Ziua Logo
  Nr. 1805 de joi, 25 mai 2000 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Liderii PD se bucura ca Moscova este satisfacuta
Tratatul romano-basarabean consolideaza statalitatea "Republicii Moldova"
-- Aceasta inseamna recunoasterea formulei teritoriale actuale, deci a Pactului Ribbentropp - Molotov * Faptul ca tovarasii comunisti de la Chisinau sprijina semnarea Tratatului este considerat de Petre Roman ca o nota "favorabila" * Roman, dupa ce a tinut la secret textul documentului, critica presa romana independenta
Ministrul Afacerilor Externe, Petre Roman, a declarat, ieri, sigur pe el, in cadrul sedintei Comisiilor parlamentare reunite de politica externa, ca "Tratatul de parteneriat privilegiat cu Republica Moldova" va fi semnat si ratificat pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. El a adaugat, ca o nota "favorabila", ca tovarasii comunisti de la Chisinau nu se vor impotrivi finalizarii acestui document in forma deja parafata. Seful diplomatiei romane a afirmat ca reprezentantii comunistilor filo-rusi au avut obiectii numai asupra unuia din articolele Tratatului, cel referitor la dezvoltarea relatiilor in domeniul apararii in cadrul Parteneriatului pentru Pace, sub egida NATO. Lipsa unei reactii oficiale din partea Rusiei in momentul parafarii Tratatului a fost caracterizata de ministrul de Externe drept un semnal pozitiv "pentru ca rusii spun pe loc ceea ce nu le convine". Atat Petre Roman, cat si membrii Comisiilor s-au declarat multumiti fata de continutul documentului, criticand vocile care incrimineaza unele prevederi "fara sa fi citit textul". Printre vocile acestea se numara si cele ale presei romane, inclusiv ZIUA. Insa textul, pana acum, a fost tinut secret de catre MAE roman. Sursele noastre au reusit insa sa obtina textul, care va fi analizat pe larg in editia de maine a ziarului nostru. "Sper ca semnarea si ratificarea Tratatului cu Moldova va elimina specularea acestei teme in campania electorala", a spus Roman. Ramane de vazut.
Presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, Victor Bostinaru (PD), impreuna cu colegul sau de partid Mihai Baciu, au explicat continutul Tratatului in cadrul unei conferinte de presa sustinuta ieri, imediat dupa intalnirea cu Petre Roman. Ei au subliniat ca participantii la lucrarile reuniunii Comisiilor de politica externa a Parlamentului Romaniei si a "Republicii Moldova", desfasurate la Iasi la sfarsitul saptamanii trecute, au apreciat pozitiv continutul Tratatului, propunand, de asemenea, o serie de initiative de colaborare bilaterala pe plan regional si european. "Ambele parti au sustinut ideea ratificarii in aceeasi zi a documentului - la Bucuresti si la Chisinau", a aratat Bostinaru, adaugand ca "acest gest ar fi de o simbolistica extrem de importanta". Articolul potrivit caruia partile contractante vor actiona pentru sprijinirea procesului integrarii lor culturale in vederea consolidarii spatiului cultural si spiritual, bazat pe comunitatea de istorie, cultura, civilizatie si limba exprima, in opinia lui Bostinaru, "in mod fericit", relatia privilegiata pe care Romania o are cu Moldova. El a apreciat ca avantajele majore de care va beneficia Moldova de pe urma incheierii Tratatului sunt consolidarea statalitatii - deci a formulei teritoriale actuale - si apropierea de spatiul european. Tratatul de parteneriat privilegiat incheiat de Romania cu "Republica Moldova" ar urma sa fie semnat de presedintii celor doua tari si ratificat de forurile legislative. Desi exista voci de cealalta parte a Prutului care se opun finalizarii tratatului, printre care cea mai reprezentativa este a liderului miscarii pro-unioniste, Iurie Rosca, Victor Bostinaru sustine ca acesta va fi ratificat in scurt timp.
Ovidiu BANCHES 
A r h i v a
  NATO incearca o relansare a relatiilor cu Rusia    
  Opozitia sarba cere ajutorul Moscovei    
  Flash electoral    
  Banca Mondiala finanteaza reforma sanitara propusa de Guvernul Isarescu    
  Regina Danemarcei a vizitat casa de copii "Sfanta Macrina"    
  Ungaria nu va sprijini o Romanie rosie    
  Turianu pledeaza pentru votul uninominal    
  Roman il vrea pe Iliescu candidat    
  Senatorii PNTCD vor sesiune extraordinara    
  PDSR se misca inteligent: "La multi ani, PNL!"    
  Nastase face o noua miscare bine chibzuita electoral    
  Parlamentul intra intr-o mini-vacanta    
  Babiuc a lansat "Cuvant la puterea a patra"    
  Rezidentii raman in aer intre Ministerul Sanatatii si CNAS    
  Japonia ne-a dat aparatura medicala de 8 milioane de dolari    
  Subiectele orale la bac' vor fi publicate cu o luna inainte de examen    
  Miss Bucuresti 2000    
  BTR vrea sa cumpere Asirom    
  Targul Industria 2000    
  Cladirile istorice au nevoie de meseriasi sa reinvie    
  Auxiliarii din scoli isi vor primi lefurile majorate    
  Moldova se usuca    
  Universitatile scot la concurs 15.000 de locuri postuniversitare    
  Examenul de capacitate va fi organizat in Bucuresti in 137 de centre    
  Osvaldo Laport vine in Romania    
  Pensionarii RENEL convoaca Adunarea Generala    
 Top afisari / comentarii 
 Vadim prosteste natiunea cu titluri academice cumparate (65 afisari)
 Istoria zbuciumata a fondurilor mutuale din Romania 1993 (45 afisari)
 Miss Bucuresti 2000 (29 afisari)
 16.500 de casti albastre incearca sa puna capat razboiului diamantelor din Sierra Leone (27 afisari)
 Revansa PDSR (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2000 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.