secondo tempo (II)   de Mitza Oportunista
Cand va exista onoare in politica Vadim va fi extint asemeni...   de Man In Black
nene rosca, vrei sa spui: " inainte de a se intmapla si chiar de a deveni istorie   de buni
Vadul lui VADIM   de Mitza Oportunista
Vadim Tudor : "It became obvious that the disaster is so terrible, Romania can only be led with the machine gun."   de CONU
Iar VC TUDOR !!! Iar m-apuca boala ! Mai lasati-l dr*cul de TAMPIT !   de CONU
Poate renegociaza contractul cu Arad !   de Giuseppe Cocos
Nu va suparati, pe cine de fapt intereseaza starea lui Vadim Tudor si a partidului lui de nemernici?   de tjmaxxi
A r h i v a
  Inapoi la clasici    8 comentarii
  De ce PNTCD trebuie sa ramana PNTCD    12 comentarii
  George W. Bush si emisfera neglijata a Americii    1 comentariu
  Jalt carton*    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Evolutii imprevizibile? Dimpotriva!    2004-06-24
  Cine castiga si cine pierde ce?    2004-06-23
  O lovitura de stat controlata    2004-06-22
  Info-escrocheriile    2004-06-21
  Din nou lansez prognoze    2004-06-19
 Top afisari / comentarii 
 Politisti sanctionati la IPJ Harghita (207 afisari)
 "Zara" din toamna si in Romania (81 afisari)
 Presedintele CJ Prahova, omul lui Ghita-ASESOFT (42 afisari)
 Imperiul lui Bush si oportunitatile Romaniei (20 afisari)
 Neoconservatorii si viziunea lor despre puterea SUA (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45713 sec.