Ziua Logo
  Nr. 1823 de joi, 15 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Fruntasii taranisti s-au intalnit marti noaptea cu presedintele Constantinescu
PNTCD este decis sa blocheze ascensiunea PDSR
-- Nu pragul pentru partide, ci pragul pentru coalitii ii ingrijoreaza pe taranisti
Conducerea PNTCD s-a reunit, ieri, in sedinta Biroului National, pentru a analiza in mod serios rezultatele alegerilor locale si pentru a identifica variantele de alianta pentru alegerile generale. Marti noaptea, ministrii partidului si membrii Biroului de Conducere au avut o intrevedere cu presedintele Emil Constantinescu, discutiile cu seful statului concretizandu-se in cateva decizii anuntate ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul sedintei Biroului. Fruntasii taranisti au precizat ca sunt deschisi oricarei formule de alianta cu fortele democratice care sa poata contracara ascensiunea PDSR. Conducerea PNTCD a decis si convocarea unui for de conducere - un Comitet largit - pentru sfarsitul acestei luni, cand rezultatele definitive ale localelor vor fi clare, la care sa participe si sefii organizatiilor judetene. Fruntasii taranisti au precizat ca rezultatele obtinute la locale nu pot fi puse doar pe seama starii societatii romanesti, pentru ca in zone cu aceleasi probleme s-au obtinut rezultate diferite, impunandu-se, astfel, discutii cu liderii de organizatii. De asemenea, fruntasii taranisti vor incerca o rezolvare pe cale amiabila a divergentelor aparute intre ministrul Mediului, Romica Tomescu, si vicepresedintele Vasile Lupu privind aplicarea Legii de reconstituire a proprietatilor agricole si forestiere. Conducerea PNTCD a lasat sa se inteleaga ca a renuntat la remanierea lui Tomescu, nu schimbarea acestuia contand, ci aplicarea Legii initiate de Vasile Lupu.
Prim-vicepresedintele PNTCD, Ioan Muresan, a aratat ca nu un prag electoral de 5%, fata de trei procente cat este in prezent, ii ingrijoreaza pe taranisti, ci nivelul care va fi impus unei coalitii mai mari. Cresterea pragului electoral ar simplifica jocul politic, mai ales la nivelul Parlamentului, a afirmat Muresan. El a explicat faptul ca intreaga conducere a PNTCD cauta o alternativa veridica la PDSR, mai exact "articularea unei aliante" capabila sa invinga actuala principala forta a opozitiei.
Muresan a sustinut insa ca, inainte de orice, taranistii vor discuta cu liberalii, pe de o parte pentru ca PNL este membru al CDR, pe de alta parte pentru ca, deocamdata, Protocolul semnat intre cele doua partide, valabil pentru alegerile generale, nu a fost denuntat de nici una dintre partile semnatare. In opinia taranistilor, cele sase procente obtinute de liberali la locale nu sunt de natura sa-i situeze in pozitia de lideri ai unei eventuale coalitii.
UFD - prima vizata pentru o coalitie largita
Secretarul general al PNTCD, Remus Opris, a adaugat malitios, pentru eventualitatea ca nu s-ar putea ajunge la o intelegere cu liberalii, ca alegerile locale au dovedit limpede ca CDR poate exista si fara PNL. Opris subliniaza, la randul sau, ca este necesara cristalizarea unei aliante mai largi la alegerile generale, care sa nu fie neaparat Conventia Democratica, pentru a obtine majoritatea necesara unei viitoare guvernari. Secretarul general al taranistilor a precizat ca prima formatiune vizata de partidul sau, in politica de aliante, dupa PNL, este UFD, pe langa care se impune si redimensionarea colaborarii PNTCD cu structurile societatii civile.
Un program - nici liberal, nici taranist - pentru integrarea europeana
Conducerea PNTCD a anuntat ca strategia si oferta politica pentru alegerile generale si prezidentiale vor fi axate pe continuitate, adica pe Strategia de dezvoltare pe termen mediu acceptata de toate fortele politice. Muresan a spus clar ca nu va fi un Program politic liberal sau taranist, ci o continuare a demersurilor necesare integrarii europene. Opris a adaugat, insa, ca in oferta electorala a aliantei, in care se va afla si PNTCD, se vor regasi componente ale fiecarui membru al aliantei, taranistii neacceptand ideea sufocarii identitatii unui partid. Fruntasii taranisti au subliniat si faptul ca nu au nimic impotriva unei Coalitii largite din care sa faca parte si ApR. "Suntem deschisi oricarei variante care sa impiedice intoarcerea PDSR la guvernare, care sa constituie un zid de netrecut pentru partidul lui Ion Iliescu", a sustinut Ioan Muresan. Conducerea PNTCD ii va nominaliza saptamana viitoare pe membrii Consiliului Politic al Biroului National de Conducere (BNC) al partidului, a precizat Ioan Muresan. Acestia vor fi, in principiu, membri PNTCD, care au ocupat sau ocupa posturi de ministru, au condus sau conduc institutii ale statului. Conform noului Statut al PNTCD, lista consilierilor superiori este propusa de presedintele partidului si aprobata de membrii BNC.
Anca HRIBAN 
A r h i v a
  Kim Jong-il si Kim Dae Jung au dat unda verde reintregirii familiilor    
  Putin a fost primit de Regele Juan Carlos al Spaniei    
  Bashar al-Assad a trecut un prim test politic    
  Presedintele Italiei l-a gratiat pe autorul atentatului impotriva Papei    
  Justitia iugoslava a respins cererea de inregistrare a organizatiei studentesti Otpor    
  Premierul Insulelor Solomon a demisionat    
  Administratorul Ceceniei, muftiul Kadirov, declara ca este dispus dialogului cu Mashadov    
  PNL si ApR cer ridicarea pragului electoral la 5%    
  Parlamentarii vor discuta marti despre Comisia FNI    
  Ordonanta TVA, contestata de senatori    
  Caramitru il reprezinta pe Constantinescu la decernarea medaliei "Eminescu"    
  PNL isi stabileste politica de aliante in iulie    
  ApR exclude o colaborare preelectorala cu PDSR    
  PDSR crede ca Romania se fesenizeaza    
  Partidul lui Magureanu este dezamagit    
  PSDR il curteaza pe Trita Fanita    
  Gavra considera ca voturile au fost cumparate    
  Quintus apreciaza aranjamentele locale profitabile    
  Sindicatele trag pe stanga    
  Guvernul a facut recurs    
  Sinele de cale ferata au luat foc    
  Dizenterie epidemica intr-un cartier din Iasi    
  Taxe pentru caramida, papagali, coada soricelului, covrigi, taxi, seminte si bors    
  Razboi ca-n condru    
  Angajatii de la Rafo Onesti au blocat din nou DN 11A    
  CONFLICT DE MUNCA LA SC FORTUNA SA    
  ANL precizeaza    
  Universitati de dincoace de Prut isi vor deschide filiale in Basarabia    
  AURUL Baia Mare se testeaza din nou    
  Festivalul National "Eminescu 2000" incepe astazi    
  LG lanseaza noi produse pe piata romaneasca    
 Top afisari / comentarii 
 Seful clanului Corduneanu din Iasi a fost condamnat la inchisoare (578 afisari)
 CONFLICT DE MUNCA LA SC FORTUNA SA (118 afisari)
 Gica Danila a fost demis (81 afisari)
 Ordonanta TVA, contestata de senatori (44 afisari)
 PDSR i-a facut cadou lui Voiculescu Aeroportul Baneasa (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01075 sec.