Ziua Logo
  Nr. 1972 de miercuri, 6 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Economie
Romania a facut primul pas spre formarea unei burse a energiei
-- De la 1 decembrie a inceput publicarea preturilor marginale de sistem la energia electrica tranzactionata pe piata spot
Din 1 decembrie a inceput publicarea preturilor marginale de sistem (PMS) la energia electrica tranzactionata pe piata spot de electricitate, acesta fiind primul pas in formarea unei burse a energiei in Romania, dar si un semnal pozitiv adresat investitorilor din domeniu. De altfel, in urma reorganizarii CONEL a aparut Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM SA), o societate comerciala care functioneaza independent, avand personalitate juridica, in cadrul Companiei Nationale de Transport a Energiei Electrice - Transelectrica.
Pe piata spot de electricitate se tranzactioneaza liber intre producatori si furnizori, la pret marginal de sistem, o cantitate de energie electrica de pana la 3% din piata en-gros de energie electrica a Romaniei. PMS este pretul ultimului MWh stabilit conform unei ordini de merit pentru acoperirea cererii de energie electrica in fiecare ora. Ordinea de merit reprezinta o lista a unitatilor de producere a energiei ordonate in sensul crescator al binomului putere-pret ofertat. De exemplu, pentru data de 4 decembrie, cel mai mic PMS este de 840.000 lei/MWh, in intervalul orar 01-05, iar cel mai mare pret, intre orele 17 si 21, este de 1.100.000 lei/MWh. Piata en-gros de energie electrica din Romania este formata din piata contractelor reglementate cu preturi stabilite de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care reprezinta 85% din cantitatile de energie tranzactionate, si din piata concurentiala, ce reflecta gradul actual de deschidere al pietei, de 15%. La randul ei, piata concurentiala este constituita din piata contractelor bilaterale negociate intre producatori si consumatorii eligibili, care reprezinta 12-14% din piata en-gros, si din piata spot. OPCOM stabileste, cu ajutorul unui instrument informatic elaborat de specialistii proprii si aprobat de ANRE, ordinea de merit pe baza ofertelor producatorilor si a cererii de consum prognozate, in urma careia rezulta PMS pentru fiecare ora. Societatea asigura administrarea pietei en-gros de energie electrica din Romania si determina obligatiile de plata intre toti participantii la piata. (G.M.)
A r h i v a
  Turcia primeste mai mult gaz rusesc datorita Romaniei    
  Productia industriala a crescut in octombrie cu aproape 3%    
  STIRI    
  Organizatiile de sanatate estimeaza aparitia unui numar mare de imbolnaviri    
  Atentie la porci!    
  Romania are o Strategie de combatere a desertificarii terenurilor si combaterii secetei    
  Primarul Sectorului 2 acorda ajutoare de Craciun batranilor saraci    
  Peste 1500 de scoli de la sate vor primi computere    
  Carausii particulari cer verificarea modului de acordare a autorizatiilor CEMT    
  Inginerii pot fi angajati ca personal didactic calificat in anumite unitati de invatamant    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Discoteca Dumars iese live pe Internet (32 afisari)
 Americanii cred ca au gasit leacul impotriva leucemiei (32 afisari)
 Artistul plastic Horia Bernea a murit la Paris (27 afisari)
 "Struma", o docu-drama semnata de Stelian Tanase (18 afisari)
 Gaura neagra langa Calea Lactee (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00713 sec.