Ziua Logo
  Nr. 3050 de vineri, 25 iunie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Mafia sistemelor informatice (V)
Presedintele CJ Prahova, omul lui Ghita-ASESOFT
-- SC ASESOFT International SA a fost introdusa fraudulos in parteneriatul cu Consiliul Judetean Prahova * Firma nu indeplinea conditiile legale pentru primirea la negocieri * Numai din abonamentele de 43.000 de euro/luna, stabilite pentru intretinerea computerelor din judet, partea investitionala a ASESOFT de 1,5 milioane de euro se acopera cu prisosinta * Investigatii legate de acest subiect vor fi difuzate si de posturile de televiziune Realitatea TV, orele 18.00, si Prima TV, orele 23.00
In momentul in care Guvernul Romaniei a decis informatizarea Administratiei Publice, a elaborat o strategie care sa ofere cetatenilor o simplificare a problemelor birocratice, care astazi necesita un volum imens de hartii si timp, precum si o eficientizare a muncii functionarilor publici. Din 2001 si pana in 2004 nu s-au realizat insa prea multe. Vreo doi prefecti converseaza cu primarii prin sisteme de tele-video-conferinta, cateva primarii au calculatoare prin care se pot conecta la Internet sau distra cu jocuri si cam atat. Dar bani s-au dat cu gramada si nu oricui, ci numai celor selectati pe criterii obscure, fara experienta, fara bonitati, cu datorii enorme, dar cu reale sentimente de "recunostinta". Asa s-a ajuns sa se prefere pentru inceputul informatizarii administratiei locale, judetul Prahova, caruia i s-au alocat sume importante pentru implementarea in premiera unui sistem informatic integrat, care sa conecteze intr-o singura retea toate primariile si consiliile orasenesti si comunale. Proiectul a ajuns pe mana baronul PSD, Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova, care dupa cum veti vedea in continuare, s-a dat peste cap pentru ca banii sa fie dirijati cu orice pret catre prietenul sau Sebastian Ghita - ASESOFT.
O firma admisa ilegal la licitatie
SC ASESOFT International SA, firma care a castigat licitatia pentru implementarea sistemului integrat judetean - in care Se-bastian Ghita este actionar majoritar si administrator - a fost infiintata in anul 2001 si a raportat la finele anului respectiv "0" angajati, clasa "micro", datorii totale de 1.420.567.000 lei, cu cifra de afaceri "0". Deci totul era pe datorie. Un an mai tarziu insa, ca si cum ar fi castigat potul cel mare de la Loto "6 din 49", Sebastian Ghita, a angajat 45 de oameni, a transformat clasa firmei din "micro", in "mare", iar la finele lui 2002 a raportat o cifra de afaceri fabuloasa de 408.441.325.000 lei si un profit de 288.506.196.000 lei (peste noua milioane de dolari). Ambele balante au insa ceva in comun: datoriile mari fata de marimea firmei. Daca in anul 2001, ASESOFT avea datorii de aproape un miliard si jumatate de lei, in anul urmator acestea au crescut pana la 336.762.418.000 lei (peste zece milioane de dolari). Prin urmare, cresterea datoriilor 2002/2001 a fost de 335 miliarde de lei. Deci tot ce s-a investit a provenit de la altcineva. Poate dintr-un credit de la o banca. Pentru Sebastian Ghita, insa, aceste datorii au insemnat o rampa de lansare. A intrat in topul miliardarilor romani, a obtinut contracte in lant cu statul, a inceput sa fie licitat de femei la evenimentele mondene.
Conform OUG nr. 16/2002 care reglementeaza proiectarea, finantarea, constructia, exploatarea, intretinerea si transferul oricarui bun public pe baza parteneriatului public-privat, asocierea dintre ASESOFT si oricare consiliu judetean sau primarie trebuia sa indeplineasca anumite conditii. Documentul a fost completat ulterior prin Legea 293/2003 care a stabilit si normele metodologice necesare parteneriatului.
Anexa 1.4 din documentul mai sus mentionat cere in mod explicit ca pentru a fi acceptata intr-un parteneriat, o firma nu trebuie sa aiba datorii, ceea ce nu este cazul firmei ASESOFT, care a intrat in afaceri cu Primaria Ploiesti si Consiliul Judetean Prahova cu datorii egale cu valoarea in sine a societatii. La negocierea parteneriatului, cei desemnati sa apere interesele financiare ale cetatenilor au omis faptul ca firma ASESOFT ar fi trebuit sa dovedeasca cu acte ca are capacitatea, experienta si expertiza dovedite "in proiecte anterioare de marime si complexitate similara", "capacitatea demonstrata de realizare a proiectului in limite de timp si buget prevazut" si, mai ales, "experienta dovedita in managementul de proiect". ASESOFT nu avea nimic din toate acestea intrucat pana la acea data, afacerile firmei s-au limitat doar la a vinde calculatoare si nicidecum la a proiecta si realiza vreo solutie viabila pentru descongestionarea birocratiei si eficientizarea muncii lucratorilor din administratia publica. Cu toate acestea, firma lui Ghita a fost declarata, in mod iresponsabil, castigatoare.
Specialistii comenteaza indicatorii financiari ai ASESOFT
Pentru a intra la negocieri cu un partener public, precum un consiliu judetean, o firma privata trebuie sa dovedeasca ca este mai intai de toate solida din punct de vedere financiar. O sumara analiza financiara, pe care reporterii ZIUA au solicitat-o unor specialisti din domeniu, pe marginea indicatorilor financiari ai firmei, inregistrati oficial la Registrul Comertului, ne-a lamurit: "Indicele ratei de indatorare globala a firmei ASESOFT dovedeste ca nu are autonomie financiara; suma foarte mare detinuta, in numerar, in conturi si stocurile de 19 miliarde de lei sunt un indicativ al unui management nepotrivit; indicele solvabilitatii globale se afla la limita inferioara; rata rapida de lichiditate este de doar 0,33 cand de fapt ar fi trebuit sa se situeze intre 0,65 si 1".
Prin urmare, contractul obtinut cu Consiliul Judetean a fost negociat cu incalcari flagrante ale dispozitiilor legale care stipuleaza clar necesitatea ca partenerii statului in astfel de afaceri sa fie de incredere, fara datorii si cu multa experienta.
Partea lui Ghita se acopera numai din abonamente
Contractul dintre CJ Prahova si ASESOSFT International SA s-a semnat la 23 decembrie 2002, dupa retragerea de la negocieri, subita, inexplicabila si, de ce nu, poate chiar interesata, a singurei contracandidate - SC SIVECO Romania SA. Contractul s-a semnat inainte de Craciun, intre Sebastian Ghita si Mircea Cosma, taman la cateva zile dupa ce cei doi s-au intors dintr-o "delegatie oficiala", cu "caracter diplomatic", in Austria si Italia. In excursia lor, Ghita si Cosma au fost intovarasiti si de viceprimarul Ploiestiului, Nicolae Oprea, secretarul de stat Marius Opran, de la Ministerul Administratiei Publice si Tiberiu Lungu, directorul Directiei Informatice din MAP.
Contractul s-a semnat pentru valoarea de 1,78 milioane euro, in care contributia financiara a lui Ghita - ASESOFT trebuia sa fie de circa 1,5 milioane euro, iar restul de 250.000 euro sa fie acoperit de Consiliul Judetean.
Contractul a fost insa gandit in asa fel incat sa permita firmei ASESOFT derularea, fara nici un fel de jena financiara, a acestui program. Dupa cum veti vedea, partea lui Ghita se acopera numai din abonamentele lunare, provenite de la primariile din judet. In cadrul contractului, ASESOFT a evaluat softul pe care il va pune la dispozitia Consiliului Judetean la peste 1,5 milioane euro, aceasta constituind "aportul privat" in afacere. Pentru cetateni, afacerea pare profitabila, dar este exact pe dos. Timp de trei ani, in prima faza, si pana la 15 ani, in cea de-a doua, prahovenii vor plati abonamente grele pentru acest contract, deoarece afacerea a fost abil mestesugita.
Pentru a definitiva programul informatic este nevoie de sute de computere. Vreo 700 de bucati la nivelul tuturor primariilor si consiliilor orasenesti si comunale. Deocamdata s-au achizitionat doar 100 de computere, contra sumei de 250.000 de euro, adica exact partea consiliului judetean. Numai ca aceste calculatoare au nevoie si de "costuri de intretinere", ale caror valori au fost atent "infiltrate" in contract. S-a stabilit ca CJ Prahova sa achite ASESOFT-ului un abonament de 9500 euro/lunar, Ploiestiul si Campina, cate 2000 euro/lunar, restul oraselor cate 1000 de euro/lunar, iar comunele cate 200 euro/lunar. In total cam 43.000 euro/lunar, bani din abonamente pe care ii incaseaza ASESOFT - Ghita, timp de trei ani, pana in 2005. Inmultim: 43.000 euro x 12 luni x 3 ani si ajungem la 1.548.000 de euro, adica exact partea lui Ghita - ASESOFT. Coincidenta sau premeditare, afacerea miroase urat de la o posta. Practic, ASESOFT-ul se poate achita de obligatiile contractuale cu numai cu o mica parte din banii din abonamente, fara a fi nevoita sa apeleze la surse proprii.
Cand sistemul va fi complet, cu toate cele 700 de calculatoare prevazute pentru judet, cifrele afacerii vor deveni ametitoare: undeva pe la 280.000 de dolari/luna. Iar proiectul e gandit sa mearga in faza II vreo 15 ani.
Grijuliul Cosma, el centreaza, el marcheaza
Pentru a oferi in timp util banii publici firmei ASESOFT, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, s-a consultat cu sine insusi si, cu ajutorul prietenilor din Consiliu (care aspira grosul lucrarilor de constructii cu bani publici din judet), a dat o hotarare prin care s-au deblocat cei 250.000 de euro - obligatia contractuala a CJ Prahova. Cosma a fost "avocatul" lui Ghita si s-a zbatut ca acesta sa primeasca sutele de mii de euro de la stat. Iata ce contine Hotararea CJ nr. 2 din 2003: "Vazand expunerea de motive a presedintelui Consiliului Judetean cu privire la asocierea Consiliului Judetean Prahova cu consiliile locale municipale orasenesti si comunale din judet in vederea implementarii sistemului informatic integrat in administratia locala a judetului Prahova (...) hotaraste: va aloca din bugetul anului 2003 suma de 250.000 euro". Semnat: Mircea Cosma. Asa au ajuns banii bugetari la ASESOFT.
(va urma)
Razvan SAVALIUC Petre NITEANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bravo, Ziua!   de negru-voma
Despre Siveco Numai bine :-D   de Casargoz
A r h i v a
  Tiriac jr. acuzat de trafic de droguri    5 comentarii
  Politisti sanctionati la IPJ Harghita    
  Pompierii nu au avut timp sa intervina la Mihailesti    
  Erbasu, inmormantat crestineste    
  Probele exclud varianta agresiunii    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Politisti sanctionati la IPJ Harghita (207 afisari)
 "Zara" din toamna si in Romania (81 afisari)
 Presedintele CJ Prahova, omul lui Ghita-ASESOFT (42 afisari)
 Imperiul lui Bush si oportunitatile Romaniei (20 afisari)
 Neoconservatorii si viziunea lor despre puterea SUA (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03744 sec.