Ziua Logo
  Nr. 1823 de joi, 15 iunie 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Complexul de la Barcanesti a ajuns mosia lui Ciuciureanu
Afacerea "Boving-Salamandra" se joaca pe teren politic
-- Fiul senatorului Nicolae Alexandru l-a dus de mana pe actualul patron al fermei de la Barcanesti la adjunctul Parchetelor Militare * Adrian Alexandru a facut parte din comisia de cenzori care a certificat veniturile realizate pe '98 la SC BOVING * Procurorul Ghita de la Parchetul din Ploiesti incearca sa-l scoata basma curata pe Ciuciureanu
Seria activitatilor ilicite ale patronului "Salamandrei", Claudiu Ciuciureanu, este destul de cuprinzatoare. Continuam astazi sa aratam cele mai importante episoade ale acestei afaceri obscure, prin care SC Boving, complex aflat la Barcanesti cu septel, abator, sectie de afumare si fabrica de lapte, a ajuns in pragul dezastrului, pe mana inavutitului patron de Baicoi, Ciuciureanu. Cei care au condus destinele la SC BOVING o gramada de ani si care au cazut in plasa smecheriilor patronului de la "Salamandra" considera, la aceasta ora, ca Justitia este singura cale prin care complexul poate fi salvat de la distrugerea totala. Singurul lor reprezentant autentic al actionarilor SC BOVING SA si al patrimoniului acestei societati, dr. Gheorghe Savu, este tinut pe "linie moarta", timp in care Ciuciureanu si-a asigurat o conducere discretionala, punand in Consiliul de Administratie pe sotia si pe socrul lui, Ion Raduta, care nu era actionar nici la BOVING, nici la Salamandra. Cu toate ca Savu s-a impotrivit, in Adunarea Generala din 25 septembrie '98, vanzarii fermei Negoesti (care tine de SC BOVING) cu mult sub pretul real, si a atras atentia ca Ciuciureanu nu are voie sa se atinga de patrimoniu, patronul Salamandrei a vandut ferma. Cat priveste veniturile de la BOVING realizate pe anul 1998, ele au fost transferate ilicit in evidentele contabile ale Salamandrei. Ciuciureanu a efectuat acest "artificiu" pentru ca Salamandra era scutita de la plata impozitelor pe o perioada de cinci ani. Astfel, el a incalcat Legea 87/94 privind evaziunea fiscala.
Actionarii au facut plangere la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Fata in fata cu actele depuse la dosar in probarea falsului, inselaciunii si evaziunii fiscale, procurorul Ghita a propus solutia neinceperii urmaririi penale, contrar documentelor. Adjunctul prim-procurorului de la Parchet, Codescu, care are la indemana trei variante - confirmarea solutiei, solicitarea extinderii anchetei sau infirmarea ei - ne-a declarat ca se afla in faza de analiza a dosarului si va lua foarte curand o decizie.
Intra in joc Adrian Alexandru
Pe de alta parte, actionarii au facut sesizare si la IJP Parhova denuntand instrainarea unor bunuri din patrimoniul BOVING, care au fost luate si duse la firma lui Ciuciureanu, "Principal Construct" din Filipestii de Padure (n. red. - zona declarata defavorizata). IJP Prahova a raspuns, in mod curios, ca in urma cercetarilor intreprinse s-a constatat ca bunurile lipsa sunt inchiriate sau vandute, neprecizandu-se cui si nici nu exista vreun document care sa dovedeasca acest fapt. De altfel, politistii care au fost la SC BOVING sa faca verificari au intrat singuri, lasandu-l la poarta pe reprezentantul actionarilor si cand s-au intors au afirmat ca totul e in regula. Din acest motiv, actionarii au facut plangere la Parchetul Militar impotriva politistilor.
Imediat dupa acest episod, a intrat in joc Adrian Alexandru, fiul senatorului Nicolae Alexandru si adjunct la Garda Financiara din Ploiesti. El i-a deschis usa lui Ciuciureanu direct la adjunctul sefului Sectiei Parchetelor Militare. Intrebat ce a cautat A. Alexandru cu Ciuciureanu in biroul sau, col. Gheorghe Cornescu ne-a declarat: "Am fost coleg la Colegiul National de Aparare cu Adrian Alexandru. Nici nu stiu exact pentru ce a venit. A incercat sa-mi explice ceva, nici n-am retinut, pentru ca nu ma interesa, dupa care mi-a zis - retin eu - ca acel amic al lui vrea sa faca plangere impotriva unor politisti si nu stie cum. I-am explicat procedura".
Practic, Ciuciureanu a venit la Bucuresti cu Adrian Alexandru pentru ca acesta avea intrare la nivel inalt in Parchet. Implicarea lui Adrian Alexandru in afacerea "BOVING" este evidenta atata vreme cat documentul pe care il detinem confirma ca fiul senatorului PD a fost unul dintre cei trei cenzori care au realizat si semnat "Raportul de audit si certificarea bilantului contabil al SC BOVING Barcanesti pe anul 1998". Prin acest act, comisia de cenzori arata ca nu s-au constatat elemente susceptibile sa influenteze regularitatea si sinceritatea bilantului contabil. Ciuciureanu a fost scos basma curata, cu o cifra de afaceri pe anul '98 de 740.162.000 lei, cu toate ca raportul de gestiune semnat chiar de sotia lui Ciuciureanu arata ca, in primele sase luni ale acelui an, SC BOVING inregistra o pierdere de 349.344.633 lei. Ca adjunct al Garzii Financiare, Adrian Alexandru nici nu avea dreptul sa desfasoare o alta activitate decat cea de comisar. Exista un ordin intern dat, in acest sens, chiar de catre comisarul-sef al Garzii Financiare Bucuresti. Dar, relatia cu Ciuciureanu a facut ca acest ordin sa fie uitat.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Dosarele blocate    
  Mandroviceanu considera ca situatia CNSAS este grava    
  Presedintele a mediat intre SRI si CNSAS    
  Constantin Cioscu a fost audiat pentru semnarea infiintarii "CEC-Valori Mobiliare"    
  190.000 de romani isi cer banii de la FNI    
  Cuvantarea prin care Iliescu i-a instigat pe mineri la crime    
  Victimele mineriadelor vor ridicarea imunitatii parlamentare a lui Ion Iliescu    
  Directorul general la SNP PETROM a fost arestat pentru abuz in servicu    
  Berceanu ii acuza pe procurorii care l-au arestat pe Popa de abuz in serviciu    
  PDSR i-a facut cadou lui Voiculescu Aeroportul Baneasa    
  Magnatul de presa Vladimir Gusinski a fost arestat pentru delapidare    
  Un copil din GalatI a fost rapit din curtea scolii    
  Judecatoria Pitesti confirma ca PDSR a furat alegerile locale la Mioveni    
  Gica Danila a fost demis    
  Autorii jafului armat de la Izvorul Crisului sunt cercetati pentru omor    
  Seful clanului Corduneanu din Iasi a fost condamnat la inchisoare    
  Presedintele Partidului Tiganilor este judecat    
  Bill Clinton se implica in scandalul de la Los Alamos    
  Un pistolar din Cluj a fost prins in Vama Bors    
 Top afisari / comentarii 
 Seful clanului Corduneanu din Iasi a fost condamnat la inchisoare (578 afisari)
 CONFLICT DE MUNCA LA SC FORTUNA SA (118 afisari)
 Gica Danila a fost demis (81 afisari)
 Ordonanta TVA, contestata de senatori (44 afisari)
 PDSR i-a facut cadou lui Voiculescu Aeroportul Baneasa (38 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.