Ziua Logo
  Nr. 2125 de miercuri, 13 iunie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Deasupra legii!
Primaria Jilava a reimpartit pamantul dupa bunul plac
-- Desi are o hotarare judecatoreasca favorabila inca din anul 1992, Primaria refuza sa-i dea pamantul Mariei Oproiu * Femeia a adus si hartie de la Prefectura Ilfov, care cere Primariei sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca. Tot degeaba
De aproape zece ani, familia Oproiu se afla in litigiu cu Primaria Jilava ca sa reintre in posesia unui teren, care i-a fost confiscat abuziv in anul 1945, si pe care, in mod normal, daca nu existau jocurile de interese ale administratiei locale, l-ar fi putut recapata, dupa 1989, intr-o singura saptamana. Cu toate ca Maria Oproiu are o hotarare judecatoreasca favorabila, care dateaza din 1992, iar Parchetul si Prefectura Ilfov i-au somat pe primarii comunei sa puna in executare decizia Judecatoriei Sectorului 5, Primaria comunei Jilava a repartizat terenul cu pricina altor persoane.
Zestrea Mariei
Maria Oproiu a mostenit in anul 1943 cele zece hectare de pamant arabil pentru care se lupta acum. In urma cu peste jumatate de secol, tatal sau Mihail Theodoru, i-a cedat terenul in cauza, printr-un act dotal, incheiat dupa ce Maria si-a legat destinele cu Valeriu Oproiu. Cei doi aveau insa sa piarda terenul dupa numai doi ani, in 1945, cand parcela lor, aflata in perimetrul satului Odaile Mierlari, comuna Jilava, a fost trecuta abuziv in proprietatea statului comunist. De atunci si pana la aparitia Legii nr. 18 din 1991, Maria Oproiu nu a mai putut sa-si revendice pamantul primit de la tatal sau. Dupa Revolutie, ea a formulat o cerere catre Primaria Jilava in care solicita retrocedarea terenului, insa a fost instiintata ca nu i se pot da decat actiuni la COMAICO 30 Decembrie, intrucat intre comuna Jilava si COMAICO se facuse un schimb de pamant. Cum la acea data, terenul solicitat de Maria Oproiu era lucrat de CAP, conform legii el revenea proprietarilor de drept.
Primarul a dispus de terenul aflat in litigiu
Fiindca nu a gasit intelegerea primarului de atunci, Maria Oproiu s-a plans Justitiei. Ea a deschis proces la Judecatoria Sectorului 5 din Capitala si dupa aproape doi ani, timp in care s-au succedat zeci de termene, iar Primaria Jilava nu a raspuns "prezent" decat la penultima infatisare, instanta i-a dat castig de cauza. O dovada in plus ca administratia locala de la acea vreme a comunei Jilava a admis tacit ca nu avea nici un drept asupra terenului familiei Oproiu este si faptul ca decizia primei instante n-a mai fost atacata cu recurs si a ramas definitiva si irevocabila. Avand de partea sa o hotarare judecatoreasca care nu mai putea fi contestata, Maria Oproiu nu mai avea decat sa ceara punerea acesteia in aplicare. Insa, cum in Romania nici un lucru, fie el si cat de facil, nu se rezolva decat cu batai de cap, nici Maria Oproiu n-a scapat de ele. Pana sa se pronunte decizia de la judecatorie, primarul Ion Gheorghe a improprietarit, printr-un abuz incalificabil, alte persoane pe parcela care se gasea in litigiu.
Maria Oproiu a obtinut inca o hotarare care-i dadea dreptate
Lovindu-se de refuzurile repetate ale primarului, caruia i-a cerut sa-i reconstituie dreptul la proprietate in baza deciziei judecatoresti, Maria Oproiu a mai deschis un proces, de data aceasta la Curtea de Apel Bucuresti, sectia Contencios-Adiministrativ. Desi reprezentantii Prefecturii Bucuresti si a Sectorului Agricol Ilfov au incercat in timpul judecatii sa se retraga din cauza, spunand ca actiunea nu le este opozabila, instanta i-a dat, in aprilie '94, dreptate Mariei Oproiu pentru a doua oara. Numai ca nici cea de-a doua hotarare, pronuntata pe 12 aprilie '94, nu l-a detrminat pe primar sa o repuna in drepturi. In disperare de cauza, Maria Oproiu se adreseaza Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, care, prin raspunsul nr. 386/C.2/8204/1995, o indruma, din nou, catre instanta, sa solicite primarului comunei Jilava despagubiri pentru nerespectarea deciziilor judecatoresti. Satula pana peste cap de procese, femeia revine cu o intampinare la Prefectura Judetului Ilfov si obtine la inceputul anului trecut un avertisment pentru primar, semnat de directorul Catalin Iancu: "Va aducem la cunostinta ca aveti obligatia sa puneti in aplicare Sentinta civila nr. 5431/3.12.1992, definitiva si executorie, emisa de Judecatoria Sectorului 5, municipiul Bucuresti, precum si Sentinta civila nr. 196/12.04.1994, definitiva, emisa de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia Contencios Administrativ, privind punerea in posesia si eliberarea Titlului de proprietate doamnei Oproiu Maria Angela pentru suprafata de 10 ha teren arabil pe raza comunei Jilava, sat Odaile-Mierlari". Cu toate acestea, nici pana in prezent, Maria Oproiu nu si-a redobandit pamantul, semn ca la Primaria Jilava fiecare face ce-l taie capul, fara sa tina seama de lege.
Adrian ARTENE 
A r h i v a
  "Ma cheama Oana. Sunt din Voluntari"    
  Seful SRI Bacau a fost demis din cauza Afacerii Aerostar    
  Scandalul Dancu    
  "Ministerul Informatiilor Publice s-a transformat in Ministerul Propagandei"    
  Strada si spaga agentului de circulatie "690"    
  Comisarul sef al Garzii Financiare din Arad a fost batut pe strada    
  Pedofilul Neal Mason a incercat sa se spanzure in arest    
  Operatiunea "Dosarul pitit"    
  Rebelii filipinezi au decapitat un american    
  Focuri de arma la Buckingham    
  Sucul de struguri negri impiedica imbatranirea prematura    
  Urinoterapia cucereste Thailanda    
  Terapie genetica impotriva hemofiliei    
  Marijuana ataca inima persoanelor de varsta medie    
  Japonezii isi asigura magazinele de frica huliganilor care vin la World Cup 2002    
  STIRI    
  Ebola - la 250 de km de Romania    
  Daca este Ebola, Romania intra in carantina    
  Militarii romani se afla la 60 de km de focar    
 Top afisari / comentarii 
 "Ma cheama Oana. Sunt din Voluntari" (421 afisari)
 Primaria Jilava a reimpartit pamantul dupa bunul plac (396 afisari)
 Urinoterapia cucereste Thailanda (342 afisari)
 Seful SRI Bacau a fost demis din cauza Afacerii Aerostar (149 afisari)
 Maestri si incepatori la expozitia "Copilul in lumea artelor" (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01170 sec.