Ziua Logo
  Nr. 1826 de luni, 19 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
ZIUA a intrat in posesia somatiei trimise de avocatul lui Adrian Costea, Cristian Breuil, lui Ion Iliescu. Liderul PDSR trebuie sa plateasca firmei GROUPE SAINTONGE EDITIONS suma de 8,8 milioane de franci francezi, altfel va debuta procesul civil la Paris
Iliescu somat!
-- In termenii cei mai civilizati, Iliescu este avertizat ca trebuie sa urgenteze plata celor zece facturi privind materialele electorale comandate personal si folosite in campania din 1996 pentru sine si pentru partid * Cu toate ca Adrian Nastase a delimitat campania prezidentiala de cea a PDSR, in scrisoare cele doua sunt cumulate la capitolul "beneficiar" * Iliescu este citat, astazi, pentru orele 11, la Parchetul General, pentru a doua oara in cadrul comisiei rogatorii franceze * Magistratii de la Paris sosesc azi in Romania * Daca Iliescu ii sfideaza a doua oara, unica solutie a procurorilor romani este de a emite mandat de aducere pe numele liderului PDSR * De unde va avea PDSR 1,2 milioane de dolari pentru plata firmei lui Costea si 5,2 miliarde lei pentru acoperirea prejudiciului adus statului roman din contrabanda cu afise?
Fostul presedinte al Romaniei ar trebui sa se prezinte astazi la Parchetul General, in cea de-a doua cerere de comisie rogatorie de catre magistratii francezi care ancheteaza, sub coordonarea judecatorului de instructie Henri Pons, dosarul "Costea". Alaturi de el a fost nominalizat trezorierul PDSR, Gheorghe Pascu. Liderul PDSR a fost citat pentru a doua oara de catre procurorii romani, numai ca Iliescu a fost prea "ocupat", in urma cu o saptamana, sa dea curs citatiei pe care o primise. Martor-cheie in dosarul "Costea", Iliescu nu are cum sa-i sfideze la nesfarsit pe magistratii francezi. Acestia l-au solicitat ca martor deoarece trebuie sa dea explicatiile cuvenite cu privire la dubioasa afacere cu materiale electorale care au fost realizate pentru campaniile dinaintea alegerilor din 1992 si 1996. In ce priveste campania din 1992, lucrurile sunt, deocamdata, foarte incurcate. Dar, in privinta campaniei din 1996, totul este limpede. Societatea din Franta a lui Adrian Costea, "Groupe Saintonge Editions", a cheltuit o suma imensa, peste opt milioane de franci francezi, pentru editarea diverselor afise si a altor materiale destinate propagandei electorale a lui Iliescu si a trandafirilor lui.
Este deja de notorietate faptul ca aceste materiale electorale au fost aduse in tara prin intermediul a zece transporturi care au intrat in Romania prin Vama Bors. Marfa a ajuns in tara in perioada mai - octombrie '96, prin clasica metoda contrabandista. Declarate "in tranzit", afisele cu zambaretul Iliescu si toate celelalte kitch-uri electorale pedeseriste au ajuns la Vama "Targuri si Expozitii" si de acolo la adresa lui Gheorghe Pascu, fostul trezorier al lui Ion Iliescu si actual trezorier al PDSR, in soseaua Bucuresti - Targoviste nr. 9 C, din Sectorul 1. Numai ca Ion Iliescu & Co au uitat sa plateasca taxele vamale si TVA-ul aferent. Abia acum, dupa zece ani, s-a descoperit aceasta imensa frauda. Prejudiciul adus statului roman se ridica la 5,3 miliarde lei. In alta ordine de idei, finalizarea acestei afaceri de partid s-a realizat cu concursul mai multor infractiuni, cum ar fi falsul si sustragerea de documente. Aspectul este vizat de ancheta in curs realizata de catre procurorii Sectiei Anticoruptie din Parchetul General. In dosarul "Contrabanda cu afise" s-a inceput deja urmarirea penala impotriva inspectorului vamal Laurentiu Stanescu, persoana banuita ca ar fi sustras documentele legate de cele zece transporturi din Vama Bors si din DGV.
Pacaleli politice pentru un electorat adormit
In alta ordine de idei, Ion Iliescu, omul care a gasit intotdeauna modalitatile prin care sa se sustraga de la orice raspundere, fie ea si evidenta, a incercat sa dreaga busuiocul afirmand, la inceputul scandalului, ca materialul electoral a fost "gestul lui Costea", neimpus de partid sau de altcineva si ca, asa fiind, avea dreptul la orice sponsorizare din partea unui cetatean roman. Iliescu a incercat sa pacaleasca in acest fel opinia publica, deoarece Costea nu era cetatean roman la acea data, mai mult decat atat, plata celor 123,436 tone de material propagandistic nu a fost facuta din banii personali, ci din cei ai unei firme straine, "Groupe Saintonge Editions", iar banii acestei firme provin din BANCOREX, avand la baza infractiuni primare savarsite in Romania.
Cele 33.000.000 de materiale electorale corespund campaniei prezidentiale a lui Iliescu, dar si a "celei a PDSR"
Iliescu se gaseste intr-o situatie delicata. Daca in fata anchetarilor francezi el nu poate avea decat calitatea de martor, iar in fata procurorilor romani incearca sa se eschiveze cum poate, in virtutea imunitatii parlamentare si a unor sechele comunisto-oportuniste, la varful Justitiei, cel putin cu Adrian Costea va avea de-a face curand. ZIUA detine scrisoarea-somatie prin care Iliescu este avertizat, in termenii cei mai politicosi, de catre aparatorul lui Costea, Cristian Breuil, sa plateasca in termen de 30 de zile de la data de 13 iunie a.c., suma de 8,8 milioane de franci francezi, adica 27 de miliarde de lei la valoarea de vineri a unui franc francez (3070 lei) si 1,290 milioane dolari la cursul de 21.000 lei dolarul. In facsimil, ZIUA prezinta scrisoarea in limba franceza adresata lui Iliescu, publicand totodata si traducerea in limba romana a textului somatiei. Un element foarte important in acest document il reprezinta mentiunea conform careia Iliescu este cel care a comandat materialul electoral, coroborat cu o alta subliniere, aceea ca cele 33.000.000 de produse fabricate la "Groupe Saintonge Editions" corespund campaniei prezidentiale a lui Iliescu, dar si "celei a PDSR". La somatie sunt anexate si cele zece facturi ale transporturilor, dar si un tabel cumulativ al datoriei PDSR fata de Costea.
Domnule Presedinte,
Ma adresez in calitate de avocat al societatii GROUPE SAINTONGE EDITIONS care mi-a inmanat un dosar ce lasa impresia ca dumneavoastra ii datorati suma de 8.825.230,13 franci francezi, corespunzand totalului de zece facturi anexate aici si care reprezinta contravaloarea conceperii, fabricarii si livrarii diferitelor materiale de propaganda electorala comandate de dumneavoastra.
Aceste materiale de propaganda, care au fost livrate intre mai si octombrie 1996, totalizand 33.000.000 de bucati, corespund campaniei dumneavoastra prezidentiale, dar si celei a PDSR de la finele anului 1996.
Vechimea acestor facturi, pentru care clienta mea, societatea GROUPE SAINTONGE EDITIONS, v-a solicitat plata in mai multe reprize, dar fara succes, nu va permite sa dati uitarii plata acestor facturi, in cazul in care neplata este actualemente reprosata de catre autoritatile judiciare franceze clientei mele, in contextul in care rabdarea este considerata de asemenea suspecta de catre aceleasi autoritati.
Intelegeti ca in aceste conditii, va solicit sa reglati aceste facturi intr-un termen de maxim 30 de zile de la prezenta, in caz contrar clienta mea mi-a dat instructiunea de a angaja toate procedurile judiciare impotriva dumneavoastra si sa iau toate masurile de natura sa asigure salvarea drepturilor sale.
Va trebui sa considerati aceasta scrisoare ca pe o punere in intarziere (n.red.-somatie, notificare) de natura a face sa curga toate termenele, interesul si alte consecinte consemnate de lege particular de articolul 1153 din Codul civil - si tribunalele au luat act de aceasta notificare, fara a prejudicia efectele intarzierilor anterioare.
Clienta mea isi doreste din suflet sa poata ajunge cu dumneavoastra la o reglare amiabila a aceastei afaceri si in cele mai bune termene.
Va multumesc printre altele daca imi veti indica numele unuia dintre confratii mei care realizeaza apararea intereselor dumneavoastra, si in cazul in care acesta doreste, as putea avea o intrevedere cu el.
In speranta ca ati receptionat bine prezenta si asteptand sa o cititi, va rog sa primiti, Domnule Presedinte, expresia sentimentelor mele cele mai bune.
Avocat al Baroului
din Paris
Grupaj realizat de
Adina ANGHELESCU
Cristian Breuil 
A r h i v a
  Seful Aeroportului Baneasa este in solda lui Dan Voiculescu    
  Putin pune cizma pe Basarabia    
  Patronul grupului de presa Media-Most a iesit din inchisoare    
  S-a stins George Borcescu    
  Afacerile mortii    
 Top afisari / comentarii 
 S-a stins George Borcescu (50 afisari)
 Seful Aeroportului Baneasa este in solda lui Dan Voiculescu (32 afisari)
 Teroarea iacobina (29 afisari)
 Nereguli electorale (15 afisari)
 Flasificatorul de acte de pe Internet a fost identificat (15 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01202 sec.