Ziua Logo
  Nr. 1887 de marti, 29 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sansa PDSR este infrangerea lui Iliescu
Rasvan MOLDOVEANU 
Oricat de tare s-ar fali partidul lui Iliescu cu procentele obtinute in diversele sondaje, PDSR ramane un partid bolonav. Nu intentionez sa prezint, aici, lista bubelor pedeseriste. Capatate la Putere, dar si in Opozitie. Daca din punct cantitativ, adica al gospodinelor simpatizante, PDSR se tine bine, partidul sta catastrofal la capitolul calitate. Tinta ideala a mesajului politic este analfabetul. Cel mai cult dintre cetatenii agreati de PDSR este "intelectualul tehnic". Partidul creat si condus de Ion Iliescu a ajuns o telenovela de succes: cu atat mai adorat cu cat nivelul de scolarizare este mai coborat . Numai ca, intr-o democratie, un partid politic nu poate functiona dupa fantasmele unui lider anacronic. Ion Iliescu este omul care, prin simpla sa prezenta, trage partidul spre anii '50. In PDSR, exista o grupare presupus reformista, tacuta sau mai putin tacuta, al carei varf de lance este Adrian Nastase. Aceasta grupare ar vrea, se zice, sa normalizeze partidul. Sa-l aduca in rand cu celelalte partide consacrate din Romania. Atat cat pot fi ele de normale in momentul actual. Cu greselile si pacatele lor. PDSR are toate sansele sa ramana un partid stigmatizat atata timp cat Iliescu ramane prim-secretar. Cu cortegiul sau de apucaturi dejiste. Ultimul sau discurs, la Scoala de vara a PDSR de la Busteni, demonstreaza ca, pentru Ion Iliescu, anii n-au trecut. Ideile sale sunt aceleasi si in anii '40 si in anii '50 si in anii '90 si in anul 2000. El, saracul, are niste amintiri, cu "tombaroaie" din anii monarhiei, este preocupat de efectul de sera, viile elvetiene si capsuni. Cartea care l-a zapacit pe Iliescu ca om, nou, intelectual tehnic si ateu de omenie este "Al treilea val" de Alvin Toffler. Oferta intelectuala iliesciana este acest Toffler, grefat pe ideile de asa-zisa dreptate sociala ale lui Marx si Engels si ale criminalilor Lenin si Stalin. Ce faci cu un asemenea personaj, banal inginer de ape si semidoct, aparent mai cult decat un Niculescu-Mizil, un Trofin sau un Brucan? Un om, atat de luminat incat a inteles primul din lume ca regimul lui Kim Ir Sen tradeaza comunismul?
Ion Iliescu este o fosila vie in fruntea unui partid care vrea sa conduca Romania in mileniul III. Orice ar face PDSR, respectiv reprezentantii grupului pretins reformator sau innoitor din partid, va fi anihilat de loviturile de coada ale reptilei comuniste Ion Iliescu. Reformarea PDSR nu inseamna schimbarea programelor sau a platformelor, ci, pur si simplu, reformarea lui Ion Iliescu. Modernizarea, innoirea partidului nu pot incepe decat odata cu tragerea lui Iliescu pe linie moarta: presedinte de onoare, fara nici o putere executiva, fost sef de stat cu masina, sofer, paza si casa, scriitor de memorii.
Chiar daca Iliescu va ajunge din nou la Cotroceni, PDSR se va mentine in declin. Mereu in contratimp. Sansa PDSR si a gruparii reformatoare Nastase, daca se dovedeste ca ea exista, este infrangerea lui Iliescu.
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 La o farmacie din Timisoara se vindeau droguri (179 afisari)
 Inca din '42, Regele a dorit iesirea Romaniei din Axa (133 afisari)
 De aici este condus Melescanu-ApR (90 afisari)
 Biserica romaneasca "Sfantul Andrei" din Toronto e condusa de un macelar (74 afisari)
 Hotii de titei au dat lovitura in weekend (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87414 sec.