Ziua Logo
  Nr. 1927 de sambata, 14 octombrie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Ieri dimineata, la ora 6.00, s-a petrecut minunea
Moastele Cuvioasei Parascheva si ale Sfantului Gheorghe au fost aratate multimii
-- Peste 100.000 de credinciosi au asistat la procesiune
Inca de la primele ore ale diminetii de ieri, peste 100.000 de pelerini sositi la Iasi au inceput sa se adune la Mitropolie, pentru a asista la scoaterea sfintelor moaste ale Sfintei Parascheva si ale Sfantului Gheorghe. Pentru prima data, a fost facut ocolul Mitropoliei pe strazile din jurul Catedralei. In timpul procesiunii, cortegiul, format din preotii Sinodului Mitropolitan, a fost urmat de multimea de credinciosi. "Sunt fericita ca am reusit sa ajung la Iasi, sa vad si sa ating racla Sfintei. Toata viata mi-am dorit acest lucru", a spus, cu lacrimi in ochi, o batrana venita tocmai din Maramures.
De pe margine, credinciosii aruncau spre racla cu esarfe si flori, cerand ajutorul si binecuvantarea Sfintei Parascheva si ale Sfantului Gheorghe. "Ajuta-ne sa trecem peste necazuri, caci numai tu ne poti mantui", se auzea din multime.
Sinodul Mitropolitan, in frunte cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut inconjurul Catedralei, timp in care clopotele Mitropoliei si ale bisericilor din jur au batut neincetat. Racla Sfintei Parascheva si chivotul cu moastele Sfantului Gheorghe au fost asezate in curtea Mitropoliei pe un podium de fier, impodobit cu crengi de pin si cu flori, special confectionat pentru aceasta ocazie. Mitropolitul Daniel a urat bun-venit pelerinilor, dandu-le binecuvantarea Sa. "In momentul in care fiecare dintre dumneavoastra v-ati hotarat sa veniti in pelerinaj, L-ati intalnit, deja, pe Dumnezeu. Pelerinul face un drum cu piciorul, dar, in inima sa calatoreste cu Domnul", a spus IPS Daniel.
Baraje de jandarmi in jurul multimii
Pentru aceasta ocazie, au fost luate masuri speciale de siguranta. Sute de politisti si jandarmi supravegheau multimea, care dorea sa atinga moastele, alcatuind adevarate baraje umane in jurul lor. Jandarmii nu au mai permis nimanui sa intre pe poarta din fata a Catedralei Mitropolitane, in spatele Mitropoliei formandu-se un rand ce se intindea pe o lungime de peste un kilometru. Printre pelerinii veniti din toata Europa se aflau si cativa cetateni austrieci. "Este prima data cand venim aici si cred ca vom mai veni si in anii urmatori. Noi nu suntem ortodocsi, dar credinta e aceeasi peste tot. Este cu adevarat impresionant ce se intampla in orasul dumneavoastra", a declarat unul dintre ei.
Racla Sfintei Parascheva si chivotul Sfantului Gheorghe au ramas in afara Mitropoliei toata ziua
Printre oficialitatile bisericesti prezente la procesiune, s-a aflat si directorul Institutului Ecumenic din Iasi, parintele Dan Sandu, organizatorul Programului Pelerinaj 2000. "La Iasi, au sosit pelerini de diferite culte, pentru ca pelerinajul nu este specific numai anumitor confesiuni", a declarat parintele Sandu. Racla Sfintei Parascheva, impreuna cu chivotul Sfantului Gheorghe au ramas in afara Mitropoliei toata ziua, pentru ca pelerinii sa se poata inchina si ruga la Sfintele moaste. In aceasta dimineata, moastele au fost puse la loc in incinta catedralei, pentru liturghia Sfintei Parascheva, care va fi oficiata de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu Intai, Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Daniel, Mitropolitul Ieronimus din Livadia, Mitropolitul Ioachim din Alexandria, Mitropolitul Athanasios din Heliopolis, Mitropolitul Ioachim de Taniatheos, din Egipt, IPS Sotilios din Toronto (Canada), Mitropolitul Petru al Basarabiei si IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului si Feleacului. Aseara, erau asteptati patriarhii Bulgariei si Ucrainei.
Marius OLARU 
A r h i v a
  Vinerea neagra    
  Legea FNI    
  Petre Roman blameaza CEC-ul    
  Invinuitii in dosarul "FNI-SOV Invest" vor fi anchetati "la racoare"    
  Romanii o praznuiesc azi pe Preacuvioasa Parascheva, cea facatoare de minuni    
  Tragedie pe distrugatorul USS Cole    
  Marea Britanie: amurgul spionilor Reginei    
 Top afisari / comentarii 
 Hyperion a eliberat numai acte care atesta absolvirea cursurilor sale (31 afisari)
 Vinerea neagra (30 afisari)
 Gao Xingjian a tradus in limba chineza Eugen Ionesco (28 afisari)
 Dr. Ioachim Oana, nevinovat din punct de vedere medical (20 afisari)
 STIRI (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00840 sec.