Ziua Logo
  Nr. 1972 de miercuri, 6 decembrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
"Struma", o docu-drama semnata de Stelian Tanase
-- Subiectul i-ar fi suras lui Steven Spielberg
Povestea vasului Struma (Struma este numele unui rau din Macedonia) a fost reconstituita si pusa intr-un scenariu de catre Stelian Tanase, pentru a realiza o docu-drama in colaborare cu regizorul Radu Gabrea. Filmul, produs de Antena 1 & Intact Advertising, va avea o avanpremiera oficiala peste o saptamana, 13 decembrie, orele 18.00, la Cineplex Mall. Pe o durata de 90 de minute - intr-un buget relativ mic, de 65.000 de dolari - s-a construit un story ravnit de Steven Spielberg insusi. Pentru cei care nu stiu, pe scurt, documentarul descrie tragicul sfarsit al vasului Struma, care transporta 769 de evrei proveniti marea majoritatea din Basarabia, Bucovina si Moldova, care - pentru aceasta calatorie - au platit bilete ce valorau mai mult decat 2-3 apartament la acea vreme. In seara aceasta se implinesc 59 de ani de la imbarcarea pasagerilor pe un vas lipsit de siguranta, cu destinatia Turcia. La Bosfor calatorii au fost opriti sa coboare de pe vas pentru ca nu aveau vize. La 24 februarie Struma explodeaza, la circa 5 km de port. Acestei explozii supravituieste o singura persoana, David Stoliar, care avea 18 ani si era un foarte bun inotator.
Stelian Tanase a declarat, intr-o conferinta de presa, ca urmareste acest subiect de cativa ani, dar numai in urma cu trei ani a reusit sa descopere o arhiva bine pusa la punct, la Washington, in arhiva Holocaust Museum. Tot prin intermediul acestui muzeu l-a descoperit si pe singurul supravietuitor al tragediei, Stoliar, care acum traieste in Oregon, SUA. Cu timpul, urmasii celor de pe Struma au incercat sa caute epava scufundata in Marea Neagra, tragandu-se tot felul de concluzii in ce priveste autorii exploziei. Nici o ipoteza n-a fost dovedita, dar in urma unei campanii de presa ce a avut loc vara aceasta in Occident, Steven Spielberg a devenit interesat de subiect. Radu Gabrea a declarat ca spera si intr-o productie de fictiune, dar acest gand este momentan irealizabil. Pana una-alta, documentarul "Struma" va participa la festivalurile internationale de gen din lume, iar undeva la sfarsitul anului viitor, filmul va rula si pe postul Antena 1.
Pentru Stelian Tanase acesta este al doilea scenariu, dupa serialul documentar "Dupa asaltul cerului", film realizat de aceiasi producatori. La realizarea documentarului "Struma" au mai colaborat Mihai Tanase - imaginea, Adrian Enescu - muzica, Melania Oproiu - montajul. "Mesajul filmului este un simbol adus acestui urias ocean de indiferenta, de calcul politic care a dus la producerea acestei tragedii", a concluzionat Stelian Tanase.
Manuela GOLEA 
A r h i v a
  Praznicul Sfantului Nicolae    
  Apararea lotului "Tepro" cere stramutarea procesului    
  Tortionarul Craciun va fi audiat la domiciliu    
  Discoteca Dumars iese live pe Internet    
  A fost prins un autor al jafului armat de la Pitesti    
  Sofia nu ne cere inca vize    
  Instantele amana dosarele revolutiei    
  PNTCD are congres intre 19 - 21 ianuarie    
  Moartea alba loveste din nou    
  Asasinat in stil chinezesc la Piatra-Neamt    
  STIRI    
  Americanii cred ca au gasit leacul impotriva leucemiei    
  Artistul plastic Horia Bernea a murit la Paris    
  Cea de a V-a editie a transformat "Cinemaiubit" in festival international    
  Lansare de carte cu recital la Centrul Ceh    
  Se ridica cortina festivalului de publicitate "Ad.Print 2000"    
  Libertatea presei in Romania de maine    
 Top afisari / comentarii 
 Discoteca Dumars iese live pe Internet (32 afisari)
 Americanii cred ca au gasit leacul impotriva leucemiei (32 afisari)
 Artistul plastic Horia Bernea a murit la Paris (27 afisari)
 "Struma", o docu-drama semnata de Stelian Tanase (18 afisari)
 Gaura neagra langa Calea Lactee (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01263 sec.