Ziua Logo
  Nr. 1826 de luni, 19 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Moderatul Ienei a scapat situatia de sub control
Nationala este gata sa explodeze
-- Lupescu, Ganea, Galca si Adi Ilie reprezinta grupul nemultumitilor * Hagi l-a schimbat pe Adi Ilie * Galca a fost acuzat de selectioner ca a gresit la golul portughezilor
Nationala Romaniei sta pe un butoi de pulbere. Primele reactii de nemultumire au aparut din partea unor jucatori chiar dupa meciul cu Germania. De pilda, ales pentru controlul antidoping, Ionel Ganea i-a rupt lui Pompiliu Popescu documentele cu care trebuia sa se prezinte la laborator. Nervos, Ganea si-a revenit in cele din urma, dar tratatamentul la care el este supus de batranii lotului nu mai lasa loc de interpretari. Alti jucatori sunt nemultumiti de Hagi, care le reproseaza orice greseala, in conditiile in care capitanul Nationalei, deosebit de nervos pe teren, n-a reusit mare lucru in cele doua meciuri jucate. Ba, mai mult, la meciul cu Portugalia, Hagi si i-a pus in cap pe Adi Ilie si Galca. Ienei i-a spus lui Hagi, aflat undeva langa banca de rezerve, ca este nemultumit de randamentul jucatorului de la Valencia. "Schimba-l", i-a strigat Hagi, iar nea Imi s-a conformat in chiar minutul urmator. "Eu nu stiu ce s-a intamplat, dar ca orice jucator inlocuit este normal sa fiu suparat", a spus Ilie dupa meci.
In ceea ce-l priveste pe Galca, Ienei l-a acuzat la conferinta de presa ca nu l-a marcat pe Costinha, la golul portughez, desi il avertizase sa faca acest lucru. "Asa a zis? Mai bine intrebati-l inca o data cine trebuia sa faca marcaj la Costinha!", a declarat Galca, lasand de inteles ca, dupa orice schema defensiva, Hagi trebuia sa faca marcaj la mijlocasul advers de inchidere, adica exact ceea ce a jucat Costinha. Cel mai transant a fost insa Ionut Lupescu. Trecand pe langa ziaristii romani, in zona mixta, dinamovistul a refuzat orice declaratie, spunand doar "puneti-le intrebari celor care au jucat!". Si cum nu este prima oara cand Lupescu este afectat de statutul de rezerva, este clar ca dinamovistul si-a pierdut inca o data rabdarea. Ionel Ganea, mai linistit, n-a vrut sa comenteze faptul ca nu este jucat de coechipieri. "Eu sunt unul dintre cei mici. Nu stiu de ce nu mi se paseaza. Mai bine intrebati-i pe colegii mei, pentru ca nu vreau sa vorbesc cine stie ce si sa fac eu scandal", a spus "Ganezul", jucatorul care in aproape 30 de minute a primit o singura pasa. Cine face de fapt echipa? Emeric Ienei nu mai este inghitit nici de alti jucatori. Unii ii reproseaza faptul ca a jucat la egal si cu Germania, si cu Portugalia. "Poate ca trebuia sa riscam si noi ceva mai mult, sa jucam pe atac", a spus unul dintre fotbalisti. Pe langa acest lucru, Ienei asculta orbeste de Hagi, multi dintre "tricolori" recunoscand cu jumatate de gura ca echipa este facuta de Hagi, iar schimbarile trebuie sa primeasca acceptul capitanului.
Asa a si fost posibil, probabil, ca Nanu sa nu prinda lotul pentru Euro, desi este cel mai bun fundas stanga roman al momentului. Hagi l-a preferat pe Chivu (cei doi au stat si in aceeasi camera cand machidonul a revenit la Nationala), iar Ienei s-a conformat situatiei. Este cunoscut faptul ca Ienei nu mai poate deranja nici macar o musca. A fost acesta si atu-ul numirii sale la Nationala. Ienei a fost solutia de catifea, dar fara o masura dura pentru Nationala se anunta vremuri grele. Pe banca, Ienei nu s-a ridicat decat de cateva ori, si atunci pentru a face celebrele gesturi de calmare a jocului. "Noi am vrut sa jucam la victorie cu Portugalia, dar jocul ne-a dus spre egal. Pana la urma, ne-am fi multumit si cu un punct", a declarat Munteanu, dand de inteles ca nici Ienei nu le-a cerut mai mult de la acest meci. Filipescu, care a mai avut o rabufnire la adresa lui Hagi, intr-o conferinta de presa de dupa un meci al Nationalei ("Scrieti numai despre Hagi de parca el ar juca si ar castiga meciurile de unul singur", a spus atunci jucatorul lui Betis), a fost si el apostrofat de capitanul echipei dupa golul portughez, in timp ce Stelea, vinovatul principal dar component al "vechii garzi" n-a fost certat de loc! Dincolo de aceste nemultumiri, la Nationala mai exista un grup-tampon, format din fotbalisti care evita sa se implice in atmosfera lotului: Petre, Rosu, Lincar, Lobont, Haldan sau Belodedici. Acestia se multumesc ca fac parte din lot si respecta cu sfintenie vorbele lui Ienei. Antrenorul care, iniante de Euro, spunea ca acest lot este alcatuit in perspectiva preliminariilor CM din 2002!
Cine va fi noul lider al Nationalei?
Chiar si asa, Hagi a fost totusi liderul echipei. Privit chioras de coechipieri, capitanul a stiut sa conduca jocul, chiar daca doar tactic, nu si fizic. Daca Romania nu se califica in sferturile de finala, meciul cu Portugalia a fost ultimul (oficial) al lui Hagi la Nationala. Machidonul va mai juca doar la meciul de retragere, cu Iugoslavia, la Bucuresti. Oricum, cu Anglia, problema este cine va prelua rolul de lider al echipei. Lupescu ar putea fi inlocuitorul lui Hagi la acest meci, mai ales ca la Bucuresti, cu Grecia, in ultimul amical, dinamovistul a jucat excelent. Daca insa se priveste spre viitor, atunci in locul lui Hagi ar putea intra Mutu, iar rolul de lider va fi asumat, cel mai probabil, de Adi Ilie. Un lucru este cert: multi dintre jucatori sunt coplesiti de personalitatea lui Hagi. Absenta acestuia i-ar putea descatusa, cu conditia ca Ienei sa gaseasca cel mai potrivit lider al echipei. Altfel, haosul se va instala definitiv la Nationala. Si nu Ienei este omul care sa dea cu pumnul in masa. Pana atunci, insa, revenim obsedant la meciul cu Anglia. Va gasi Ienei solutia pentru victorie?
18 iunie, Arnhem
Marius GHERGHE, 
A r h i v a
  Razbunare pentru Porto    
  Declaratii dupa meci    
  Am infrant!    
  La mana lusitanilor    
  Victorie pentru Romania    
  Trei puncte cu Anglia pot fi sansa tricolorilor    
  Linia a doua pentru Zoff    
  Belgia, gazda infuriata    
 Top afisari / comentarii 
 S-a stins George Borcescu (50 afisari)
 Seful Aeroportului Baneasa este in solda lui Dan Voiculescu (32 afisari)
 Teroarea iacobina (29 afisari)
 Nereguli electorale (15 afisari)
 Flasificatorul de acte de pe Internet a fost identificat (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01108 sec.