Ziua Logo
  Nr. 1927 de sambata, 14 octombrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Act terorist sau accident in Yemen?
Tragedie pe distrugatorul USS Cole
-- Explozia de la bordul navei s-a soldat cu 6 morti, 35 raniti si 11 dati disparuti
O ambarcatiune pneumatica a lovit, joi, la ora locala 12.15 (9.15 GMT), o nava a marinei americane, aflata in escala la Aden, in sudul Yemen-ului, ceea ce a provocat o explozie, soldata cu moartea a sase persoane, 35 de raniti si 11 dati disparuti din randul echipajului, potrivit ultimului bilant dat publicitatii de marina americana. Suflul exploziei a "zguduit", conform martorilor oculari, cladirile, din port. Nava isi facea plinul la Aden in momentul producerii exploziei. In urma acesteia, s-a produs o spartura de 5 pana la 10 metri in coca navei USS Cole, dar patrunderea apei a fost oprita. Distrugatorul USS Cole, una dintre cele mai moderne nave din marina americana, era in drum spre Golful Persic, unde urma sa participe la operatiuni maritime de supraveghere a respectarii sanctiunilor ONU impuse Irakului. Nava a traversat Canalul Suez la 9 octombrie, dupa ce a strabatut Marea Rosie, inainte de a ajunge la Aden.
Ossama ben Laden, suspectul principal
Un purtator de cuvant al US Navy, locotenentul Meghan Mariman, a declarat ca explozia care a spart coca navei a fost provocata de o ambarcatiune pneumatica si s-a produs in timp ce aceasta incerca sa ajute distrugatorul Cole sa amareze. Acest mod de conducere a navelor mari in port este ceva obisnuit in Orientul Mijlociu, asa ca ambarcatiunea nu a fost initial considerata suspecta. Nu se stie daca ambarcatiunea pneumatica, la bordul careia se aflau doua persoane, transporta material exploziv in vederea unui atentat terorist, a declarat ea.
Incidentul pare sa aiba "toate elementele" unui act terorist, au afirmat secretarul american al Apararii, William Cohen, si amiralul Vern Clark, comandantul operatiunilor navale ale marinei americane, citati intr-un comunicat Mediafax.
"Daca stabilim ca teroristii au atacat nava, ucigandu-i pe marinarii nostri, ii vom urmari fara incetare. Nimeni nu va scapa nepedepsit", a afirmat Cohen.
Explozia, care nu a fost revendicata, "pare a fi un act terorist", a mai afirmat seful Pentagonului, precizand, totodata ca Statele Unite vor continua sa-si "protejeze interesele nationale in Orientul Mijlociu ca in orice alta parte a lumii".
Cu toate acestea, el este de parere ca mai intai trebuie asteptate rezultatele anchetei la care iau parte Biroul Federal de Investigatii (FBI) si Pentagonul. Deocamdata este prematur sa il implicam, de exemplu, pe Ossama ben Laden, care a fost suspectat ca a comandat atentatele cu bomba comise asupra a doua ambasade ale Statelor Unite in Africa Orientala, in 1998. In plus, Cohen a afirmat ca nu dispune de nici o informatie care sa stabileasca vreo legatura intre acest incident si conflictul din regiune.
Un responsabil de rang inalt din Departamentul de Stat, care a solicitat anonimatul, a afirmat ca ancheta, la care participa si Guvernul yemenit, va stabili, intr-o zi-doua, daca este sau nu vorba de un act terorist.
Sase raniti se lupta cu moartea
Unsprezece marinari americani raniti in explozie au fost evacuati in cursul noptii si transportati cu un avion militar francez, echipat pentru operatiuni de resuscitare, la spitalul militar francez "Bouffard" din Djibuti.
La bordul avionului, un Transall C 160 echipat medical, se aflau un medic specialist in resuscitare, un chirurg si infirmiere. Sase dintre raniti se afla in stare grava.
Horia TABACU 
A r h i v a
  Vinerea neagra    
  Legea FNI    
  Petre Roman blameaza CEC-ul    
  Invinuitii in dosarul "FNI-SOV Invest" vor fi anchetati "la racoare"    
  Moastele Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Gheorghe au fost aratate multimii    
  Romanii o praznuiesc azi pe Preacuvioasa Parascheva, cea facatoare de minuni    
  Marea Britanie: amurgul spionilor Reginei    
 Top afisari / comentarii 
 Hyperion a eliberat numai acte care atesta absolvirea cursurilor sale (31 afisari)
 Vinerea neagra (30 afisari)
 Gao Xingjian a tradus in limba chineza Eugen Ionesco (28 afisari)
 Dr. Ioachim Oana, nevinovat din punct de vedere medical (20 afisari)
 STIRI (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00856 sec.