Ziua Logo
  Nr. 1865 de joi, 3 august 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Bomba FNI poate fi dezamorsata doar politic
Rasvan MOLDOVEANU 
Ziarul ZIUA a lansat, imediat dupa prabusirea Fondului National de Investitii, "Dosarele FNI". Initiativa i-a vizat, in primul rand, pe pagubitii Fondului. Pe cei peste 300.000 de oameni care si-au pierdut, unii averile, altii - cei mai multi - economiile de-o viata. Am consacrat spatii ample informatiilor la zi despre aceasta uriasa escrocherie. Am facut dezvaluiri. Am publicat lista marilor investitori, persoane fizice si juridice, care si-au salvat banii in ultimele zile de viata ale Fondului. Astfel, au fost curmate tentativele unor forte politice de a specula drama pagubitilor pentru reglari de conturi in mediile politico-financiare.
"Dosarele FNI" nu sunt numai o modalitate publicistica prin care ziarul ZIUA incearca sa-i sprijine pe pagubiti. "Dosarele FNI" depasesc limitele obisnuite ale jurnalismului si actioneaza concret in folosul pagubitilor. Acestia, risipiti prin diverse asociatii locale, sunt lipsiti de reprezentativitate nationala. ZIUA si-a propus sa contribuie direct la crearea unei organizatii eficiente prin intermediul careia toti pagubitii sa beneficieze, gratuit, de asistenta juridica in batalia pentru recuperarea banilor pierduti. In acest sens, ziarul ZIUA a publicat un talon. Un formular de imputernicire avocatiala. Peste zece mii de pagubiti l-au completat si l-au trimis la redactie. In baza acestor imputerniciri, ziarul ZIUA le va acorda gratuit asistenta juridica celor in cauza, inclusiv in instanta, prin intermediul Biroului de avocatura Catalin Dancu. Avocatii ZIUA vor infiinta si reprezenta o asociatie cu caracter national a pagubitilor FNI, care va colabora cu celelalte asociatii infiintate in tara.
In paralel, conducerea ziarului se va implica, atunci cand va fi cazul, in discutii si negocieri cu autoritatile. Cu reprezentantii Guvernului sau ai altor institutii abilitate. Pentru gasirea unei solutii. Pentru ca cele 300.000 de familii inselate sa-si afle, in sfarsit, dreptatea.
Scandalul FNI nu este doar o escrocherie, un jaf spectaculos. Dincolo de aspectul penal evident, in care sunt implicate si diverse persoane de la varful unor institutii de stat, prabusirea FNI este o uriasa bomba sociala. Disperarea oamenilor a luat forme violente. Dezamorsarea bombei FNI are, in mod evident, o singura rezolvare morala, sociala si de bun simt: despagubirea pagubitilor. Daca nu totala, macar intr-o masura acceptabila.
Solutia problemei nu este juridica. Decat pentru vinovati. Sentinta prin care CEC ar urma sa-i plateasca pe pagubiti poate fi legala, dar consecintele ei pot fi fatale. Daca CEC plateste oalele sparte pentru 300.000 de persoane, risca sa se prabuseasca. Si sa declanseze o reactie in lant in sistemul bancar romanesc, sensibil la te miri ce. Rezultatul va fi dezastruos pentru toata lumea. Inclusiv pentru pagubiti, a caror bucurie va fi de scurta durata.
Solutia problemei FNI este politica. Numai o decizie politica o poate rezolva eficient pentru pagubiti si cu pierderi minime pentru restul societatii. Premierul Mugur Isarescu s-a aratat preocupat de situatie. Coalitia trebuie sa ia o decizie. Ziarul ZIUA va sprijini, prin toate mijloacele de care dispune, o solutie politica. Un compromis. Satisfacator pentru pagubiti si suportabil pentru tara.
A r h i v a
  Teroarea iacobina    2000-06-19
  Diferenta de sange    2000-06-15
  Vrabia lui Melescanu    2000-05-25
  Puterea mitocaniei. Sau mitocania puterii?    2000-04-20
  E mai periculos sa furi o gaina decat un oras    2000-04-13
 Top afisari / comentarii 
 Eveniment tragic la UM 01060 Bucuresti (19 afisari)
 Muncitorii de la Allied Deals Phoenix Baia Mare pleaca in vacanta fortata (15 afisari)
 "Victoria" a luat foc (14 afisari)
 Berceanu propune transferarea minerilor de la Gura Barza (14 afisari)
 Constantinescu a gratiat 21 de condamnati (12 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.75591 sec.