Ziua Logo
  Nr. 1927 de sambata, 14 octombrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Liderii tarilor membre UE s-au reunit la Biarritz
Uniunea Europeana ajuta Serbia cu 200 de milioane de euro
La Biarritz, in Franta, au inceput, ieri, lucrarile unui summit UE de doua zile, extrem de important pentru reforma institutiilor Uniunii Europene, de care depinde extinderea spre Est. Liderii celor 15 state comunitare incearca sa gaseasca o solutie pentru a accelera negocierile privind reforma, noteaza Mediafax. Demarate in februarie, negocierile au trei subiecte importante: numarul de membri ai Comisiei Europene, stabilirea numarului de voturi acordate fiecarui stat in Consiliul Uniunii si folosirea mai larga a votului majoritar, in locul votului in unanimitate. Aceste trei teme au fost deja subiectul negocierilor care au dus la incheierea Tratatului de la Amsterdam, in 1997, insa liderii tarilor Europene nu au reusit, in cadrul tratativelor care au durat 16 luni, sa se puna de acord asupra acestor probleme. Odata cu largirea spre est a Uniunii, numarul membrilor Comisiei Europene va trebui sa fie limitat pentru ca institutia sa poata functiona, ceea ce inseamna ca nu toate tarile vor avea un comisar. Intr-o Uniune cu 27 de membri, procesul legislativ e blocat, daca deciziile sunt luate in unanimitate.
Toate aceste subiecte sunt sensibile, pentru ca, inevitabil, unele tari membre vor pierde din influenta actuala in cadrul Uniunii pentru a face loc noilor membri. Negocierile vor fi, in principiu, incheiate inaintea summitului de la Nisa, programat pentru luna decembrie.
Participantii la summitul de la Biarritz au aprobat, ieri, un ajutor de urgenta de 200 de milioane de euro pentru Serbia, destinat acoperirii nevoilor din domeniile "igienei, sanatatii, energiei si invatamantului" pana la sfarsitul anului. Suma va fi alocata din rezervele bugetare ale Uniunii Europene. Sefii de stat si de guvern din UE se vor intalni, azi, in cadrul unui dejun de lucru, cu noul presedinte iugoslav, Vojislav Kostunica. (D.E.)
A r h i v a
  Lideri politici din intreaga lume cauta solutii pentru oprirea violentelor din Orient    
  Americanii cer Belgradului sa colaboreze cu TPI    
  Liberalii au un raspuns la problemele globale    
  Regele Mihai se va intalni cu fostul secretar de stat James Baker    
  CDR 2000 mai are de lucru la liste si la staff-ul de campanie    
  Pedeseristii sprijina reintegrarea Iugoslaviei    
  Candidatii bat tara-n lung si lat    
  Manole, un candidat la Presedintie pe banii lui    
  STIRI    
 Top afisari / comentarii 
 Hyperion a eliberat numai acte care atesta absolvirea cursurilor sale (31 afisari)
 Vinerea neagra (30 afisari)
 Gao Xingjian a tradus in limba chineza Eugen Ionesco (28 afisari)
 Dr. Ioachim Oana, nevinovat din punct de vedere medical (20 afisari)
 STIRI (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00691 sec.