Ziua Logo
  Nr. 1865 de joi, 3 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
S-au implinit 10 ani de la invadarea Kuwaitului
-- Natiunile Unite mentin sanctiunile impotriva regimului de la Bagdad
In urma cu 10 ani, pe 2 august 1990, 100.000 de militari irakieni si 300 de tancuri au invadat Emiratul Kuwait. Armata kuwaitiana, cu un efectiv de 16.000 de militari, a fost depasita de situatie. Capitala, al-Kuwait, a fost ocupata inca din primele ore ale diminetii. Emirul Jaber Al-Ahmed Al-Sabah a intrat in panica si a fugit in Arabia Saudita. Fratele sau, Fahd - vicepresedintele federatiei internationale de fotbal -, a fost ucis in timpul asaltului asupra palatului. La Bagdad se sarbatorea triumful. Postul de radio oficial anunta sfarsitul "regimului tradator" care "fura" petrol Irakului si "complice" la un "complot americano-sionist", ce urmarea sa impiedice refacerea economiei distruse dupa razboiul de opt ani cu Iranul. Irakul a prezentat invazia drept un raspuns la solicitarea venita din partea "Guvernului liber si provizoriu" al Kuwaitului. Ziua de 2 august a devenit, in discursul oficial irakian, "ziua chemarii", fiind sarbatorita, de atunci, in fiecare an, noteaza Mediafax.
Consiliul de securitate al ONU a denuntat, din primul moment, invazia irakiana in Kuwait iar pe 6 august a decretat sanctiuni economice si militare impotriva Irakului. Bagdadul a fost anuntat in privinta deciziei luate pe data de 8 august.
Intre timp, kuwaitienii au inceput sa se refugieze in Arabia Saudita. Statele Unite au lansat, pe 8 august, in urma cu un deceniu, operatiunea "Scutul Desertului", in sprijinul Kuwaitului. Astfel, dupa expirarea ultimatumului acordat Irakului pentru a evacua Kuwaitul, pe data de 15 ianuarie 1991, 580.000 de militari aliati au fost mobilizati in regiunea Golfului, urmand sa faca fata unor efective de 540.000 de irakieni. Operatiunea "Furtuna in Desert", care avea ca scop eliberarea Kuwaitului, a demarat pe data de 17 ianuarie, printr-o campanie aeriana intensa, ce avea sa fie completata, incepand din 24 februarie, de o ofensiva terestra.
George Bush, in acea perioada presedinte al SUA, a anuntat, pe 27 februarie 1991, ca "Emiratul Kuwait a fost eliberat iar armata irakiana a fost infranta". In ziua urmatoare, Irakul a acceptat toate rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.
Nici in prezent, sanctiunile internationale impuse Irakului nu au fost ridicate, Bagdadul fiind suspectat, de catre ONU, ca nu-si respecta angajamentele militare. Cea mai recenta rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU oferea Irakului perspectiva "suspendarii" sanctiunilor in cazul in care coopereaza cu inspectorii in dezarmare, oferta categoric respinsa de catre autoritatile de la Bagdad. Situatia este in continuare in impas. (I.C.)
A r h i v a
  Roman da-n stanga si-n dreapta    
  Premierul cauta in Delta solutii pentru combaterea eroziunii marine    
  Nastase promite americanilor ca PDSR va continua reforma    
  PUNR si PNR se iau cu acte peste o saptamana    
  Decalarea alegerilor vazuta de politicieni    
  ANFP explica aplicarea Statutului functionarilor publici    
  Presedintele a promulgat Legea publicitatii    
  LADO cere ajutor    
  Melescanu si Stoica au programata astazi o intalnire    
  Ministrul israelian de Externe a demisionat    
  In Kashmirul indian, conflictele religioase s-au transformat in adevarate maceluri    
  Rusii isi retrag armele din Georgia    
  Trei muncitori filipinezi au fost rapiti in insula Jolo    
  Belgradul plateste polite UCK-ului    
  Un oficial cecen a murit intr-un atentat cu bomba    
  Islamistii indonezieni neaga orice implicare in atentatul impotriva ambasadorului filipinez    
  Autorul atacului cu rachete asupra sediului SFOR a fost arestat    
 Top afisari / comentarii 
 Eveniment tragic la UM 01060 Bucuresti (19 afisari)
 Muncitorii de la Allied Deals Phoenix Baia Mare pleaca in vacanta fortata (15 afisari)
 "Victoria" a luat foc (14 afisari)
 Berceanu propune transferarea minerilor de la Gura Barza (14 afisari)
 Constantinescu a gratiat 21 de condamnati (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.